Østerrike-sjef mener stafettene må gås på nytt

– Forberedelsene ble ødelagt.

Sportsdirektøren i Det østerrikske skiforbundet, Markus Gandler, mener to av OL-stafettene i Torino bør gås på nytt fordi italiensk politi ødela østerrikernes oppladning.

Kravet fra sportsdirektøren ble lansert etter at Den internasjonale olympiske komité (IOC) bekreftet at alle dopingprøvene som er tatt av østerrikske utøvere var negative.

Gandler mener at de to razziaene sist lørdag og mandag gjorde oppladningen til henholdsvis langrennsløpernes og skiskytternes stafett håpløse. Utøverne skal knapt ha fått sove natta før konkurransen.

– Forberedelsene ble ødelagt, sa Gandler til det østerrikske nyhetsbyrået APA, og tilføyde at han også forventer seg en unnskyldning av IOC.

Svar kom tidlig

Svarene på de mye omtalte dopingprøvene var ikke forventet å foreligge før søndag, men allerede i dag morges meldte den tyske TV-kanalen ZDF at utfallet var negativt for samtlige.

IOC valgte først å avvise at prøveresultatene forelå, men på en pressekonferanse noen timer senere bekreftet de opplysningene ZDF opererte med.

– Prøvene viste ingen spor av forbudte stoffer, sa IOCs talskvinne Giselle Davis.

MOT NORMALT: Negative dopingprøver blir normalt ikke offentliggjort. I dag bekreftet likevel IOCs kommunikasjonsdirektør Giselle Davies og medisinske ansvarlige Arne Ljungqvist at ingen av prøvene av østerrikske utøvere ga positivt resultat. Foto: EPA/Scanpix
MOT NORMALT: Negative dopingprøver blir normalt ikke offentliggjort. I dag bekreftet likevel IOCs kommunikasjonsdirektør Giselle Davies og medisinske ansvarlige Arne Ljungqvist at ingen av prøvene av østerrikske utøvere ga positivt resultat. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Det er helt uvanlig at IOC offentliggjør at prøver er negative, men de gjorde et unntak nå av hensyn til medieinteressen.

Ingen funn

Hun understreket samtidig nøye at de negative prøvene på langt nær betyr at østerrikerne er frikjente. IOC ønsker å gjennomføre en granskning etter at Torino-lekene er over, og kan fort komme til å ilegge straff likevel.

En eventuell straff må i så fall komme som følge av uttalelser i avhør, samt de funnene som ble gjort under razziaen forrige lørdag.

– Dopingprøvene er bare et element i denne saken. Vi tar hele episoden svært alvorlig og skal gjøre alt som står i vår makt for å komme til bunns i hva som har skjedd, sa Davis.

– Vi må se hele det store bildet, tilføyde hun.

Lederen for den medisinske komiteen i IOC, svensken Arne Ljungqvist, bekreftet at dopingprøvene ikke viste spor av verken stimulerende midler, anabole steroider eller EPO.

Mottatt med glede

I den østerrikske leiren ble beskjeden mottatt med glede.

– Alle prøvene var negative, det har vi skjønt en stund. Men det er godt for oss at IOC også bekrefter det, sa Østerrikes OL-president Leo Wallner på en annen pressekonferanse fredag ettermiddag.

Han har ikke lagt skjul på at hele det østerrikske laget følt seg mistenkeliggjort.

– Dette var en lettelse. Nå skal vi konsentrere oss om en flott avslutning av lekene, sa Wallner.

Drakk mye vann

Resultatet av prøvene kom på bordet samtidig med at den italienske statsadvokat røpet flere detaljer rundt den mye omtalte razziaen sist lørdag. Han stilte også spørsmål ved verdien av de nevnte dopingprøvene.

Årsaken er østerrikernes oppførsel da politiet braste inn på hotellet og startet razziaen. Ifølge statsadvokat Ciro Santoriello skal samtlige utøvere ha begynt å drikke påfallende store mengder vann.

– Tro meg, de drakk ikke som jeg eller du ville gjort, sa Santoriello i et intervju med den franske sportsavisen L\'\'Equipe.

Stort inntak av vann kan gjøre det vanskeligere å spore forbudte stoffer i en urinprøve.

 
Statsadvokaten opplyste også at 95 prosent av de østerrikske utøverne hadde astmamedisinen Salbutamol – og la frem papirer på at de har behov for det.

– Høyst merkelig. Dette skal vi sjekke nærmere, sier Santoriello.

Salbutamol står på IOCs liste over forbudte stoffer.

(ANB)

VIL GÅ PÅ NYTT:</B> Sportsdirektør Markus Gandler i Det østerrikske skiforbundet mener stafettene må gås på nytt på grunn av dopingrazziaene.