Over og ut

Det ble omtalt som «Battle of Britain». Men Marcus Rashford og England herjet med Wales og vant 3-0. For Gareth Bale ble kvelden en katastrofe. Trolig får vi aldri se 33-åringen i et VM-sluttspill igjen.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FERDIG: Gareth Bale og Wales er ute av VM. Foto: NTB
FERDIG: Gareth Bale og Wales er ute av VM. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Wales - England 0-3 (0-0)

DOHA (Dagbladet): England er klar for åttedelsfinalen mot Senegal i Qatar-VM. Wales er ute. Det er fasiten etter kveldens kamper i gruppe B.

England tar med seg USA fra gruppa, mens Iran må reise hjem sammen med Wales.

Første omgang i Doha var svak, men kampen tok seg opp etter pause. Marcus Rashford scoret to mål, og Phil Foden ett, i 3-0-seieren.

- Det er en strålende følelse. Vi var litt skuffet etter 0-0 mot USA. Det er øyeblikk som dette vi spiller fotball for, sier Rashford etter kampen.

HERJET: Marcus Rashford scoret to mål. Foto: NTB
HERJET: Marcus Rashford scoret to mål. Foto: NTB Vis mer

For Gareth Bale og Wales endte kvelden med et mageplask. Bale var overhodet ikke involvert i første omgang og ble tatt av i pausen. Det var først uklart om det handlet om en skade eller en flau prestasjon. Etterpå sa Wales-trener Rob Page:

- Fem minutter før pause fikk han en føling med baksida av låret.

For den tidligere Real Madrid-stjerna er alt som handler om VM nå trolig over. Han spiller for Los Angeles FC, men karrieren virker å ebbe ut.

Etter kampen ga han Englands trener, Gareth Southgate, en varm klem.

HØFLIG: Gareth Bale gir Gareth Southgate en god klem etter kampen. Foto: NTB
HØFLIG: Gareth Bale gir Gareth Southgate en god klem etter kampen. Foto: NTB Vis mer

«Battle of Britain» ble det aldri. Wales hadde rett og slett en skrekkelig kveld i Doha.

Marcus Rashford banket inn 1-0 på frispark etter 50 minutter. To minutter seinere sørget Harry Kane for å servere Phil Foden foran mål - og plutselig sto det 2-0.

Rashford var ikke ferdig. Formspilleren scoret sitt andre mål i kampen - og tredje i VM - i det 69. minutt. Da var det definitivt avgjort.

- Det er øyeblikk som dette som gjør at vi spiller fotball. Jeg er glad for at vi har gått videre. Vi har store amsbisjoner for dette laget, forteller Rashford.

TIL ÅTTEDELSFINALEN: Harry Kane og England takker den tilreisende fansen. Foto: NTB
TIL ÅTTEDELSFINALEN: Harry Kane og England takker den tilreisende fansen. Foto: NTB Vis mer

VM - GRUPPE B

England32109-27
USA31202-15
Iran31024-73
Wales30121-61

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer