VM i Qatar

Over 6500 migrantarbeidere døde

Siden det i 2010 ble klart at fotball-VM i 2022 skal avholdes i Qatar, har kritikken haglet mot den rike oljestaten.

NYE TALL: 6500 migrantarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har mistet livet i Qatar siden landet ble tildelt fotball-VM for ti år siden. Foto: NTB / REUTERS / Kai Pfaffenbach
NYE TALL: 6500 migrantarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har mistet livet i Qatar siden landet ble tildelt fotball-VM for ti år siden. Foto: NTB / REUTERS / Kai Pfaffenbach Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rapporter om dødsfall knyttet til mesterskapet, umenneskelig forhold på arbeidsplasser og systematisk rasisme har gjort at mange har vist sin avsky til at VM holdes i Qatar.

I en ny rapport fra den britiske avisa The Guardian, kommer det fram at 6500 migrantarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har mistet livet i Qatar siden landet ble tildelt fotball-VM for ti år siden.

Dette tilsvarer i gjennomsnitt tolv nye dødsfall hver eneste uke.

Det er om lag 2 millioner gjestearbeidere i Qatar, som nylig innførte en minstelønn på 1000 riyal, tilsvarende om lag 2500 norske kroner, i måneden.

- Betydelig høyere

Dødstallene inkluderer ikke migrantarbeidere fra land som Kenya og Filippinene, og avisa antar derfor at dødstallene er «betydelig høyere» enn det rapporteres om. Fjorårets siste måneder er heller ikke med i statistikken.

Arbeiderne som bygger infrastruktur og fasiliteter til VM lever og jobber under slaveliknende tilstander, skrev Kenneth Karijord i en kommentar i Dagbladet i fjor.

Da Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) i 2010 tildelte Qatar mesterskapet, kom det massive reaksjoner og påstander om korrupsjon. Mesterskapet spilles mellom 21. november og 18. desember 2022 på grunn av sommervarmen.

FAKE JUBEL: VM-arrangøren tyr til kreative løsninger for å bedre stemningen på stadion. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Misbrukte rettigheter

En rapport fra Amnesty, som kom i oktober, avslørte hvordan gjestearbeidere i Qatar har blitt presset til det ytterste av ekstremt overarbeid, mangel på hvile, misbruk og nedverdigende behandling.

Amnesty intervjuet 105 kvinner som er gjestearbeidere hos VM-arrangøren. Funnene viste at til tross for de nye reformene som har blitt innført, får arbeiderne rettighetene sine brutt og misbrukt.

I 2017 innførte Qatar en egen lov for gjestearbeidere som blant annet satte en maksgrense på antall arbeidstimer, krav om daglige pauser, en ukentlig fridag og betalt ferie.

Tre år seinere avslører Amnesty at ni av ti kvinner får disse rettighetene brutt og til og med blir krenket, slått og utsatt for overgrep på jobb.

- Ikke overraskende

En kvinne fortalte at hun blir «behandlet som en hund», ifølge Amnesty.

- Dette er på sett og vis ikke overraskende, men triste nyheter. Til tross for enkelte reformer ser vi at misbruket av gjestearbeidere i Qatar fortsetter, sa generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Dagbladet.

- Det er åpenbart at selv om det er blitt innført en del reformer, følges ikke de opp. Det er selvfølgelig komplisert å inspisere alles hjem, men hvis myndighetene ikke følger opp, er det lite som tyder på at disse arbeidsgiverne vil følge disse relativt beskjedne lovene, sa Egenæs.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer