I FORM: Carlos Tevez puttet to ganger i åttendelsfinalen mot Mexico, og har virket kvikk i føttene i VM så langt. Det samme kan ikke sies om mange av hans kolleger i Premier League. Foto:  AFP PHOTO / PEDRO UGARTE
I FORM: Carlos Tevez puttet to ganger i åttendelsfinalen mot Mexico, og har virket kvikk i føttene i VM så langt. Det samme kan ikke sies om mange av hans kolleger i Premier League. Foto: AFP PHOTO / PEDRO UGARTEVis mer

Over 100 VM-spillere kom fra Premier League. Tevez er én av få gode.

- Et tegn på stagnasjon, mener Tjærnås.

||| (Dagbladet): Med sine godt over 100 VM-spillere var ingen ligaer i verden i nærheten av å levere så mange spillere til VM i Sør-Afrika som Premier League.

Til sammenligning hadde Bundesliga 85, Serie A 80 og La Liga 59 - men underlegenheten stopper også der.

TRIST VM: Frank Lampard og Wayne Rooney. Foto: EPA/NUNO VEIGA
TRIST VM: Frank Lampard og Wayne Rooney. Foto: EPA/NUNO VEIGA Vis mer

Når VM er inne i sin fjerde uke er det et fåtall spillere fra Premier League som har markert seg positivt. Det store flertallet har levert høyst middelmådig eller under pari, noe som harmonerer dårlig for en liga som liker å se på seg selv som verdens beste.

Løpes hårfint mer i PL
Spesielt har synet av tunge og treige engelskmenn reist spørsmål om spillerne rett og slett får for lite hvile sammenlignet med kolleger i andre ligaer - og om kampene på Balløya er mer energitappende enn andre steder.

Premier League-ekspert Lars Tjærnås synes ikke den unnskyldningen er spesielt overbevisende.

HELSVART VM: Patrice Evra. Foto:  AFP PHOTO / FRANCK FIFE
HELSVART VM: Patrice Evra. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE Vis mer

- Jeg har sett tall på løpsmengde i de store ligaene som er bred nok til å gi et grunnlag. Det viser at det løpes hårfint lengre i Premier League totalt, men at det løpes ren sprint med enda større prosentandel i for eksempel Spania. Så ut fra de kriteriene er det en myte, sier Tjærnås til Dagbladet.

Han er enig i at overraskende mange VM-spillere med tilhold i Premier League har underprestert i VM. Legger man til at ingen engelske lag kom seg forbi kvartfinalen i Champions League denne sesongen, kan man spørre seg om det er tilfeldig eller et tegn på at nivået har falt.

SKUFFENDE VM: Steven Pienaar ble kåret til årets spiller i Everton. Det var det ikke lett å se i VM. Foto: REUTERS/Adnan Abidi
SKUFFENDE VM: Steven Pienaar ble kåret til årets spiller i Everton. Det var det ikke lett å se i VM. Foto: REUTERS/Adnan Abidi Vis mer

Tjærnås tror mest på det første. Men:

Triumf for individualistene
- Likevel er det nok et lite tegn på at denne sesongens Premier League har vært en stagnasjon, eller i verste fall et tilbakesteg for topplagene. Av de såkalte fire store mener jeg bare Chelsea var like gode som sesongen før, mens de andre var svakere. Og i toppklubbene spiller de fleste toppspillerne, og dermed de fleste VM-aktuelle. De har heller ikke flere kamper, og bare marginalt lengre sesong enn de viktigste konkurrentene.

- Da står vi igjen med spillestil og individuell utvikling av ferdigheter som en mulig forklaring. Så langt har dette VM vært en triumf for de som har mestret én-mot-én-situasjoner begge veier, og ikke minst det som gjøres i små grupper: To, tre spillere på små flater, det sør-amerikanerne kaller «combos» (ekstremt hurtig spill med få touch på trangt område). Dette dyrkes nok i større grad i andre ligaer enn i England, der kollektivet fortsatt står sterkt, sier Tjærnås.

Noen lyspunkter
Et par lyspunkter blant de mange Premier League-skuffelsene finnes likevel. Carlos Tevez hevder han har levd på streng diett siden sesongen sluttet, og i VM har han så langt virket pigg og opplagt.

SKUFFENDE VM: Men Fernando Torres har  fortsatt sjansen til å skinne. Foto: AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
SKUFFENDE VM: Men Fernando Torres har fortsatt sjansen til å skinne. Foto: AFP PHOTO / VINCENZO PINTO Vis mer

Tjærnås ramser opp noen navn til han mener kan gå med hodet hevet.

- Jeg har sett mer på relasjoner enn på enkeltspillere. Men Mascherano har vært strålende. Park var god, Skrtel var god, Carvalho og Touré godkjent, sier han.

IMPONERTE IKKE: Didier Drogba. Foto: AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO
IMPONERTE IKKE: Didier Drogba. Foto: AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO Vis mer

Og minst tre av dem har enten vært skadet i lengre perioder eller sittet mye på benken...