Sprintverdenscupen i Drammen:

Østberg rotet seg bort i Drammen: - Jeg er forbanna

Tapte viktige poeng i Drammen.

FORBANNA PÅ SEG SELV: Ingvild Flugstad Østberg føler hun ga bort sammenlagttrøya til Neprjajeva i Drammen i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORBANNA PÅ SEG SELV: Ingvild Flugstad Østberg føler hun ga bort sammenlagttrøya til Neprjajeva i Drammen i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DRAMMEN/OSLO (Dagbladet): - Jeg er så imponert over den nye kongen i Drammen, sier Brandsdal til NRK om Klæbo.

Hovedpersonen selv sier at han ikke følte at alt gikk bra, selv etter en av de mest overlegne sprintseierne Drammen har sett.

- Det føltes.. Jeg har vært skikkelig støl etter femmila. Jeg kjente at jeg har trent lite og at kroppen har vært tung, men så kom jeg i dag og var egentlig litt nervøs for prologen, for hvordan det skulle gå. Men jeg hadde en kjempedag og det fungerte egentlig veldig bra, sier Klæbo til NRK.

STERKEST I SPRINTEN: Johannes Høsflot Klæbo deler sine tanker om skisprinten i Drammen, som endte med seier. Reporter/video: Fredrik Stuve / Kristoffer Løkås / Dagbladet, Vis mer

Det er et norsk-russisk bikkjeslagsmål om sammenlagtseirene i verdenscupen på både dame- og herresida i langrenn.

Natalja Neprjajeva og Ingvild Flugstad Østberg kjemper en knallhard kamp om tittelen for damer, mens Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov gjør det samme i herreklassen.

Før dagens sprint i Drammen skilte det 50 poeng mellom Neprjajeva og Østberg i sistnevntes favør, mens det var 49 poeng i favør Bolsjunov mot Klæbo.

Forbanna Østberg

For Ingvild Flugstad Østberg ble bysprinten i Drammen et steg i feil retning.

- Jeg har heldigvis fått noen minutter inni det teltet, hvis ikke hadde jeg vært vært veldig forbanna nå. Det vil si, jeg er forbanna, men jeg skal klare å samle meg litt. Jeg hadde virkelig alle muligheter, men når jeg ikke går bedre enn det, så føles det litt som om jeg gir bort den gule trøya, sier Østberg til NRK etter kvartfinalen.

Østberg hadde god posisjon i sin kvartfinale, men klarte ikke å holde unna inn mot målstreken og røk ut etter et dårlig innslag.

Verdenscup sprint, Drammen

Kvinner: 1) Maiken Caspersen Falla, Norge, 2) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge, 3) Natalja Neprjajeva, Russland, 4) Stina Nilsson, Sverige, 5) Jessica Diggins, USA, 6) Anna Svendsen, Norge.

Menn: 1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, 2) Eirik Brandsdal, Norge, 3) Richard Jouve, Frankrike, 4) Sondre Turvoll Fossli, Norge, 5) Oskar Svensson, Sverige, 6) Pål Trøan Aune, Norge.

(NTB)

Neprjajeva gikk på sin side enkelt videre, og knappet innpå verdifulle verdenscuppoeng.

- Jeg har ikke så mange andre enn meg selv å skylde på, sier Østberg.

- Jeg hadde alle muligheter og hadde det i lomma til det var igjen noen meter, så det var ikke bra nok i dag. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å ta tilbake den gule trøya.

Men Østberg var litt tidlig ute. Med Neprjajevas tredjeplass i dag, beholder Østberg trøya med to knappe poengs margin.

Gavepakke til Klæbo

I herreklassen var det motsatt. Der ga Aleksandr Bolsjunov en verdenscupjagende Klæbo en gavepakke da han brant kruttet tidlig i sin kvartfinale.

Da Calle Halfvarsson og Pål Trøan Aune satte fart på oppløpet klarte ikke Bolsjnov å svare, og kom noen hundredeler for sent til å avansere på tid.

Dermed var det Klæbo som fikk muligheten til å overta ledertrøya i verdenscupen. I tillegg gikk italienske Federico Pellegrino også ut i kvartfinalen, og ga mer eller mindre seieren i den cupen til Klæbo også.

