GIKK HARDT UT MOT DOMMEREN: Åge Hareide var klar på at det var dommer Kristoffer Helgerud som hadde skylda for at Viking tapte 1-0 i går. Sportsdirektør Egil Østenstad tar i dag dommeren i forsvar. 
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
GIKK HARDT UT MOT DOMMEREN: Åge Hareide var klar på at det var dommer Kristoffer Helgerud som hadde skylda for at Viking tapte 1-0 i går. Sportsdirektør Egil Østenstad tar i dag dommeren i forsvar. Foto: Alf Ove Hansen / ScanpixVis mer

Østenstad innrømmer at Hareides dommerslakt var feil

- Dommeren gjorde rett, sier Vikings sportsdirektør.

||| (Dagbladet): 0-1-tapet mot Tromsø i går betyr at Viking har spilt åtte kamper på rad uten seier.

Etter kampen omringet siddisene dommer Kristoffer Helgerud, som de mente gjorde to avgjørende feil mot slutten av kampen.

Først da han ikke ga Viking straffe etter at Martin Fillo deiset innenfor 16-meteren - deretter da Tromsø fikk straffe etter at André Danielsen stoppet ballen med hånda like innenfor boksen.

TV-reprisene viste at Helgerud nok vurderte begge situasjonene helt rett, men det hindret ikke trener Åge Hareide og spillerne i å ga hardt ut mot dommeren etterpå.

I dag blir imidlertid dommeren tatt i forsvar - av Vikings sportsdirektør Egil Østenstad.

- Dommeren gjør rett i begge situasjoner. Han kunne nok valgt å dømme straffe til Fillo, men han er på trygg grunn når han velger å ikke gjøre det. Når spillerne blir intervjuet rett etter kampen, og ikke har sett det så tydelig, så blir det selvsagt et tilleggselement av frustrasjon. Vi venter egentlig bare på å få 1-0 mot slutten, for vi kjørte kampen ganske kraftig. I stedet får vi straffe og mål mot oss, sier Østenstad til Dagbladet.

- Utrolig feigt
Hareide brukte i går formuleringer som «utrolig feigt» og «det er dommeren sin skyld at vi taper denne kampen».

- Vi ble snytt for straffespark før Tromsø fikk sitt. Det er ganske irriterende, for dommern gjør ellers en god kamp. Han er godt plassert og ser ikke at Fillo ble felt. Det vises også på storskjermen, at Tromsø-spilleren (Saliou Ciss) er på foten hans. Det er utrolig feigt av dommeren å ikke blåse der, sa Hareide til TV 2, uten å ta stilling til den andre kontroversielle situasjonen.

Det gjorde derimot «synderen» André Danielsen - som holdt hånda ut fra kroppen og blokkerte innlegget til Hans Åge Yndestad med armen.

UPOPULÆR: Vidar Nisja, Andre Danielsen, Indridi Sigurdson og Birkir Bjarnason flokker seg rundt dommer Kristoffer Helgerud etter at Tromsø har fått straffe. 
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
UPOPULÆR: Vidar Nisja, Andre Danielsen, Indridi Sigurdson og Birkir Bjarnason flokker seg rundt dommer Kristoffer Helgerud etter at Tromsø har fått straffe. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix Vis mer

- Jeg skjønner at alle kan gjøre feil, men det skjer ingenting når dommeren gjør feil. Men når vi gjør det skjer det veldig mye, sa Danielsen.

Skryter av Helgerud
Dommersjef Rune Pedersen gir Helgerud full støtte på begge avgjørelsene som kom i fokus.

- Ut fra hva jeg har sett av bilder så langt, mener jeg som de fleste andre at dommeren gjør rett på begge to. Han viser egentlig styrke ved å vurdere situasjonene uavhengig av hverandre. Det er fort gjort å ikke blåse på den andre, hvis en tilsvarende situasjon like før har fått passere, sier Pedersen til Dagbladet.

Dommersjefen mener Tippeligaen nå har gått inn i den fasen hvor terskelen for å kjefte på dommeren er lavere blant trenere og spillere enn ellers i året.

- Det er masse som står på spill, mulige medaljesjanser som fjernes eller nedrykksfare som nærmer seg. De mulige feilvurderingene som dommeren gjør i april/mai, og som gjerne ender med et skulderklapp, reageres det sterkere på nå i september/oktober, sier han.

Han oppfordrer spillere og ledere til å vise raushet dersom de feilaktig går løs på dommeren, på samme måte som han gjerne ser at dommere innrømmer feil i etterkant.

- Vi må huske på respekten for hverandres roller. Dommerne må ta mange skjønnsvurderinger, og det samme gjør spillerne. Etter hete situasjoner er det ofte lurt å ta en timeout før man uttaler seg. Tidligere i år har dommere fått skryt fordi de er tilbøyelige til å innrømme feil. Det er en åpenhet jeg synes er OK, men da må den ikke bli brukt mot oss. Det er lite hensiktsmessig å oppretteholde kritikk på feilaktig grunnlag, sier Pedersen.

STEIKE FORBANNA: Viking-trener Åge Hareide. 
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
STEIKE FORBANNA: Viking-trener Åge Hareide. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix Vis mer