Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Østerriksk politi: Etterforsker korrupsjon på 2,3 millioner kroner

Den permitterte IBU-presidenten Anders Besseberg etterforskes for økonomisk kriminalitet.

ETTERFORSKES: IBU-president Anders Besseberg etterforskes av østerrikske myndigheter, som mistenker ham for økonomisk kriminalitet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ETTERFORSKES: IBU-president Anders Besseberg etterforskes av østerrikske myndigheter, som mistenker ham for økonomisk kriminalitet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyheten om etterforskningen av Det internasjonale skiskytterforbundet har slått ned som en bombe.

I dag opplyser Den østerrikske påtalemakten for næringslivskriminalitet og korrupsjon at de har siktet folk i ledelsen for IBU og russiske utøvere pluss folk i hjelpeapparatet deres for doping og bestikkelser for å droppe reaksjoner etter påvisning av doping.

- Fikk dopingbestikkelser

Den østerrikske påtalemyndigheten for næringslivskriminalitet og korrupsjon opplyser blant annet at korrupsjonsdelen av siktelsen går på at Skiskytterforbundet ikke har reagert sterkt nok - med utestengelser og så videre - på dopingtilfeller de har fått fra WADA.

De mener videre dette har skjedd på grunn av mottatte bestikkelser verdt 300 000 dollar, 2,3 millioner kroner.

Siktelsen retter seg mot folk i ledelsen i IBU samt «pleiere og utøvere på det russiske skiskytterlandslaget» på grunn av doping og korrupsjon.

Politiet mener det også har foregått grovt bedrageri i forbindelse med doping. Bedragerisiktelsen gjelder et beløp på 35 000 euro (330 000 kroner) som skal være «svindlede» premiepenger.

Etterforskes i Norge

IBU-president Anders Besseberg, som har hatt vervet siden 1992, er ikke nevnt med navn i pressmeldingen, og politiet i Østerrike sier at de ikke gir opplysninger om enkeltpersoner nå.

Økokrim bekreftet imidlert etterforskning av Besseberg i går.

- Østerrikske myndigheter mistenker nordmannen for økonomisk kriminalitet, og spørsmål om etterforskingen må rettes til østerrikske myndigheter, sier førstestatsadvokat Anna Haugmoen Mo i ØKOKRIM.

Østerriksk politiet bekrefter også razziaer i Norge og i Tyskland. Den ene razziaen skjedde hjemme hos Besseberg i Buskerud. Besseberg sier til NRK at politi beslagla telefoner, datamaskiner og dokumenter.

SLO TIL HER: Politiet beslagla telefoner, datamaskiner og dokumenter fra Anders Bessebergs bolig. Ingen åpnet da Dagbladet ringte på onsdag kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
SLO TIL HER: Politiet beslagla telefoner, datamaskiner og dokumenter fra Anders Bessebergs bolig. Ingen åpnet da Dagbladet ringte på onsdag kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Østerriks politi opplyser videre at de mistenkte straffbare forholdene gjelder skiskyting-VM i Hochfilzen i 2017, men at korrupsjonspåstandene strekker seg tilbake til 2012:

- Strafferammen for “bare” dopingsiktelsen er 6 måneder eller bøter.

- Strafferammen for bedrageridelen av siktelsen er opptil 3 år.

- Strafferammen for korrupsjonsdelen er 6 måneder til 5 år.

Benekter

I tillegg har IBU bekreftet at razziaen som foregikk mot forbundets hovedkvarter i Salzburg i Østerrike var relatert til etterforskningen mot IBU-president Besseberg og IBUs generalsekretær Nicole Resch.

Besseberg har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Ifølge en konfidensiell WADA-rapport som den franske avisen Le Monde har sett forsøkte Russland prøvde å kjøpe IBU-lederes taushet for å skjule doping.

Ifølge den 16 sider lange rapporten har IBU «gjort alt for at det ikke skal åpnes dopingsaker mot russerne», skrev avisa.

Besseberg avviser å ha hjulpet Russland å skjule russiske dopingsaker.

- Det stemmer ikke. Jeg har ikke skjult en eneste dopingutøver, sa Besseberg til Nettavisen i går kveld.

Han utdyper overfor VG i dag.

- Nei, jeg er ikke korrupt. At jeg skal ha fått betalt av russerne for å skjule dopingprøver, det kan jeg si et klart og tydelig nei til.

- Jeg har gitt samme svar til etterforskerne. Jeg har aldri mottatt en krone, euro, dollar eller rubel for den saks skyld. Jeg har ikke prøvd å lure unna russiske prøver, sier Besseberg til avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!