STORFORM: Ingvild Flugstad Østberg har ikke hatt maks klaff i de to siste mesterskapene, men nå er hun i storform og går mot en kjempesesong. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORFORM: Ingvild Flugstad Østberg har ikke hatt maks klaff i de to siste mesterskapene, men nå er hun i storform og går mot en kjempesesong. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Iversen forundret over Flugstad Østberg

Østbergs forvandling vekker oppsikt: - Har undret meg veldig

Trener Ole Morten Iversen er forundret over Ingvild Flugstad Østbergs muskulære forvandling - fra å likne på Marit Bjørgen til å bli mer og mer lik Therese Johaug.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Ingvild Flugstad Østberg har endret seg mye som langrennsløper de siste seks sesongene på en måte som har fått landslagstrener Ole Morten Iversen til å undre:

Hva har egentlig skjedd?

Tallene er tydelige: Omvendt proporsjonalt med at Gjøvik-jenta har blitt en stadig bedre distanseløper, har hun blitt en dårligere sprinter.

Tilbake i 2012/13-sesongen var Østberg rangert som verdens 28. beste distanseløper og 3. beste sprinter i verden. Forrige sesong var hun nr. 2 i verden i distanselangrenn og nr. 13 i sprintlangrenn.

Kurva er bemerkelsesverdig tydelig. I distanselangrenn har Østberg tatt gradvise steg: 28-19-15-3-4-2 er hennes totalranking i distansecupen siste seks sesonger. I sprint går derimot kurven andre veien: 3-4-2-2-5-15.

FORVANDLING: Ingvild Flugstad Østberg har gått fra å være en av sportens raskeste til seigeste utøvere de siste sesongene. Før denne vinteren har hun forsøkt å finne tilbake til rappheten og hurtigheten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORVANDLING: Ingvild Flugstad Østberg har gått fra å være en av sportens raskeste til seigeste utøvere de siste sesongene. Før denne vinteren har hun forsøkt å finne tilbake til rappheten og hurtigheten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det du sier har undret meg veldig. Ingvild var fantastisk god i sprint og dominerte prologer. De siste sesongene har hun blitt svakere i sprint, men bedre på distanse. Min utfordring til Ingvild er å få henne til å finne tilbake gnisten i sprinten. Jeg vil at jentene skal være litt skeptiske, for de må utfordre seg selv, sier landslagstrener Ole Morten Iversen til Dagbladet.

- Ingvild har gjort en del grep nå som gjør at jeg tror hun kan finne tilbake til seg selv i sprint. Hun har alle forutsetninger for å lykkes der, men har kanskje trent litt for mye og litt for tungt. Muskulaturen har endret seg, konkluderer han.

- Mer og mer lik Johaug

Flugstad Østberg har trent mye sammen med venninna Therese Johaug og gått fra å være en «Marit Bjørgen-type» til mer en «Johaug-type» målt i kvaliteter som langrennsløper.

- Ingvild har blitt mer og mer lik Therese. Det er ikke godt nok alene slik langrennssporten har utviklet seg. Det har kommet nye egenskaper i sporten som er minst like viktig, gjennom sprinter, fellesstarter og tourer. I mesterskap er alle utenom én distanse fellesstart, sier Iversen til Dagbladet.

- Vi har nok sovet litt i terrenget og ikke hengt helt på treningen i norsk kvinnelangrenn. Endringen i mesterskapsprogrammet står ikke i stil med endringen i treningen i sterk nok grad. Jeg tror at min styrke er at jeg har frontet denne type trening i mange år, med suksess i Sverige. Man blir god til det man trener på.

BEVISSTGJØRING: Landslagstrener Ole Morten Iversen stiller spørsmålene som får Ingvild Flugstad Østberg og co. til å reflektere rundt hva de bør fokusere på i treningen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEVISSTGJØRING: Landslagstrener Ole Morten Iversen stiller spørsmålene som får Ingvild Flugstad Østberg og co. til å reflektere rundt hva de bør fokusere på i treningen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Hvorfor gjør du det der?»

Til Dagbladet sier Flugstad Østberg at hun har endret treningen noe for å bli en bedre spurter igjen. I Kuusamo får hun svar på hvordan det har gått.

Sesongåpningen på Beitostølen tyder på at utholdenheten i hvert fall er på plass til de grader, da 28-åringen var den eneste som var i nærheten av Johaugs skyhøye tempo.

- I grove trekk er det mye likt som i fjor, men Ole Morten har hatt mer fokus på sprinttrening, flere innslag av hurtighet og har endret litt på styrketreningen vår. I tillegg spør han oftere: «Hvorfor gjør du det der? Hva gjør deg til en bedre skiløper?» forteller Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet.

- Ole Morten har et mål og ønske om at vi skal bli hurtigere. Det har også vi jentene på laget. Så får vi se hvordan det går.

Østbergs plan for å finne sprintformen tilbake

Gjøvik-jenta håper å finne tilbake til hurtigheten som gjorde henne til en av verdens desidert beste sprintere i flere sesonger.

- Som junior var jeg jevngod i sprint og distanse. Så var jeg klart best i sprint da jeg tok steget på seniornivå. De siste sesongene har det vært motsatt igjen, sier Østberg.

- Jeg har ikke lagt sprint på hylla. Jeg har et mål om å være like god i sprint som i distanserenn. Langrenn som det er i dag, er mye fellesstarter og tourer. Man må ha rykk, hurtighet og avslutningsegenskaper. Det er noe jeg vil trene mer på, forteller 28-åringen.

- Hva har du gjort annerledes siden forrige sesong?

- Jeg har trent litt mindre mengde og litt mindre styrke, men i grove trekk er det mye av det jeg har gjort før. Vi har ikke snudd opp-ned på alt, men har endret litt og fått inn enda mer krydder i treningen.

Liker ikke Johaug- og Bjørgen-sammenlikningen

Hun ønsker verken å bli sammenliknet med Bjørgen eller Johaug.

- Jeg synes det er hyggelig å bli sammenliknet med både Marit og Therese, men jeg liker best å være meg selv. Jeg har endret meg litt som type, blitt bedre på distanse og mindre god på sprint. Det blir spennende å se hvordan det blir denne sesongen. Jeg ønsker å være en veldig god allrounder. Det er målet, forteller Flugstad Østberg til Dagbladet.

- Tror du det blir færre fellesstarter som avgjøres med spurt nå som Therese er tilbake?

- Ja, det er logisk å tenke. Therese har vist det før. Når hun drar opp tempoet, blir det mer strekk i feltet. Det var nok litt mindre av det forrige sesong. Det blir spennende å se hvordan det blir til vinteren, sier 28-åringen.

Mer hurtighetsfokus i sprinttreningen etter at Ole Morten Iversen tok over, ble først møtt med skepsis av enkelte løpere, men dernest med positivitet.

- Jeg synes det er bra, siden det er det svakeste punktet mitt. Jeg må heve meg i lett og raskt terreng for å bli bedre i fellesstarter, gå i felt og i spurter. Jeg vet at jeg allerede er god nok i motbakker, så jeg er positiv til å endre fokusområdet, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Nå trener vi mer spesifikt på det vi trenger å bli god på. Vi har flere hurtighetsdrag og kortere hurtighetsdrag. Nå har vi intervalldrag ned i 3-4 minutter og 1,5 minutter. Det er helt annerledes enn hva vi trente før, sier sprintener Maiken Caspersen Falla.

Klart krav

Iversen forteller at hurtighetsfokuset både var selvmotivert, men også en bestilling fra Løfshus.

- Mer fokus på fart og hurtighetstrening er blant tingene vi har mer fokus på. Det er noe vi mener er viktig, men samtidig også en bestilling fra Vidar Løfshus. I jobbintervjuet var han veldig tydelig på at det er her det er meste å hente. De samme observasjonene har for øvrig Geir Endre Rogn og jeg gjort fra utsida, sier Iversen.

- Vi har gjort en del endringer, som noen av jentene var skeptiske til i starten. Det er nok trening de har forsømt litt.