VM i Qatar

Over 6500 migrantarbeidere døde

Siden det i 2010 ble klart at fotball-VM i 2022 skal avholdes i Qatar, har kritikken haglet mot den rike oljestaten.

NYE TALL: 6500 migrantarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har mistet livet i Qatar siden landet ble tildelt fotball-VM for ti år siden. Foto: NTB / REUTERS / Kai Pfaffenbach
NYE TALL: 6500 migrantarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har mistet livet i Qatar siden landet ble tildelt fotball-VM for ti år siden. Foto: NTB / REUTERS / Kai Pfaffenbach Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rapporter om dødsfall knyttet til mesterskapet, umenneskelig forhold på arbeidsplasser og systematisk rasisme har gjort at mange har vist sin avsky til at VM holdes i Qatar.

I en ny rapport fra den britiske avisa The Guardian, kommer det fram at 6500 migrantarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har mistet livet i Qatar siden landet ble tildelt fotball-VM for ti år siden.

Dette tilsvarer i gjennomsnitt tolv nye dødsfall hver eneste uke.

Det er om lag 2 millioner gjestearbeidere i Qatar, som nylig innførte en minstelønn på 1000 riyal, tilsvarende om lag 2500 norske kroner, i måneden.

- Betydelig høyere

Dødstallene inkluderer ikke migrantarbeidere fra land som Kenya og Filippinene, og avisa antar derfor at dødstallene er «betydelig høyere» enn det rapporteres om. Fjorårets siste måneder er heller ikke med i statistikken.

Arbeiderne som bygger infrastruktur og fasiliteter til VM lever og jobber under slaveliknende tilstander, skrev Kenneth Karijord i en kommentar i Dagbladet i fjor.

Da Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) i 2010 tildelte Qatar mesterskapet, kom det massive reaksjoner og påstander om korrupsjon. Mesterskapet spilles mellom 21. november og 18. desember 2022 på grunn av sommervarmen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer