SEKS ER BORTE: Bak f.v.: Maren Mjelde, Ada Stolsmo Hegerberg, Gry Tofte Ims (ute), Marita Skammelsrud Lund (ute), Ingrid Hjelmseth, Solveig Gulbrandsen (ute). Foran f.v. Ingrid Moe Wold, Lene Mykjåland (ute), Kristine Minde, Trine Rønning (ute) og Isabell Herlovsen (ute). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SEKS ER BORTE: Bak f.v.: Maren Mjelde, Ada Stolsmo Hegerberg, Gry Tofte Ims (ute), Marita Skammelsrud Lund (ute), Ingrid Hjelmseth, Solveig Gulbrandsen (ute). Foran f.v. Ingrid Moe Wold, Lene Mykjåland (ute), Kristine Minde, Trine Rønning (ute) og Isabell Herlovsen (ute). Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Fotball-EM for kvinner 2017:

Over halve laget er borte på to år

Men Caroline Graham Hansen mener Norge kan yppe seg mot Europas beste og tror storfavoritt Tyskland svikter i EM.

(Dagbladet): Norge er en outsider til EM-medalje i sommerens store fotballmesterskap og spiller for å forsvare finaleplassen for fire år siden.

EM år siden var en gedigen opptur for det norske landslaget med finale mot Tyskland. Likevel endte det i tårer for både Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg som virkelig yppet seg mot storfavorittene.

Nå kommer nye sjanser.

Og det er på mange måter et nytt Norge som reiser til EM i sommer.

Norge røk ut i åttedelsfinalen i VM 2015, og fra laget som startet den siste kampen mot England er over halve laget borte, enten lagt opp eller sagt seg utilgjengelig for landslagsspill.

SJEF: Martin Sjögren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SJEF: Martin Sjögren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Seks av elleve fra VM-åttedelsfinalen er blitt borte på to år:

Marita Skammelsrud Lund (29): La noe overraskende opp etter 2016-sesongen med LSK Kvinner.

Isabell Herlovsen (28): Ble i vinter solgt fra LSK til kinesiske Jiangsu. Det medførte et nei til landslagsspill.

Lene Mykjåland (30): La opp etter 2016-sesongen med LSK Kvinner.

Gry Tofte Ims (31): Nybakt mor, spiller i Klepp.

Trine Rønning (35): Ga seg på landslaget i vinter. Spiller i Stabæk.

Solveig Gulbrandsen (36): La opp, men gjorde nylig comeback på Kolbotn.

Landslagssjef Martin Sjöberg har ledet laget i et drøyt halvår og reiser til sitt første mesterskap med en relativ ung tropp.

- Vi reiser til EM med et ganske nytt lag, men jeg føler vi har en positiv utvikling. Jeg føler vi tar steg for steg, og det er prograsjon hele veien, sier Martin Sjögren til Dagbladet.

SPISSTJERNE: Ada Stolsmo Hegerberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SPISSTJERNE: Ada Stolsmo Hegerberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Hegerberg trenger ro

Angrepsduoen Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen regnes blant Europas aller beste og begge spilte finalen for fire år siden. Det endte med et litt surt tap og umiddelbar skuffelse etterpå, til tross for et solid sølv.

- Jeg gleder meg veldig til EM og vi er et lag med potensial, sier Hegerberg til Dagbladet.

- Er dere en medaljekandidat?

- Media ønsker sikkert at vi skal si at vi er en gullkandidat. Jeg mener vi skal kvalifisere oss fra gruppe og at vi må være ærlige om det. Etter det blir det kamp for kamp. Da kan alt skje, sier Hegerberg.

- Hva skal til for at Norge lykkes i EM?

- Alle ønsker at vi skal bli bedre og vi må være konkrete i jobben vi gjør. Vi må holde et høyt pasningsnivå og det handler om å være presise, slik at vi ikke trenger å løpe så mye. Da kommer også målsjansene, sier Hegerberg.

- Hvordan blir dine uker før EM?

- Nå skal jeg først slappe av litt. Jeg har vært litt utladet (etter klubbsesong og landslagssamling), men har hele tida prøvd å mobilisere krefter. I sommer før oppkjøring til EM blir det egentrening med «farsan». Da skal jeg finpusse teknikken og detaljer foran mål, sier Hegerberg.

Hun ser tilbake på et godt år på fotballbanen der Lyon vant Champions League og Hegerberg har markert seg med å vinne flere individuelle priser.

TROR PÅ NY VINNER: Caroline Graham Hansen tror ikke at Tyskland tar sitt sjuende strake EM-gull. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TROR PÅ NY VINNER: Caroline Graham Hansen tror ikke at Tyskland tar sitt sjuende strake EM-gull. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Graham Hansen spår ny vinner

Caroline Graham Hansen er proff i tyske Wolfsburg, men tror Tyskland får et tøft EM.

Tyskland har vunnet seks EM på rad og også i år favoritter hos bookmakerne.

Men tyskerne er ikke Graham Hansens favoritt.

- Det er noen lag som skiller seg ut og det kommer flere og flere gode lag. Det er mer åpent enn på lenge, sier Graham Hansen til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Jeg føler meg faktisk ganske sikker på at Tyskland ikke vinner EM. De har ny trener, men jeg tror ikke de er gode nok. De har hatt et generasjonsskifte og jeg blir faktisk overrasket om de tar gullet. Det er andre lag som er bedre og jeg mener også at vi kan slå tyskerne, sier Graham Hansen.

- Hva slags mål har du for EM?

- Vi må gjør så godt vi kan og være på hugget fra start. I mesterskap er alle kamper viktige og det finnes ingen enkle matcher i et EM. Vi møter tre lag som spiller forskjellig fotball, men samtidig har vi som lag hatt en god vår og sommer. Jeg føler også at formen min stadig blir bedre og håper dødballfoten blir viktig i EM, sier Graham Hansen.

Norges kamper i EM-gruppespillet:

16. juli: Norge - Nederland, 18.00.

20. juli: Norge - Belgia, 18.00.

24. juli: Norge - Danmark, 20.45.

29. juli: Kvartfinaler.

3. august: Semifinaler.

6. august: Finale.