Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Over kulen

LILLEHAMMER (Dagbladet): Skihopper og gitarist Tommy Ingebrigtsen (24) gjør alt for å bli en hit igjen denne OL-vinteren. - Istedenfor å gå på det samme, svette treningsstudioet har jeg trent judo og boksing, vært masse i turnhallen og skauen, drevet stupetrening og fått egen psykolog. Målet er å vinne igjen, sier Tommy Ingebrigtsen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykologen har han fått gjennom Olympiatoppen. Hun heter Britt Tajet-Fokell, er ansatt i den britiske OL-komiteen og jobber først og fremst med folk som skal prestere på et høyt nivå. Nå er hun engasjert ved The Royal Opera i London.

- Vi fant tonen ved første møte. Britt hjelper meg til å få rett tankegang. Når jeg går fra henne, er det alltid med en god følelse og styrket selvtillit, sier skihopperen og tungrockeren fra Byåsen.

Jakter på to knallhopp

Tommys problem er at han bare får til ett knallhopp i rennene - ikke to.

- Jeg greide det i Thunder Bay, da ble jeg verdensmester. I verdenscupen har jeg fortsatt til gode å få to fulltreffere. Den dagen jeg greier det, vinner jeg igjen, sier Tommy.

Musikk og skihopping har alltid hørt sammen. Kan du tenke deg noe vakrere enn en skiflyger i sakte film, med «Air» som bakgrunnsmusikk?

- Det må være den 1960- og 70-talls inspirerte tungrocken vår i «Pilot». Nest etter skihoppingen er bandet det viktigste for meg. Vi lager musikk med humor, spiller sinnssykt høyt og håper på platekontrakt, sier gitarist Tommy.

Med seg i bandet har han hoppkompisene Jostein Smeby (låtskriver, komponist og gitarist), Terje Nyhus (bassist), Eskil Nyhus (trommeslager) og Anders Sprauten (altmuligmann).

- Øvingslokalet vårt er fjøset til Nyhus-brødrene på Fannrem. Det er ikke dyr der lenger, bare høy som gir kjempefin, tjukk lyd. Vi har sikkert utstyr for et par hundre tusen, og venter stadig på gjennombruddet, sier Tommy.

- Bedre i alt

I fjor fikk både han og hopplandslaget en knallstart i Kuopio, hvor verdenscupen starter fredag. Tommy ble femtemann individuelt, og Norge vant lagkonkurransen. Siden gikk det bare nedover.

- I vinter er jeg bedre på alt. Testene på Olympiatoppen viser bedring både på spensten, hurtigheten og styrken. Alle gutta på landslaget har framgang. Det øker også selvtilliten. Bakken er ikke lenger fienden. Nå er den vår venn, sier Tommy. Alder: 24Sivil status: UgiftYrke: Skihopper/musikerHøyde: 1,78 mVekt: 59 kg (62 om sommeren)Klubb: Byåsen IL/TrønderhoppHobby: Spiller gitar i bandet «Pilot»Meritter: Har hoppet siden han var 3 år og konkurrert siden han var 6. På landslag fra han var 14 år. Juniorverdensmester i Gällivare 1995. Tidenes yngste verdensmester i storbakken i Thunder Bay samme år. Satte verdensrekord i Planica 1999 med 219,5 meter. 2. plass i Iron Mountain beste v-cupinnsats (februar 2000).

Så langt i vinter har han ikke hoppet på langt nær bra nok. Både Tommy og hoppledelsen vet hvorfor:

For dårlige ski

- Jeg har veldig dårlig fart på skiene. Grunnen er at Rossignol har vært uheldige med sålen i den produksjonen jeg har fått ski fra. Sålen er for hard, og vanskelig å preparere. I Kuopio får jeg nye ski med ny såle og ny sliping. Servicemannen skal spesialslipe dem i Lahti så de blir helt tipp topp, sier Tommy. Til gjengjeld er den nye, tyske hoppdressen hans perfekt.

- Vi har fått dressene spesialsydd i Tyskland, en garanti for at det ikke blir noe tull med dem framover. Nå slipper vi for en gangs skyld å være «sydamer» før verdenscupstarten, sier Tommy.

Selv har han to glamorøse hoppdresser å velge mellom - én for oppdrift, én for bakvind.

- Den ene dressen har sølvkropp og hvite armer. Den andre har hvit kropp og sølvarmer. Sølvdressen er raskest i lufta, og best i oppdrift. Dresser med farge er mest effektive i bakvind. Så da bruker jeg den hvitfargede, sier Tommy Ingebrigtsen til Dagbladet.

TOMMYS HODE PÅ RETT PLASS: Tommy Ingebrigtsen har hatt for dårlige ski så langt i sesongen, men tester viser at han selv er bedre i alt. Psykologen hans, og det hun har utrettet, er likevel den største forskjellen fra i fjor. Her er Tommy foran Lysgårdsbakken på Lillehammer.Foto: OLE C.H. THOMASSEN

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!