Østfolding mener Birken sparte over ti millioner på avlysningen i mars

Går til sak mot turløpet.

(Dagbladet): 15. mars måtte 17 000 birkebeinere innse at sesongens store mål ikke ble noe av da Birkebeinerrennet ble avlyst.

Grunnen var sterk vind over fjellet på de 54 kilometrene fra Rena til Lillehammer.

De fleste aksepterte at det var uforsvarlig å gå over fjellet i vind opp mot 20 meter i sekundet, men flere - blant annet noen av eliteløperne - var alt annet enn imponerte over beslutningen.

- Etter å ha gått over der mener jeg det var feil avgjørelse. Vi fikk høre rykter om mye verre forhold enn det som møtte oss. Det er klart - det var et par steder hvor det blåste litt, men ikke i nærheten av så ille som det ble forespeilet, sa Simen Østensen til Dagbladet.

- Overkjørt En annen som ikke er veldig imponert over måten Birken-ledelsen har håndtert saken på er østfoldingen Øyvind Wennersberg (58).

Han går nå til sak mot Birken fordi arrangøren ikke vil betale tilbake noe av startkontigenten for de 17 000 deltakerne, skriver Smaalenenes avis.

Wennersberg mener deltakerne er blitt overkjørt av en stor og tung kommersiell aktør som Birken AS. 58-åringens poeng er tidspunktet for avlysningen.

Etter en utsettelse morgenen 15. mars valgte, juryen å avlyse rennet i sjutida, altså cirka en time før de første deltakerne skulle ut.

I forbindelse med avlysningen benyttet arrangøren seg av dette punktet i påmeldingsvilkårene:

«Ved avlysning i løpet av arrangementsdagen på grunn av plutselige oppståtte værklimatiske forhold eller annen force majeure, beholder arrangøren hele startkontingenten».

Ti millioner kroner Hvis Birken hadde blitt avlyst dagen før, hadde deltakerne hatt et krav på å få halve startkontigenten - 615 kroner - tilbake.

Med 17 000 deltakere ville Birken AS altså tapt over ti millioner kroner på å avlyse dagen før. Øyvind Wennersberg hevder at arrangøren har spekulert i regelen.

- Enten kan de lite om vær og vind i fjellet, og det er i så fall skremmende, eller så har de spekulert i å utsette avgjørelsen med avlysning til renndagen i håp om å slippe å tilbakebetale halve startkontingenten, sier han til Smaalenene.

Han mener det bare er tull at det oppsto plutselige endringer i været morgenen 15. mars, og viser til værmeldingen på forhånd.

Allerede to dager før rennet ble avlyst skrev Dagbladet at Meteorologisk Institutt forventet ekstremvær under rennet.

Vurderer tingretten Wennersberg har sendt en klage til forliksrådet i Åmot kommune. Om han ikke får støtte der, vurderer han å ta saken til tingretten.

- Så lenge arrangøren ikke vil gi meg noen ordentlig begrunnelse, kommer jeg til å kjøre løpet videre, sier han til Smaalenene.

Daglig leder i Birken AS, Jo Gunnar Ellevold, er ikke veldig snakkesalig når samme avis tar kontakt.

- Ut ifra det avtaleverket vi har med deltakerne, er vi av den oppfatning at vi ikke har krav til å tilbakebetale noe, sier han, og legger til:

- Men siden saken kommer opp i forliksrådet, ønsker vi ikke å diskutere denne saken i media.

• For ordens skyld: Artikkelforfatteren var også påmeldt årets Birkebeinerrenn, og ble dermed rammet av avlysningen.

STERK VIND: Det skal ha vært opp mot 26 effektive kuldegrader på fjellet bare timer før rennet skulle ha startet. Dette bildet ble tatt av løypekjører Johannes Haukåssveen på Raufjell. Foto: Johannes Haukåssveen / Birken AS / NTB Scanpix
STERK VIND: Det skal ha vært opp mot 26 effektive kuldegrader på fjellet bare timer før rennet skulle ha startet. Dette bildet ble tatt av løypekjører Johannes Haukåssveen på Raufjell. Foto: Johannes Haukåssveen / Birken AS / NTB Scanpix Vis mer