Østerrikerne testet negativt på doping

IOC fant ingenting.

SESTRIERE (Dagbladet.no): Så kom den offisielle beskjeden, som allerede var lekket ut til en tysk TV-kanal.

Ingen av prøvene til de 10 østerrikerne som ble testet etter razziaen natt til søndag var positive.

Dermed har IOC ingen håndfaste bevis for at østerrikske skiskyttere og langrennsløpere doper seg.

- Prøvene viste ingenting uvanlig, sier IOC-talsmann Giselle Davies på en pressekonferanse i kveld.

IOCs medisinsk ansvarlige Arne Ljungqvist sier at de skal teste prøvene videre, selv om det det ikke ble funnet steroider eller andre stimulerende stoffer.

- Vi har grunn til å gjøre en blodanalyse på flere av prøvene, sier svensken.

Drakk store mengder vann

Etter at østerrikerne ble hentet ut av hjemmene sine på nattestid i Pragelato og San Sicario varslet IOC, som har ansvaret for dopingtestingen i OL, at svarene ville bli klare i løpet av 48 timer.

Så kom det ny beskjed, om at det kunne drøye til etter OL. Trolig har arrangørene lagt stor flid i å teste prøvene for alle tenkelige ulovlige stoffer.

Det skapte stor mistenksomhet da to av skiskytterne, Wolfgang Perner og Wolfgang Rottmann, stakk fra Italia etter at politiet gjennomførte husransakelsene.

RAZZIA GA INGEN POSITIVE PRØVER: I dag kom svarene på prøvene fra de 10 Østerrike-løperne som ble dopingtestet forrige helg. Alle var negative. Her blir de ført vekk under politirazziaen. Foto: EPA/Scanpix.
RAZZIA GA INGEN POSITIVE PRØVER: I dag kom svarene på prøvene fra de 10 Østerrike-løperne som ble dopingtestet forrige helg. Alle var negative. Her blir de ført vekk under politirazziaen. Foto: EPA/Scanpix. Vis mer

Seinest tirsdag kveld fortalte Østerrike-ledelsen at de to forklarte at de rømte i frykt for arrestasjon, på grunn av mulige ulovlige stoffer.

I dag ble det også kjent at østerrikerne helte i seg store mengder vann da dopingkontrollørene viste seg lørdag kveld. Væske kan bidra til å minske forekomstene av doping i urintester.

- Tro meg, de drakk ikke som deg og meg. Det virket som det hastet og at det var viktig, sier en italiensk politiadvokat.

Kan straffes likevel?

Under razziaen ble det oppdaget mengder medisiner, sprøyter og utstyr for blodoverføring hos utøverne. Det mistenkes at Walter Mayer, den utestengte treneren, er ansvarlig for de tvilsomme funnene.

At prøvene er negative trenger ikke å bety at de ti østerrikerne slipper unna straff. Tidligere denne uka sa talsmann Davies at IOC uansett dopingresultat skal sette opp en disiplinærkomité.

Det står Davis fast på i kveld.

- IOC tar denne saken vært alvorlig, og vi skal få full klarhet i hva som har skjedd de siste dagene, sier hun.

Østerrikere hadde en pressekonferanse straks etter at prøveresultatene ble kjent i kveld.

- Jeg er glad, fordi dette viser et jeg hadde rett da jeg stolte på mine utøvere, sier den østerrikske skipresidenten Peter Schroecksnader.