VENNER: FIFA-president Sepp Blatter (t.h.) og sjeik Mohammed bin Hamad al-Thani, som var leder for Qatars VM-søknad, er begge sikre på at forholdene for gjestearbeidere i Qatar kommer til å løse seg. Foto: AP Photo/Osama Faisal/NTB Scanpix
VENNER: FIFA-president Sepp Blatter (t.h.) og sjeik Mohammed bin Hamad al-Thani, som var leder for Qatars VM-søknad, er begge sikre på at forholdene for gjestearbeidere i Qatar kommer til å løse seg. Foto: AP Photo/Osama Faisal/NTB ScanpixVis mer

Over 4000 gjestearbeidere kan miste livet for Qatar-VM

Dyster rapport fra Amnesty.

Gjestearbeiderne som bygger infrastrukturen til fotball-VM i Qatar utsettes systematisk for overgrep. Ofte er det snakk om tvangsarbeid, kommer det fram i en Amnesty-rapport.

Rapporten kommer en uke etter at FIFA-president Sepp Blatter fortalte at Qatar er på rett vei når det gjelder hvordan de behandler de arbeidsrettslige forholdene, etter anklagene om at arbeiderne behandles svært dårlig av underleverandører som er hentet inn av store byggefirmaer, skriver The Guardian.

De utenlandske arbeiderne oppholder seg i Qatar med en arbeidstillatelse som i praksis binder dem til én arbeidsgiver. De kan verken flytte eller bytte jobb, eller forlate landet uten arbeidsgiverens tillatelse.

Det er også forbud mot å danne fagforeninger.

Amnesty-rapporten, som baseres på undersøkelser på plass samt en rekke intervjuer, fant mange arbeidere i skitne, overbefolkede boliger, ofte uten vann og avløp. Mange hadde problemer med skuldrene og fikk heller ikke reise hjem. Flere er rammet av psykologisk stress og flere skal ha vært på grensen til selvmord. Diskriminering er vanlig. Ifølge rapporten omtalte en sjef arbeiderne som «dyr».

Må jobbe i heten En arbeider fra Nepal forteller at de ble tvunget til å jobbe tolv timer hver dag, sju dager i uken under sommeren selv om temperaturen regelmessig var over 45 grader. Det til tross for arbeidsmiljøloven i Qatar har en makstid på ti timer og at ingen skal jobbe mellom 11.30 og 15.00 på sommeren.

Forrige måned ble FIFA tvunget til å ta opp arbeidsforholdene i Qatar etter at The Guardian hadde avslørt at flere arbeidere fra Nepal hadde dødd i løpet av de siste månedene.

Fagforeninger har advart mot at hele 4000 arbeidere står i fare for å miste livet før fotball-VM i 2022 innledes.

Over 1000 fallskader Blatter lovet å reise til Qatar for å møte emiren, Tamim bin Hamad al-Thani, for å diskutere arbeidsforholdene. Etter møtet sa Blatter at han hadde fått forsikringer om at tiltak var gjort.

Det har ikke beroliget menneskerettighetsorganisasjoner. Ifølge en kilde på Dohas største sykehus så ble det i 2012 lagt inn over 1000 personer som hadde ramlet ned fra høy høyde under jobbing med VM-byggingen.

Flere døde av fallskadene, mens rundt 10 prosent ble handikappede.

(NTB)