<strong>NYE FUNN:</strong> McLaren-rapportens andre del er ute. Foto: LEHTIKUVA / Jussi Nukari *** FINLAND OUT. NO THIRD PARTY SALES. ***
NYE FUNN: McLaren-rapportens andre del er ute. Foto: LEHTIKUVA / Jussi Nukari *** FINLAND OUT. NO THIRD PARTY SALES. *** Vis mer

McLaren-rapporten del to

Over 1000 russiske idrettsutøvere involvert i dopingregimet, deriblant 12 medaljevinnere fra Sotsji-OL

1000 russiske utøvere var ifølge McLaren-rapporten involvert i tidenes største dopingskandale. Det innbefatter blant annet to gullvinnere fra OL i Sotsji som til sammen vant fire gull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den oppsiktsvekkende McLaren-rapporten forbauset en hel idrettsverden i kraft av avsløringen av Russlands statlig organiserte dopingsystem, som blant annet omhandlet hvordan de angivelig lurte verden i OL på hjemmebane.

Etterforskningen viste at russiske utøvere har deltatt i et statlig dopingprogram siden 2011. Hovedfunnene kan oppsummeres slik:

1. I laboratoriet i Moskva ble det arbeidet med å beskytte dopede russiske utøvere.
2. Laboratoriet i Sotsji hjalp til med å bytte dopingprøver.
3. Det russiske idrettsdepartementet kontrollerte og overvåket manipuleringen av analyseresultatene.

Sterke reaksjoner

- Det er fryktelig skuffende. Hele greia er trist, sa Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

- Det er sjokkerende å lese om dopingkulturen i Russland. Dette må vi komme til bunns i og få vekk de som ikke er rene, supplerte Tarjei Bø.

Aleksander Legkov bedyret imidlertid sin uskyld overfor Dagbladet. Heller ikke Nikita Kriukov tror at McLaren-rapporten medfører riktighet.

- De anklagene var spesielle. For meg er det en politisk sak. Jeg har ikke sett noe av det som ble påstått i rapporten. Jeg så ikke Legkov gjøre noe galt. Vi var åpne om hvor vi var og hva vi gjorde, sa Kriukov til Dagbladet tidligere i uka.

Nå har McLaren-rapporten, som er en uavhengig kommisjon utnevnt av det internasjonale antidopingbyåret (WADA), kommet ut med del to av rapporten.

Ny rapport: Over 1000 utøvere involvert

Der fremkommer det at det var over 1000 utøvere fordelt på 30 idretter som var involvert i det statlig organiserte dopingregimet i Russland. 84 prosent av dem er fra sommeridretter, 16 prosent fra vinteridretter.

Av disse skal hele tolv være medaljevinnere fra Sotsji. To av dem tok fire OL-gull til sammen og hadde prøver med et saltnivå som var fysiologisk umulig, ifølge rapporten. Også en sølvvinner får denne beskrivelsen.

Ingen russere i de beste norske øvelsene tok to OL-gull og kan følgelig ikke være blant de overnevnte to. Kortbaneskøyteløperen Viktor Ahn var den største helten med tre OL-gull.

Norge kan bli beste OL-nasjon

Norge kan likevel gå forbi Russland på medaljestatistikken og bli beste vinteridrettsnasjon i OL i 2014 om resultatene blir justert i etterkant. Også seks av de russiske gullvinnere fra Paralympics skal ha fått urinprøvene tuklet med.

- Vi er nå i stand til å bekrefte funnene i den første rapporten, i tillegg kan vi rette et enda sterkere og tydeligere fokus mot de oppsiktsvekkende funnene. Omfanget av utøvere er enda større enn vi trodde fra operasjonen som startet i 2011 og fortsatte til OL i Sotsji, sier Richard McLaren.

- Vi har bevis for at mer enn 500 positive prøver ble rapportert som negative, inkludert i velkjente idretter på elitenivå. De positive prøvene ble automatisk forfalsket.

Vil utestenge Russland fra OL i 2018

Aldri har manipuleringen av dopingprøver vært organisert i et så massivt omfang, hevder McLaren. I tillegg til OL i Sotsji i 2014 var dopingregimet rettet mot mesterskap som friidretts-VM i Moskva i 2013 og OL i London i 2012.

WADA kommer til å sette ytterligere press på IOC og styrke anbefaling i å utestenge Russland fra OL i Pyeongchang i 2018.

Bordsalt og kaffe skal ha bli brukt for å manipulere prøveresultatene under de overnevnte mesterskapene, ifølge McLaren-rapporten. Saltet ble brukt i de negative urinprøvene for å gjøre vekten helt lik de reelle prøvene til de russiske utøverne som ble erstattet i et forsøk på å konkurrere med doping i kroppen.

Fulgte ikke WADAs oppfordring i sommer

Sportsminister Vitalij Mutko og visesportsminister Yury Nagornykh var to av hovedaktørene bak dopingskandalen.

I kjølvannet av den første avsløringen, oppfordret WADA til å utestenge alle russiske utøvere i OL i Rio de Janeiro. Det var kun IAAF, det internasjonale friidrettsforbundet, som fulgte WADAs oppfordring.

IOC lot de respektive særforbundene ta ansvaret, selv om det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg ønsket full utestengelse. Likevel kom Russland til Rio med en massiv tropp og ble fjerde beste nasjon i sommerens mesterskap.

Ofret egne utøvere

Nagornykh og Mutko bestemte i perioden 2011 til august 2015 skjebnen til russiske dopingtatte idrettsutøvere på samme måte som i gladiatortiden. Ordningen er like enkel som den er skandaløs:

- De dopingtatte utøverne som fikk tommelen opp av Nagornykh og Mutko, ble frikjent.
- De dopingtatte utøverne som fikk tommelen ned av Nagornykh og Mutko, ble utestengt.

I løpet av denne fireårsperioden ble hele 643 positive dopingprøver i russisk idrett fjernet fra den normale prosedyren. Så raskt antidopinglaboratoriet i Moskva fant en positiv dopingprøve, ble de formelle prosedyrene avbrutt og skjebnen havnet i hendene til de russiske idrettslederne.

Der var Nagornykh og Mutko selektive og brutale da de ofret flere av sine egne utøvere. De reddet majoriteten av medaljevinnerne og de største talentene som de mente kunne gi russisk idrett mer å glede seg over i framtiden, men russiske atleter de hadde mindre tro på ble ofret.

Da vendte de tommelen ned og offentliggjorde de positive dopingprøvene. På den måten forsøkte de å lure resten av verden til å tro at det russiske antidopingbyrået tok dopingproblematikken på alvor og avslørte sine egne utøvere.

Fremfor alt ble ikke-russiske utøvere hardt rammet. Bare 12 prosent av de ikke-russiske utøverne ble reddet, mens hele 54 prosent av de russiske doperne slapp fri og fikk konkurrere videre både nasjonalt og internasjonalt.

Friidrett verst

Ifølge del av McLaren-rapporten var 643 av de positive dopingprøvene som aldri har blitt registrert, er 139 av dem fra friidretten. Ikke overraskende er russisk vektløfting nest verst med 117 positive dopingprøver i løpet av denne treårsperioden.

Deretter følger ikke-olympiske grener (37), Paralympics (35), bryting (28), kano (27) og sykling (26).

Langrenn og fotball er også på denne uhyggelige lista med henholdsvis 13 og elleve positive dopingprøver som er fjernet og hvor utøverne har blitt frikjent på uregelmessig vis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer