Otto ødela EM-finalen

Et flott EM får ingen flott avslutning, skriver Esten O. Sæther.

 • EM-debatten raser videre

  Ut med Nedved, ut med Tsjekkia. Så brutal kan fotballen være.

  Du må være gresk for å ha noen glede av å se Hellas mot Portugal i EM-finalen, men det er ikke gresk at Otto Rehhagel står bak en av sportens største trenertriumfer.

  Få kan fotballens mesterknep som ham.

  I LØPET AV

  et par uker har han slått Portugal, Frankrike og Tsjekkia på alle former for utspekulert spill uten å tråkke over noen annen grense enn hensynet til TV-underholdningen kommende søndag.

  Hellas gjør enhver fotballkamp til en hakkete rekke av sklitaklinger, innkast, frispark og skadeavbrekk; altså akkurat slike oppgjør du ønsker deg som trener på sidelinja når motstanderen egentlig er suveren.

  Men for alle andre er slik fotball en lidelse.

  FOR DET ER

  ikke akkurat Hellas som har gjort dette til et av de beste internasjonale mesterskapene i moderne fotballtid. Grekerne har vært motstrøms; de har ventet på moroa sammen med oss andre i TV-sofaen og slått til idet motstanderen er blitt litt for heftig og begeistret.

  Det har heldigvis skjedd ofte i denne turneringen. Backer som har styrtet i angrep uten tanke på hva som kan skje bak dem, er EMs taktiske utvikling.

  Der Brasil ble verdensmestere i 2002 med to offensive backer, men med to defensive sentrale midtbanespillere til å tette hullene etter dem, har mange lag i Portugal bare ligget igjen med en midtbanespiller. Vertene viser det best selv. Rett etter 1- 0-målet mot Nederland var de ikke nok spillere igjen i forsvar til å ta hver sin nederlender.

  Ikke rart det er blitt topp TV-underholdning.

  MED ALL

  satsingen på angrepsspill er det overraskende få scoringer. Snittet på de 30 kampene er 2,50. Det plasserer Portugal-EM for eksempel nest dårligst i forhold til de seks siste verdensmesterskapene der Spania-VM i 82 var best med 2,80 og Italia-VM i 90 dårligst med 2,21.

  Den viktigste forklaringen på dette misforholdet er jevnheten i europeisk fotball. De 16 beste lagene fra Europa ligger fortsatt på et høyere nivå enn de 32 beste fra hele verden.

  DET VAR

  også grunnen til at grekerne kunne utfordre Tsjekkia nesten fra avspark. Etter at det smalt i tverrliggeren fra Rosickys volley etter to minutter, var det vrient å se forskjell på EMs mest strukturerte lag og mesterskapets største overraskelse.

  For selvsagt kan grekerne mer enn å forsvare seg i tette mann-mot-mann dueller. Gjennom hele turneringen har de behersket detaljene på midtbanen som gjør det mulig å kontre med presisjon via gode posisjoner. I denne semifinalen vokste de i medgangen og ble til og med ballbesittende utover mot pause.

  I det Pavel Nedved gikk trist av banen på 39.52 var det slutt for Tsjekkia som EM-favoritt.

  RESTEN AV

  semifinalen ble bare riv og slit. Uten Nedved til å sette tempoet i det tsjekkiske angrepsspillet, falt farten så mye at grekerne alltid kom seg på rett side.

  I en lang døsig periode angrep tsjekkerne bare med lange oppspill mot en Jan Koller som sjelden fikk lettet; boltret og bundet som han var i en skokk av greske armer og bein.

  Da Tsjekkia endelig kom kjappere med ballen gjennom midten, var det for seint. To spolerte skudd og rett i ekstraomganger.

  BARE TRYKKET

  i den avgjørende ekstraomgangen viser Rehhagels grep på det taktiske. For på nytt overrasket grekerne motstanderen ved å ta initiativet.

  Slik rakk tsjekkerne aldri å starte spurten. Etter to greske kjempesjanser fikk til og med EMs toppscorer Baros gult kort for stygt spill i eget forsvar.

  Da blinket varsellampene for Tsjekkia.

  Enda en gresk mulighet og ett minutt etter ble det mørkt.

  Et flott EM får ingen flott avslutning.

<B>VINNERMÅLET: Her er målet som ødela EM-finalen, mener vår kommentator Esten O. Sæther.
ØDELA: Dagbladets kommentator Estenm O. Sæther mener Hellas' trener Otto Rehhagel gjør fotballen til en lidelse å se på.