Østbergs tidstap forvirrer, men nå kan reglene bli endret

Vant hun eller tapte hun jaktstart-etappen på Lillehammer?

OMTRENT SÅ LANGT UNNA VINNERTIDA: Ingvild Flugstad Østberg ble nummer tre, rett Ebba Andersson, på selve jaktstarten i Lillehammer, men var bare 0,6 sekunder unna seieren på etappen isolert. Det kan bli svært verdifulle tideler. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
OMTRENT SÅ LANGT UNNA VINNERTIDA: Ingvild Flugstad Østberg ble nummer tre, rett Ebba Andersson, på selve jaktstarten i Lillehammer, men var bare 0,6 sekunder unna seieren på etappen isolert. Det kan bli svært verdifulle tideler. Foto: Tore Meek / NTB ScanpixVis mer

Den avsluttende jaktstarten for kvinner i Lillehammer i desember skaper forvirring i verdenscupsluttspurten i langrenn.

For hva skjedde egentlig da Ingvild Flugstad Østberg startet 18 sekunder bak Therese Johaug, kom i mål 17,9 sekunder bak, men ble gitt en andreplass bak Johaug på selve etappen?

I tourer og minitourer, som den i Lillehammer, deles det ut 200 poeng for sammenlagtseieren, men også 50 poeng for etappeseier.

Ifølge de offisielle resultatlistene til det internasjonale skiforbundet, FIS, gikk Therese Johaug 0,6 sekunder raskere enn Østberg på den avsluttende jaktstarten i Lillehammer.

Men ifølge de samme offisielle startlistene startet Østberg 18 sekunder bak Johaug, og kom i mål 17,9 sekunder bak.

Fire verdifulle poeng

Startlistene og resultatlistene forteller altså at Østberg gikk 0,1 sekunder raskere enn Johaug, mens lista over løpstider viser Johaug 0,6 sekunder foran Østberg.

– Vi har ikke snakket noe om dette nå, men Ingvild var veldig nysgjerrig på akkurat det der rett etter løpene på Lillehammer, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Oversatt til verdenscuppoeng betyr det at Østberg tapte fire poeng på den andreplassen kontra førsteplassen.

Før sist helgs Falun-renn skilte det bare to poeng mellom Østberg og russiske Natalja Neprjajeva i sammenlagtcupen.

Med Neprjajevas sykdomsforfall i Falun, er avstanden nå 97 poeng, med 350 poeng igjen å gå for totalt.

De fire poengene fra Lillehammer reduserer dermed verdien av Østbergs forsprang akkurat nå fra to til én etappeseier i sesongavslutningen i Canada.

Korrekte resultater

Hvis det faktisk var slik at Østberg gikk raskere enn Johaug i Lillehammer, da.

– Resultatene fra Lillehammer er korrekte etter de gjeldende reglene, skriver rennsjefen for langrenn i FIS, Pierre Mignerey, i en e-post til Dagbladet.

– Situasjonen er uklar fordi de starttidene som er indikert på startlistene regnes ut ved å slette tidelene fra de reelle tidene utøverne har sammenlagt i minitouren. Tidene vi bruker til å fastslå hvem som har den beste løpstida er derimot helt nøyaktige tider, med desimaler, fortsetter Mignerey.

Løperne har brikker rundt foten som gir helt nøyaktige målinger av tida de bruker rundt løypa. Derfor har, ifølge FIS, Johaug gått jaktstarten seks tideler raskere enn Østberg denne søndagen i Lillehammer, selv om det altså kan se ut som om Østberg har gått fortere.

– Når avstandene blir så små skaper det en veldig uklar situasjon. Ifølge dagens regler er altså dette resultatet korrekt, men vi forstår at dette er ganske vanskelig å forklare, så vi kommer til å diskutere om vi skal endre reglene fra neste høst og bruke de reelle tidsforskjellene på startlistene også, skriver Mignerey.

Landslagssjef Løfshus mener det er fornuftig å endre reglene når FIS-toppene møtes til høstmøte i Zürich i oktober.

– Ja, det syns jeg absolutt. Det hadde vært kjedelig om hun hadde røket sammenlagt på de fire poengene det er snakk om her, sier Løfshus.