AVKOBLING: Therese Johaug trengte virkelig en pause fra skirenn - og vil gå svært få renn før VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AVKOBLING: Therese Johaug trengte virkelig en pause fra skirenn - og vil gå svært få renn før VM. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Dette er Therese Johaugs nye plan

Over én måneds pause for Johaug: - Mentalt sliten. Trenger det virkelig

Først over én måned etter forrige skirenn gjør Therese Johaug comeback. Totalt blir det bare to individuelle verdenscuprenn på henne i tomånedersperioden fram mot VM. Årsaken er sammensatt.

Therese Johaug tar ingen sjanser etter en stor mental påkjenning før jul og er svært fornøyd med avgjørelsen om å stå over denne sesongens utgave av Tour de Ski.

- Å stå over Tour de Ski, var et veldig enkelt valg, slik sesongen har utviklet seg for Therese. Så lenge hun ikke gjør noe dumt, vil hun være i den formen vi ønsker i VM. Å gå Tour de Ski, kunne vært dumt. Den sjansen ville vi ikke ta, forteller Johaugs personlige trener Pål Gunnar Mikkelsplass til Dagbladet.

- Hvis det er mange utenomsportslige ting som spiller inn, påvirker det totalbelastningen. Det har gjort at Therese har vært på «halvveis minus». Det har vært veldig mye støy rundt henne, men nå er hun på plussiden igjen.

- Er det mer risikofylt å pushe kroppen i Tour de Ski om man allerede er i veldig god form, kontra hvis man trenger rennene for å konkurrere seg i form?

- Det kan være noe i det. Therese er i veldig god form, og da presser man kroppen enda hardere og går lenger ned i kjelleren enn en som ikke er i form. Da føler man heller at man kommer i mål uten å ha klart å ta ut alt. Det er mer risikofylt å gå touren om man allerede er i toppform, mener Johaugs personlige trener.

- Mentalt sliten

Manager Jørn Ernst legger ikke skjul på at Johaug har vært gjennom en tøff periode rent mentalt i månedene og ukene før jul.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

- Therese har vært mentalt sliten. Therese trenger virkelig denne konkurransepausen, sier Ernst til Dagbladet

- Hvorfor det?

- På grunn av oppbygningen til sesongen med all spenningen som har vært knyttet til comebacket hennes og alt trøkket rundt henne. Det har vært mange ting. Therese vurderte å gå Tour de Ski lenge, men valget om å stå over, var veldig riktig for henne. Dette var etterlengtet, sier Johaugs manager.

- I tillegg har Therese hatt en veldig tøff sommer og vår. Hun har vært gjennom veldig mye, med dødsfall i nær vennekrets, comeback og mange medietreff. Hun fikk en reaksjon etter Kuusamo og vil være på den sikre siden, supplerer kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen.

Lang pause

Konkurransepausen fortsetter videre for verdens beste distanseløper.

Johaug dropper blant annet verdenscuphelgene i Dresden, Lahti og Cogne, på grunn av rennprogram (mange sprinter), kronglete reisevei (Cogne) og viktigheten av å få trent nok fram mot VM.

«FUSKAR»: Bildene av Therese Johaugs ekstreme forvandling rører svenskene. Samtidig diskuterer Tomas Pettersson og Vidar Løfshus om Johaug egentlig er en «fuskar», som hun ble omtalt som i Expressen. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Johaugs forrige skirenn fant sted i Davos 16. desember, da hun triumferte 12,1 sekunder foran Ingvild Flugstad Østberg.

Én hel måned vil det gå før hun gjør comeback i estiske Otepää 20. januar, hvor 30-åringen fra Dalsbygda bare går ett renn,10 kilometer klassisk. Til sammenlikning går Charlotte Kalla og Ebba Andersson, som også droppet Tour de Ski, skirenn igjen i Falun allerede denne helga.

I svenske Ulricehamn går Johaug begge dagene: både 10 kilometer fristil og stafetten. Dernest deltar hun på to distanser i Ski-NM i Meråker.

Dernest tar Johaug en ny konkurransepause. Den vil vare helt fram til VM i Seefeld. Dermed blir det bare to individuelle verdenscuprenn fra midten av desember til slutten av februar for 30-åringen, samt etter alle solemerker én stafettetappe i Ulricehamn.

- Det blir en lang pause uten konkurranse, ja, men jeg tror det skal gå fint. Alt handler om VM for henne. Sammen med Ole Morten og Pål Gunnar har hun lagt en god plan som vi alle har troa på, sier Ernst.

Johaugs jul

Til Dagbladet forklarer nå Pål Gunnar Mikkelsplass om hvordan han, Ole Morten Iversen og Therese Johaug samarbeider.

- Det er en forutsetning at Ole Morten og jeg har samme filosofi. Heldigvis er vi veldig enige. Samarbeidet fungerer optimalt. Det er helt uproblematisk, forteller Mikkelsplass.

- Hvordan er rollefordelingen mellom dere?

- Ole Morten er med på renn og samlinger, mens jeg er en samtalepartner som Therese kan ringe når hun lurer på noe og når vi skal planlegge ting. Therese og jeg legger en plan, så kommer Ole Morten med innspill, før vi kommer til en konklusjon.

Siden Davos-helga har Johaug trent svært godt, ifølge Mikkelsplass.

- Therese har trent veldig bra. De siste ukene kan du kalle en mengdetreningsperiode, men med også innslag av hardtrening. Det er viktig å sette noe inn i banken i løpet av sesongen og ikke bare ta ut. Trening er ferskvare, og disse treningsukene er viktige for å styrke grunnlaget, påpeker Mikkelsplass.

- Therese har hatt fine dager på Sjusjøen og Dalsbygda, samt en tur til Bergen. På Sjusjøen og i Dalsbygda har det vært gode treningsforhold, og det har gått veldig bra for henne. Alt har gått etter planen, supplerer Jørn Ernst.

Vil ha kynisme

Etter Ski-NM legger Johaug inn i en ny treningsperiode når hun etter planen reiser på høydeopphold Seiser Alm, gitt at snøforholdene er gode nok, sammen med Ingvild Flugstad Østberg.

- Jeg tror Therese kommer til å prestere bedre nå i neste del av sesongen enn hun gjorde før jul. Samtidig vil konkurrentene også heve seg, sier Mikkelsplass, sier Mikkelsplass til Dagbladet.

Kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen støtter Johaugs kyniske prioriteringer om å gå så få skirenn som hun faktisk gjør, sammenliknet med tidligere sesonger og sammenliknet med mange av konkurrentene, som eksempelvis lagvenninnene Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg, eller Krista Pärmäkoski, Natalja Neprajeava og Jessica Diggins.

- Det er en smart, god og kynisk prioritering å droppe Tour de Ski. Mange har mye å lære av Therese her. Jeg savner flere som tør å gjøre det samme. Tour de Ski kan hun gå neste år, men VM i Seefeld er bare nå, påpeker Iversen.