Østerrikere kan bli straffet uten positive prøver

Bryter olympisk ånd.

PRAGELATO (Dagbladet.no): Forsatt er det ikke kjent om noen av de ti østerrikske langrenn- og skiskytterguttene har avgitt positive dopingprøver etter politiraidet natt til søndag.

Å være rein hjelper kanskje ikke.

I dag fortalte den internasjonale olympiske komité at de ønsker å straffe østerrikerne uansett, skriver Reuters. IOC liker ikke at den utestengte treneren Walter Mayer fikk vise seg hos utøverne.

- Vi ska sette opp en disiplinærkommisjon i løpet av kort tid. Den skal se på saken i et bredere lys. Denne saken handler ikke bare om antidopingreglementet, sier IOCs informasjonesdirektør Giselle Davies.

Ikke bare Mayer irriterer. Funn av sprøyter, medisiner og blodoverføringsutstyr får IOC til å helle mot at det ble gjort forsøk på ulovlige handlinger.

I tillegg lover det ikke godt for østerrikerne at politikilder i dag forteller om ytterligere funn etter et nytt raid i går kveld, i det huset Mayer var innom i OL-bygda.

- Medisinsk utstyr ble funnet i det huset Walter Mayer bodde i, og dette materialet kan bli nyttig i etterforskningen, sier kildene til Reuters.

Indisiene bygger seg opp, og IOC begynner å føle seg trygge. Det er de som har ansvaret for antidoping i Torino-OK, ikke Wada.

BILDEBEVIS: Dette bildet, med Walter Mayer oppe i høyre hjørne, har vakt harme hos IOC. Foto: Reuters/Scanpix
BILDEBEVIS: Dette bildet, med Walter Mayer oppe i høyre hjørne, har vakt harme hos IOC. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Ja, IOC kan fortsatt reagere, sier Davies til nyhetsbyrået.

Østerrike-skandalen gir også OL i Torino en flekk som arrangørene setter lite pris på. Dråpen var bildet som viser Mayer innfelt som en del av Østerrikes skiskytterlandslag.

- Bildet alene bryter med den olympiske ånd. Det er mange måter å bryte reglene på, sier Davies.

Kilder innen IOC sier til Reuters at det østerrikske laget kan straffes på sammme måte som de greske sprinterne i Aten-OL. De møtte ikke til en dopingtest og ble seinere utestengt.