Østerrikes legepresident: - Kriminell blodoverføring

Presidenten i den østerrikske legeforeningen betegner landslagssjef Walter Mayers blodoverføringspraksis som kriminell, og vil stille han for retten. Landslagssjefen innrømmer at han selv har utført blodbehandling på enkelte av de østerrikske løperne.

- Å tilby en slik behandling er kriminelt, uttaler Otto Pjeta, president i den østerrikske legeforeningen, til nyhetsbyrået APA.

Han reagerer kraftig på at Mayer har utført en bestemt type blodoverføring på enkelte av langrennsløperne. Legepresidenten krever at metodene skal stilles for østerriksk rett, og vil ha en offentlig diskusjon om etikkens plass i idretten.

Østerikernes landslagssjef har ikke selv medisinsk bakgrunn. Landslagets lege, Peter Baumgartl, var ikke med på de omstridte blodoverføringene.

- Han har mest tro på skolemedisinen, sier Mayer til VG og betegner sin egen praksis som «naturmedisin».

Torsdag ble det funnet blodoverføringsutstyr i et hus som østerrikerne brukte under OL i Salt Lake City. Til VG forklarte landslagssjef Mayer i dag at utøvernes blod blir bestrålt med UV-stråler før det igjen blir injisert i årene. Hensikten er å styrke immunforsvaret.

KNYTTET TIL FUNNET: En attest med navnet til Mikhail Botvinov ble funnet sammen med blodoverføringsutstyr i et hus østerrikerne brukte under OL.
BLODFUNN: Østerrikes landslagssjef innrømmer å ha gitt løpere blodbehandling. Her er noe av utstyret han glemte igjen i huset de leide i Utah under OL.