Østerrike innrømmer dopingfunn

Skiskyttere visste de hadde ulovlige midler.

SESTRIERE (Dagbladet.no): Det østerrikske skiforbundet bekrefter at det ble funnet dopingmidler hos skiskytterne Wolfgang Perner og Wolfgang Rottmann under lørdagens razzia. Ifølge østerriksk tv fant politiet 100 sprøyter, 30 medisinpakker med ukjent innhold, blodoverførings- og testutstyr. Enda mer ble funnet under razziaen mandag kveld.

Dagbladet.no var på pressekonferansen der det østerrikske skiforbundet endelig la kortene på bordet. Under kaotiske forhold ventet samtlige internasjonale nyhetsbyråer, og alt som kan krype og gå av østerriksk presse på hva forbundspresidenten ville si om dopingskandalen.

Forbundspresident Peter Schrocksnadel sier at begge utøverne overfor sportssjef Markus Gandler har innrømmet at de muligens har benyttet ulovlige metoder.

- Men hva de har drevet med, vet vi ikke, sier Shrocksnadel.

- Jeg er selvfølgelig veldig lei meg på vegne av mine to landslag, og på vegne av hele det østerrikske folk. Jeg jobber på spreng for å finne en løsning på dette, forteller Gandler i dag.

Under pressekonferansen i «Det Østerrikske Hus» i Sestriere i ettermiddag, måtte både presidenten og Gandler stå skolerett foran den internasjonale pressen.

Uten at noen ble så mye klokere av den grunn.

Treneren suspendert

FØLER SEG FORFULGT: Forbundspresident Peter Schrocksnadel (venstre), og landslagstrener Markus Gandler tror noen er ute etter østerrikerne. Hvem vet de ikke. Foto: EPA/ Hans Klaus Techt
FØLER SEG FORFULGT: Forbundspresident Peter Schrocksnadel (venstre), og landslagstrener Markus Gandler tror noen er ute etter østerrikerne. Hvem vet de ikke. Foto: EPA/ Hans Klaus Techt Vis mer

De to skiskytterne Perner og Rottman skal ha rømt landet fordi de var redde for det italienske rettssystemet. Forbundet hevder at de ikke visste hva utøverne har drevet med, men dersom de har dopet seg, mener forbundspresident Schrocksnadel det er amatørmessig.

Innrømmelsene koster Perner og Rottman landslagsplassen og de er selvfølgelig også kastet ut av OL-troppen, kunne presidenten fortelle.

- Jeg hater doping. Ikke røyker jeg, ikke drikker jeg, og ikke bruker jeg narkotika. Det er min helt personlige mening at ingen andre burde røre dette heller, og det mener jeg også om doping. Det skal jeg ikke ha i mine lag, forteller presidenten.

Ifølge østerrikerne er det ikke funnet spor av doping i prøvene de selv har tatt av de gjenværende åtte utøverne. Derimot skal politiet altså ha beslaglagt medisinsk utstyr som ikke «befinner seg innenfor lovgivingen». Derfor, forteller Schrocksnadel, er også langrennstreneren Emil Hoch suspendert.

Tidligere på dagen ble det kjent at Hoch har forlatt Italia, og Gandler sa at hans avreise har med Walter Mayer å gjøre.

Leid advokat

Det østerrikske skiforbundet har leid inn en italiensk advokat for å ta seg av det de mener er en urettmessig forfølgelse av de østerrikske landslagene. Forbundspresidenten understreker at det aldri har vært mistanke om doping i noen av de andre særforbundene, og at saken med skandaletreneren Mayer er veldig uheldig i et mesterskap der Østerrike har gjort det svært bra.

- Dette skjer i øvelser vi hvor vi ikke har store medaljesjanser, sier presidenten.

Erklærte seg skyldig

Italiensk politi foretok en razzia mot de østerriskske skiskytterne etter rapporter om at den tidligere dopingtatte landslagssjefen Walter Mayer var i leiren. Mayer er utestengt fra OL til og med 2010 på grunn av kontroversiell blodbehandling av østerrikerne under OL i Salt Lake City. Under aksjonen ble en bag med preparater og sprøyter kastet ut av vinduet fra et rom i leilighetskomplekset.

I går foretok politiet en ny aksjon, som også ga utteling for dopjegerne. Flere funn er sendt til analyse.

Skandaletreneren Walter Mayer erklærte seg skyldig i formiddag i forhørsretten i Klagenfurt, melder nyhetsbyrået APA. Han er siktet for å ha motsatt seg arrestasjon og ha skadet en politimann, for promillekjøring, skadeverk og ulike trafikkforseelser da han flyktet fra razziaen på lørdag.

Jobbet for Østerrike

Mayer jobbet for det østerrikske skiforbundet helt fram til OL. Men fordi han er bannlyst av IOC fram til 2010, kunne han ikke akreditteres til lekene i Torino. Grunnen til at han fortsatt fikk jobbe for Østerrike var at det internasjonale skiforbundet, FIS, ikke har bannlyst ham.

- Metoden han brukte i Salt Lake City var ikke ulovlig, og derfor fortsatte han hos oss, sier president Schrocksnadel.

Presidenten hevder han ikke visste at Mayer var i Torino, men sier også at han ikke kunne nekte ham å være det. Mayer var, i hvert fall fram til grisekjøringen, en fri mann, med rett til å reise hvor han ville.

- Det må være lov for en trener å møte opp på tribunen for å se sine egne utøvere i aksjon, sier presidenten, og prøver derfor å forklare hvorfor Mayer var i Torino.

I ettertid ser han at det ikke var heldig at Mayer overnattet i leiren til utøverne, og tar selvkritikk på følgende:

- Jeg kan ha gjort en tabbe ved ikke å si eksplisitt til Mayer at han ikke burde komme hit.

På spørsmål til trener Gandler, som foreløpig ikke er utestengt fra OL, om han ikke burde sagt klart fra at Mayer ikke burde være sammen med utøverne svarer han:

- Vi bor privat her, altså ikke i deltakerlandsbyen. Man trenger ikke akredittering for å komme på besøk til noen.

Og understreker også at Mayer er en fri mann som kan reise hvor han vil.

- Men vi vet ikke hvorfor Mayer var her, han var her på fritiden sin, skyter forbundspresidenten inn.

Og sagaen fortsetter. Det kan du i hvert fall være sikker på.

HAR FLYKTET: Wolfgang Perner innrømmer mulig bruk av ulovlige metoder.
HAR FLYKTET: Wolfgang Rottmann innrømmer mulig bruk av ulovlige metoder.