DIREKTØREN GÅR, TRENERNE FORTSETTER: Egil Østenstad presenterte Åge Hareide og hans assistent Svein Fjælberg som Vikings nye trenerteam i fjor. Nå er direktøren selv ferdig. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
DIREKTØREN GÅR, TRENERNE FORTSETTER: Egil Østenstad presenterte Åge Hareide og hans assistent Svein Fjælberg som Vikings nye trenerteam i fjor. Nå er direktøren selv ferdig. Foto: Alf Ove Hansen / ScanpixVis mer

Østenstad går av i Viking

- Han ønsket det beste for Viking, sier supporterleder.

• Kommentar om Viking: Såret trener i såret klubb

(Dagbladet): Egil Østenstad (39) er ikke lenger sportsdirektør i Viking.

Den tidligere Premier League-spissens avgang i Stavanger-klubben bekreftes på klubbens hjemmeside i formiddag.

- Dette er en beslutning som har vært vanskelig og tøff, men er riktig, sier Østenstad til klubbsida.

Supporterne i Vikinghordene har forståelse for at Østenstad sier opp.

- Jeg forstår at han har gått av, ut fra presset som har vært fra media og medlemmer av klubben, sier styreleder Geir Inge Fiskebekk til Dagbladet.

Har ikke slått til - Hva synes du om jobben han har gjort?

- Han har gjort det han kunne, og kjøpt inn spillere etter beste evne. Men det har ikke slått til. Om feilen ligger hos ham eller i mentaliteten til spillerne vet jeg ikke.

- Hva er det beste og verste han har gjort som sportsdirektør?

- Han har alltid ønsket det beste for Viking, og gjort alt i god tro. Jeg tror også mange spillere har et positivt inntrykk av Viking, for de har ikke tvilholdt på folk mot sin vilje. Det er nok det beste jeg kan si, sier Fiskebekk, som sliter med å peke på hva eller hvem som har vært Østenstads mest feilslåtte spillerinvesteringer.

Årsaken til Østenstads oppsigelse er klubbens dårlige sportslige utvikling. Under trener Åge Hareide er Viking er tabelljumbo med én seier på ni kamper.

Tilliten svekkes - Når vi ikke har nådd våre målsettinger for A-laget de siste tre sesongene, og starter denne sesongen svakt, tror jeg likevel det er riktig for Viking at noen andre ser på hvor veien skal gå videre og leder dette arbeidet. Det er også slik at de resultatene vi har hatt for A-laget de siste sesongene medfører at den helt nødvendige troverdigheten, tyngden og tilliten en sportsdirektør trenger, svekkes, sier Østenstad på klubbsida.

FERDIG: Egil Østenstad (i midten), her på cupkamp mot Ulf Sandnes, gir seg etter fem år som sportsdirektør i klubben. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
FERDIG: Egil Østenstad (i midten), her på cupkamp mot Ulf Sandnes, gir seg etter fem år som sportsdirektør i klubben. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix Vis mer

Her kan du lese hele uttalelsen til Østenstad. Han skriver at det er behov for friske øyne sportslig, og at han ga beskjed til styreleder Ole Rugland om at han ønsket å slutte i går.

- Den viktigste beslutningen på kort sikt er allerede tatt: Jeg er overbevist om at den planen Åge og Svein (Fjælberg) i dialog med spillertroppen har laget for å komme oss vekk fra bunnen av Tippeligaen er 100 prosent riktig. Jeg er trygg på at vi gjennom å holde oss til denne både vil få se et Viking-lag og Viking-spillere som presterer i tråd med det potensialet som er her, sier Østenstad.

Siddisenes dårlige start på årets Tippeliga har ført til at det ble stilt spørsmål ved Hareides rolle som trener i klubben.

Østenstad-rollen fjernes? Under et krisemøte i starten av forrige uke, der både Østenstad, Hareide og Rugland deltok, ble den tidligere landslagssjefen fredet. Selv tok han selvkritikk på vingling overfor spillerne.

- Vi har endret mellom fire formasjoner og det er bare i de siste kampene. Vi har slitt og har prøvd å finne en vei ut av dette.  Det er alltid lett å være etterpåklok, sa Hareide.

Med Østenstad ute tror supporterleder Fiskebekk at Viking avvikler hele sportsdirektørstillingen, og at Hareide får et utvidet ansvar sammen med administrerende direktør Bjarne Berntsen.

- Denne stillingen vil ikke eksisterer mer. Bjarne og Åge kommer til å seg av jobben han har gjort, sier Fiskebekk.


Dagbladet kommer tilbake med mer.

EKS-SPISS: Egil Østenstad avsluttet karrieren i Viking-trøya. Foto: Åge Pedersen / Dagbladet
EKS-SPISS: Egil Østenstad avsluttet karrieren i Viking-trøya. Foto: Åge Pedersen / Dagbladet Vis mer