Ottey reddet av doping-regnefeil

Testet positivt før OL.

(Dagbladet.no): Merlene Ottey satser på å bli historisk når hun deltar i sitt åttende OL i Beijing til sommeren.

Men hun burde aldri fått delta i Sydney-OL i 2000, skriver Svenska Dagbladet i dag.

Feil formel

Avisa sitter på dokumentasjon som viser at 47-åringen ble frikjent for bruk av nandrolon på grunn av en regnefeil. Både Otteys A- og B-prøve fra 1999 var positive, likevel ble hun frikjent for dopingbruk.

Den svenske avisa skriver at det skyldes en enkel regnefeil, som er dokumentert i et brev fra en ekspertgruppe til det internasjonale friidrettsforbundet IAAF.

Ottey kom under grenseverdien på 5 ng/ml da saken ble lagt fram for en idrettsdomstol, fordi feil formel ble brukt på utregningen. I ettertid fikk laboratoriet i Sveits skylda.

Og saken ble dysset ned.

- Jeg har aldri opplevd noe liknende, sier den svenske dopingeksperten Arne Ljungqvist til avisa.

DOPET OG DOPET? Marion Jones vant 100 m i Sydney og innrømmet i fjor at hun var dopet i 2000. Merlene Ottey (t.v) nekter fortsatt at hun brukte doping året før OL. Foto: Scanpix/Epa
DOPET OG DOPET? Marion Jones vant 100 m i Sydney og innrømmet i fjor at hun var dopet i 2000. Merlene Ottey (t.v) nekter fortsatt at hun brukte doping året før OL. Foto: Scanpix/Epa Vis mer

Ljungqvist og flere andre dopingeksperter bekrefter historien om tellefeilen, som ikke var mulig å gjøre noe med i ettertid.

Benekter skyld

Da den positive dopingprøven først ble kjent skyldte Ottey på eggløsning, og den dag i dag nekter hun for bruk av ulovlige stoffer.

- Jeg er ikke ekspert på dette, men jeg vet jo at jeg ikke tok nandrolon. Det er alt jeg kan si. Kroppen kan jo selv produsere dette hormonet, sier Ottey til avisa.

Hun ble frikjent i juli 2000 og kunne løpe inn til både sølv og bronse i Sydney.

Totalt står Ottey med 23 VM- og OL-medaljer, inkludert tre VM-gull. Den to siste medaljene kom i Sydney.

LØPI VM I OSAKA: Farten er ikke den samme på Merleny Ottey, i VM i fjor ble hun slått ut i innledningsheat.