Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fartskrise i Østerrike

Østerrike fortviler etter Jansrud og Svindals bragd:
- Jeg var rasende, sier Mayer

De stolte fartstradisjonene etter Hermann Maier, Stephan Eberharter og Michael Walchhofer er i ferd med å bli et skammens kapittel. Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal forverrer marerittet.

HERJER: Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal fortsetter å herje med verdenseliten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
HERJER: Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal fortsetter å herje med verdenseliten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge, Italia, Norge, Slovenia, Frankrike, Canada, Sveits, Italia, Norge, Frankrike, Sveits, Frankrike, Sveits, Frankrike, Italia og USA.

Det er nasjonene som - i nevnte rekkefølge - kapret de 16 første plassene i utforrennet i Val-d’Isère i dag. For Norge var det en ny alpinfest med Kjetil Jansrud som seierherre foran Peter Fill og Aksel Lund Svindal.

Først på 17. plass kom en alpinist fra verdens største alpinnasjon, Østerrike. Hans navn er Matthias Mayer, som ble olympisk mester i utfor i Sotsji i 2014. Dagens fiasko var ikke til å tro. Det er omtrent som om Norge ikke skulle hatt noen topp 16 i verdenscupen i langrenn.

- Jeg var rasende i målområdet. Jeg trodde jeg kjørte bra. Likevel er jeg så langt bak de norske. Jeg skjønner ikke hvorfor de er så mye bedre enn oss, sier Mayer til Kleine Zeitung.

Til Dagbladet oppsummerer alpinlegenden Lasse Kjus Østerrikes problem slik:

- De har slitt i flere år. De klarer rett og slett ikke å løfte fram vinnere, sier Kjus.

- Det gjør vondt

NEDE FOR TELLING: Matthias Mayer og østerrikerne sliter stort i fartsdisiplinene i alpint på herresiden. Foto: NTB Scanpix
NEDE FOR TELLING: Matthias Mayer og østerrikerne sliter stort i fartsdisiplinene i alpint på herresiden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Østerrike sliter stort i fartsdisiplinene på herresiden for tiden. Dagen i dag var ikke noe unntak fra regelen. I gårsdagens super-G-renn ble Marcel Hirscher, altså storslalåm- og slalåm-spesialisten, beste østerriker på 13. plass.

- Vi har ingen god forklaring på hvorfor vi gjør det så dårlig i fartsdisiplinene. Disse resultatene kan vi ikke være bekjent av i Østerrike. Det gjør vondt, sier alpinsjef Hans Pum ifølge Kronen Zeitung.

- Vi må bare forsøke å finne ut av dette så raskt som mulig. Dette er langt unna vår standard.

Skademarerittet

Jansrud beroliger imidlertid alpingiganten. Det er ikke bare Aksel Lund Svindal som har slitt med skader og jobbet hardt for å komme tilbake. Men det er bare Svindal som har kommet tilbake i verdenstoppen allerede.

ANDRE TIDER: Lasse Kjus' tøffeste konkurrenter i fart var østerrikerne, deriblant Stephan Eberharter og Hermann Maier, som her utgjør pallen etter et super-G-renn i 2003. Foto: NTB Scanpix
ANDRE TIDER: Lasse Kjus' tøffeste konkurrenter i fart var østerrikerne, deriblant Stephan Eberharter og Hermann Maier, som her utgjør pallen etter et super-G-renn i 2003. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter fallet i Kitzbühel, fikk Svindal selskap av Georg Streitberger, Florian Scheiber på sykehuset. Trioen ble fraktet til samme sykehus - med samme skade - på samme rom - og med samme sykepleier.

Også Hannes Reichelt falt stygt i samme del av Hahnenkamm-bakken. Veien tilbake er lang for alle, med unntak av den norske mirakelmannen.

- Det er vanskelig å komme tilbake fra skader. Du kan ikke sammenligne deg med Aksels comeback, fordi han er helt unik. Østerrike kommer nok tilbake, sier dagens vinner til den østerrikske avisen.

Kjus' hyllest: - Bedre enn hva vi klarte

Jansrud og Svindal herjer omtrent som Aamodt og Kjus gjorde. Sistnevnte hyller etterfølgerne som minst like gode som det de selv var.

- Jeg sliter med å sammenligne, og jeg husker dårlig. Jansrud har snart tatt meg igjen i antall verdenscupseire. Aksel er mestvinnende når vi teller seire, sier Kjus til Dagbladet.

- Måten de dominerer på i fart i sesong etter sesong, er bedre enn hva vi klarte. Totalt har de vel flere seire enn oss nå - bortsett fra antall medaljer, hvor de ligger litt bak, konkluderer alpinlegenden.

Jansrud leder verdenscupen sammenlagt sammen med Marcel Hirscher, mens Aksel Lund Svindal innehar 3. plassen i totalcupen.

- Det er vanvittig rått. Det er helt klart på nivå med Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus, mener tidligere slalåmverdensmester Tom Stiansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!