Otto-millionærer er ikke som vanlige folk

De jubler på banen, men krangler internt - om penger. 23-mannstroppen til Hellas er i tøffe forhandlinger med det greske fotballforbundet rundt godtgjørelsen for EM-innsatsen.

LISBOA (Dagbladet): Det betyr på godt norsk at heller ikke Otto-millionærer er som folk flest. For hvem ville finne på å lade opp til en semifinale slik Hellas gjorde før Tsjekkia-kampen - og nå kjøre løpet en gang til før EM-finalen - med beinharde lokale forhandlinger. Om ikke grekerne, selvfølgelig - Portugal-styrt til ny rikdom av en fotballgjerrig tysker.

Ved navn Otto Rehhagel.

Mange millioner

Inngangsbilletten til EM var på 7,5 millioner sveitserfranc (41,8 millioner kroner). For hver seier i grunnspillet fikk vinnerne én million i samme valuta (5,5 mill. kr) - og for uavgjort det halve. Kvartfinaleplassen ga ytterligere 16,5 millioner norske og semifinaleplassen 22 millioner kroner på toppen av det.

Og det var da - i dagene etter landets første seier over Frankrike, og med 36,6 totalt uventede bonuskroner på vei til forbundets konto - at de greske spillerne for alvor begynte å regne.

For Hellas, som dro til Portugal med en langt dårligere sluttspillstatistikk enn Norge - før EM hadde de nemlig aldri vunnet en eneste sluttspillkamp - hadde ikke tenkt tanken. På suksess. De hadde med andre ord ikke tenkt kroner og øre i det hele tatt. Men de vente seg fort til det - tanken mener jeg - og plutselig ble EMs desidert mest defensive lag til de grader offensivt.

Ved forhandlingsbordet.

Det lå nemlig en jackpot og ventet på dem.

Og:

De hadde jo til de milde grader deltatt i spillet. Og levert.

En million per mann

Tallene spillerne satt på før semifinalen var 2- 1 (Portugal), 1- 1 (Spania), 1- 2 (Russland) og 1- 0 Frankrike). I fotball-Otto, et helt gresk spill for de som nekter å akseptere at forsvar kan være det beste angrep bare du har en tysker på laget - de folka der har jo tradisjon på å snike seg til finaler - kan tallene nemlig gå igjen. Og den forventede premieprognosen etter godt magemålte beregninger fra spillerutvalget, som for øvrig ble ledet av kaptein Theodoros Zagorakis - AEK-spilleren som kanskje ikke har noen klubb å vende hjem til - men en konkurs, var ca. 25 millioner kroner av den til da totale ekstraomsetningen på 36,5.

Det vil si en drøy million per mann.

Før torsdagskveldens nye sjokkinnskudd.

Men kravet ble aldri innfridd før Hellas slo Tsjekkia 1-0 og spilte hjem nye 33 millioner kroner i forbundskassa. Som er den garanterte finalebonusen (tap). Og blir Hellas europamestere søndag kveld, kommer det 22 millioner til.

Var forhandlingsklimaet tøft før semifinalen er det garantert meget spent nå.

Også etter finalen

Spillets opphavsmann og strenge regelrytter, trener Otto Rehhagel, kaller grekernes framganger for et eventyr. Et defensivt eventyr der grekerne skal forsvare seg til Europa hater dem slik de hatet Norge, og motstanderne blir frustrerte og slurvete.

Og så er planen at de skal vinne.

Både i EM og Otto.

PS! Det greske fotballforbundets talsmann kommenterteforhandlingene på følgende måte i går: -  Vi forhandlet om bonusordningen før EM startet, og vi vil kanskje fortsatt gjøre det etter at finalen er spilt, sier Aleksis Dedes.

KREVER MILLIONBONUS: Det greske landslaget og trener Otto Rehhagel har overgått seg selv i fotball-EM. Foran morgendagens finale forlanger spillerne millionlønn for jobben de har gjort i Portugal.