Øvde til mesterligaen

Rosenborg brukte 2-0 seieren over Lyn som trening til tøffere kamper. Vi fulgte kampen direkte

Etter fine scoringer av Brattbakk og Strand er Rosenborg på andre plass i Tippeligaen. Rosenborg hadde full kontoll i første omgang, og spillte seg frem til flere gode sjanser. Lyn-spillerne slet, og spesielt backene hadde en dårlig omgang.

Lyn kom mer med i kampen i annen omgang, og var nære ved å redusere flere ganger. Nærmest var Jan Derek Sørensen da han slo et godt frispark i kryssstanga.

Rosenborgs Vidar Riseth viste deler av sitt temperament, og skjelte ut både dommer og motspillere. Den rutinerte midtstopperen kan være glad han slapp unna med bare et gult kort.

Med 2-0 til pause, la Rosenborg seg lavt i annen omgang og satset på kontringer.

- Vi kontrollerte på en måte som vil være en byggestein i forhold til hva vi skal gjøre i Europa. Godt bortebanespill var en av tingene øverst på tavlen, sa Ola By Rise etter kampen.

- Jeg er stolt over guttene, som reiste seg og viste hvilke ferdigheter de har under press. Det eneste som irriterte var at vi sølte bort for mange offensive muligheter, la RBK-treneren til.

Også Lyn-trener Hans Knutsen lot seg imponere.

- Rosenborg har i utgangspunktet et lag som skal ut i mesterligaen, og man ser at de er på vei oppover. Uten at jeg synes de fikk ut alt i dag, sa Knutsen.

Dette var lagenes 27. møte på rad uten tap for Rosenborg. Sist Lyn slo trønderne i serien var helt tilbake i 1968.

Rosenborg slo mange lange baller i bakrom i starten av kampen, og raske Harald Martin Brattbakk var flere ganger nær ved å skape sjanser av disse. Farligere ble det likevel da et innlegg fra Ørjan Berg nesten ble stupheadet i mål av Azar Karadas, mens famling fra RBK-keeper Espen Johnsen førte til et skudd som ble reddet på streken på den andre siden av banen.

Så var det Brattbakks tur til å vise at han fremdeles kan sine saker. Ti meter fra mål lurte måltyven midtstopper Steven Lustü ned i bakken med en skuddfinte, før han sikkert plasserte ballen under keeper Ali-Al Habsi og startet jubelen for sitt tredje seriemål i år.

Spillet ble mer og mer etablert inne på Lyns halvdel utover i omgangen. Resultatet ble et psykologisk tungt mål å svelge for hjemmelaget to minutter før hvilen, da Frode Johnsen headet et innlegg fra Winsnes ned til løpsmaskinen Roar Strand. Han scoret enkelt fra kort hold.

- Kampen står lenge og vipper, vi får mange overgangsmuligheter, men er upresise. Så åpner det seg. Rosenborg får det første målet, og derfra og ut har de stort sett kontroll, sa Knutsen.

Likevel var det et tent Lyn, delvis hjulpet fram av situasjonene hvor Vidar Riseth og Azar Karadas pådro seg gule kort, som kjørte kampen på motstandernes halvdel i begynnelsen av annenomgangen.

Den beste sjansen hadde Jan Derek Sørensen da han skrudde et frispark forbi muren og opp i kryssfestet.

Men med null uttelling etter dominansen i banespillet, kom de uunngåelige RBK-kontringene oftere og oftere. På midtbanen var Ørjan Berg og Fredrik Winsnes i storform for trønderne, mens Harald Martin Brattbakk lurte rød-hvite forsvarere med finten sin, og Erik Hoftun gikk ikke på en eneste Lyn-finte.

Det kunne fort endt verre for Lyn, som før kampen startet var laget som hadde sluppet inn færrest mål i årets eliteserie. Brattbakk blåste ballen over tverrliggeren i god posisjon, mens et skudd fra Frode Johnsen ble reddet på streken av innbytter Jonny Hanssen.

- Det eneste jeg ikke er fornøyd med, er at vi ikke utnytter overgangene. Ellers var det veldig solid, sa By Rise.

Seieren fører Rosenborg opp på annenplass på tabellen, to poeng bak Tromsø etter halvspilt sesong.

Og snart er det mesterliga.

SCORER ALLTID PÅ BORTEBANE:</B> Det har i hvert fall RBK-gutta gjort i 26 strake kamper de siste to årene.
MÅLMASKINEN VÅKNET: Harald Brattbakk (til høyre) og Frode Johnsen etter 1-0-scoringen i eliteseriekampen mellom Lyn og Rosenborg på Ullevaal stadion mandag kveld.
<B>BLODIG ALVOR: Vidar Riseth fikk seg et kutt over øyet i kampens hete.