UTE: Kasper Stadaas raser etter exit i sprinten i Drammen. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet, Vis mer

Kasper Stadaas ble forøvrig kjørt ned av svenske Teodor Petterson i den samme kvartfinalen. Stadaas, som var i posisjon til å kjempe om avansement, var ikke nådig mot svensken etter løpet.

- Jeg aner ikke hva han driver med, han er jo en rutinert kar, men svenskene viser gang på gang at de er helt elendige taktisk. De kan jo ikke gå på ski, sa Stadaas til NRK.

Storoppgjør i finalen

Alle snakker om at det er små marginer i langrennssprint, men som regel er de beste akkurat det - best.

Så også i Drammen i dag.

Maiken Caspersen Falla og Stina Nilsson hadde full kontroll i sin semifinale, og fikk med seg både Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Anna Svendsen dit.

For første gang i år var det bare én svensk kvinne i en sprintfinale. Til gjengjeld tok altså Østbergs sammenlagtrivalinne, Neprjajeva seg dit også.

Og som vanlig i Drammen, var det mye norsk i herrefinalen også.

Klæbo, selvsagt, fikk med seg Brandsdal, Fossli og Trøan Aune fra sin semifinale, mens de fire norske i den siste semifinalen røk ut alle sammen.

Franske Richard Jouve og svenske Oskar Svensson var de eneste ikke-norske i finalen.

Avgjørelsens heat

Idet snøværet kom inn over Drammen, gikk finalene av stabelen. Det gjorde utfordringen ekstra stor, da snø i sporene gjør det tilnærmet umulig å kjøre fra i front.

Likevel tok Falla ledelsen ut fra start i finalen.

- Det lureste taktisk ville nok vært å ligge bak, men samtidig er løypa en sving, og da kan det være greit å ligge foran for å slippe uhell. Jeg valgte det, og satset på at det holdt, sier Maiken Caspersen Falla til NRK.

Og selv om Stina Nilsson hentet inn Falla i den siste utforkjøringen, var Falla uimotståelig på oppløpet. Sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen parkerte de den svenske verdenseneren, og tok dobbelt norsk.

Det var Caspersen Fallas femte seier i Drammen, og den nittende totalt i verdenscupen.

Uheldigvis for Ingvild Flugstad Østberg knep Neprjajeva tredjeplassen, og dermed leder Østberg verdenscupen med to fattige poeng før helgens renn i Falun.

Falla meldte seg også på i sprintcupen sammenlagt med seieren, og nå leder Stina Nilsson med tretten poeng på Falla.

Det er to sprinter og 150 sprintpoeng igjen å kjempe om denne sesongen.

Klæbo-sjokk i finalen

BARE JOHANNES: Johannes Høsflot Klæbo kvittet seg med konkurrentene på vei opp til Bragernes kirke i Drammen i dag. Derfra og inn var ingen i nærheten av ham. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
BARE JOHANNES: Johannes Høsflot Klæbo kvittet seg med konkurrentene på vei opp til Bragernes kirke i Drammen i dag. Derfra og inn var ingen i nærheten av ham. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Snøværet ga seg naturlig nok ikke før herrenes finale. Klæbo fikk som vanlig lov til å ta føringa i finalen, og det norske toget ledet an mot toppen av Drammen.

Så smalt Klæbo til rett før de var på løypas høyeste punkt og fikk mange meters luke inn i utforkjøringa.

- Planen var egentlig å ta det med ro i starten og prøve å overraske litt, sier Klæbo om rykket i motbakken.

Ledelsen han fikk klarte konkurrentene aldri å ta igjen.

Klæbo gikk alene inn til nok en sprintseier i verdenscupen, foran Drammen-spesialisten Eirik Brandsdal og franske Richard Jouve.

Dermed overtok Johannes Høsflot Klæbo like gjerne sammenlagttrøya i verdenscupen, i tillegg til at han mer eller mindre avgjorde sprintcupen sammenlagt.

Klæbo leder nå verdenscupen sammenlagt med 31 poeng på Bolsjunov, og 145 poeng på Pellegrino i sprintcupen.

- Det er viktig. Jeg må bare ta vare på den de få dagene jeg har den, nyte denne dagen og prøve å krige lørdag, sier Klæbo om at han har overtatt den gule ledertrøya.

Også herrene har to sprinter igjen av sesongen, men altså bare 150 poeng siden den siste er en etappe i sesongavslutningens minitour i Canada.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer