Therese Johaug knuste konkurrentene på 10 kilometer klassisk da NM i Meråker ble innledet torsdag. Video: Bjørn Langsem. Reporter: John Rasmussen/Dagbladet Vis mer

Ingvild Flugstad Østberg vraker VM-distanse i Seefeld:

Østbergs kyniske VM-plan

Ingvild Flugstad Østberg er som eneste norske kvinne kvalifisert til å gå samtlige distanser i ski-VM, men vraker sprinten i Seefeld. - Jeg må være kynisk, sier Østberg.

MERÅKER (Dagbladet): Therese Johaug var det som vanlig ingenting å gjøre med da samtlige av Norges beste skiløpere gjorde om det nasjonale mesterskapet på VM-distansen ti kilometer klassisk.

Med 1.10,8 ned til sølvplasserte Astrid Uhrenholdt Jacobsen, er det ingenting som tyder på at Therese Johaug tar noe annet enn gull når de går den i VM heller, selv om de andre landslagsløperne tviholder på håpet om at alt er mulig.

- Jeg har jo sett på tikilometer klassisk som min drømmeøvelse, sier Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet etter NM-bronsen.

Dropper sprinten

Gjøvik-jenta er et av Norges aller sterkeste medaljehåp i VM, og er kvalifisert til samtlige seks distanser i mesterskapet.

Men der Østberg kan risikere å bruke krefter både på sprinten og lagsprinten, kommer de tøffeste konkurrentene hennes på 10, 15 og 30-kilometeren til å hvile seg begge de dagene.

Derfor kommer Flugstad Østberg til å droppe VM-sprinten i Seefeld. Det er i hvert fall ikke noe alternativ for henne å gå alle seks VM-distansene.

- Det er ingenting som er umulig her i verden, men jeg tror ikke at det er den beste planen å gjøre det, sier Flugstad Østberg til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Det er jo litt kortere mellom hver øvelse i et VM enn i et OL, for eksempel. Kanskje man må være såpass kynisk at man plukker seg ut noen distanser, og for min del som kan gå fort på alt, så må jeg velge bort noe. Det er litt kjedelig, men sånn er det.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Mange gode distanser

Den kyniske planen bunner ut i det uvanlig høye nivået på de individuelle distanserennene. Johaug må finne seg i å være storfavoritt på alle de tre distansene i VM, og i Sverige går Ebba Andersson nesten like fort.

Det er med andre ord ikke så enkelt å gå seg inn på VM-pallen, og for Østberg er det i utgangspunktet bare pallen som teller.

- Jeg hadde i utgangspunktet tenkt at ti klassisk og tremila ville vært mine største sjanser i VM, men femtenkilomteren kan jo være fin for meg den også. I tillegg er det jo lagsprint og den vanlige stafetten, sier Østberg.

På papiret er det egentlig bare sprinten hun ikke er en klar medaljekandidat på, så valget om å droppe den virker fornuftig. Om landslagstreneren blir med på det, da.

For kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen har en soleklar gullkandidat på alle distanserenn i Therese Johaug, men han mangler flere sterke kort på sprinten.

- Ingvild er jo en av få som jeg føler er kvalifisert og ville forsterket laget, men så må hun og vi gjøre en vurdering av helheten hennes også, sier Iversen til Dagbladet.

- For det er ikke aktuelt med seks renn i VM?

- Per nå er hun inne på sprintlaget i mitt hode, så får vi se hvilke andre sprintere som melder seg på. Men hvis hun velger å ta bort en distanse, så vil jeg tro at det er sprinten som ofres først. Det er opplagt at det er der medaljesjansene er minst og det er kanskje en løype som passer henne dårlig også.