Østerrikerne frykter for medaljene

Østerrikske aviser hudfletter skilandslagets ledere etter funnet av bloddopingutstyr i OL-leiren, og frykter for medaljene.

- Dette skal holde hardt, veldig hardt. IOK vil ikke godta Østerrikes skiforbunds argumenter, skrev hovedstadsavisen Kurier lørdag.

Walter Mayer, som er østerriksk sportssjef for langrenn og skiskyting, tar selvkritikk for den påståtte UV-behandlingen av løpernes blod.

- Jeg burde ikke ha gjort det, for jeg er ingen medisiner. Men i mine øyne har det ingenting med doping å gjøre. For at bloddoping skal ha noen mening, må man tappe minst trekvart liter blod, sa 44-åringen til østerriksk radio lørdag.

Ifølge Mayer fulgte man en metode utarbeidet av naturmedisineren Alfred Wolk, ved å tappe 100 milliliter blod, behandle det i 20 minutter med UV-stråler og ozon, og deretter tilbakeføre det til utøverne. Slik skulle man motvirke sykdomsproblemene laget har hatt i de siste årene.

I enkelte intervjuer har Mayer imidlertid hevdet at man tappet 150 milliliter blod, og at man har benyttet metoden helt siden 1983.

Galskap

Avisene reagerer på dette med spott. -Som sykdomsforebyggende tiltak er dette rett og slett galskap, skriver Kronenzeitung. Østerrikske idrettsmedisinere beskriver UV-behandling som en «virkningsløs paramedisinsk metode» og som «hokuspokus».

Virkningen kan imidlertid bli enorm. Dopingreglene sier nemlig at all tapping og tilbakeføring av behandlet blod er forbudt.

- Enhver form for blodmanipulasjon faller under definisjonen doping, sier Patrick Schamasch som er leder i IOKs medisinske kommisjon. Dermed kan funnene i østerrikernes OL-leir bli skjebnesvangre når de er ferdig analysert. Også her retter avisene en nådeløs pekefinger mot de østerrikske lederne.

Frankensteins kjøkken

- Å la redskaper fra Frankensteins kjøkken ligge igjen kan bare forklares med komplett dumhet, mener Kurier, og Mayer er helt enig.

- Det vi gjorde var helt harmløst, det var ingen forbudte stoffer. Men naturligvis kommer vi i dårlig lys. Det var grisedumt å legge igjen de greiene i søppelbøtta. Det er bare ikke lov, sa Mayer, og den konklusjonen kan fort IOK og FIS også komme til.

I så fall kan Christian Hoffmann miste sølv og Mikhail Botvinov bronse på mennenes 30 kilometer fellesstart.

(NTB/DPA)