Over til Mördarbacken

På tide å la rettsoppgjør være rettsoppgjør.

MANGLET EN MANN:  Alex Harvey, Aleksandr Legkov og Martin Johnsrud Sundby på vei opp Mördarbacken under verdenscupavslutningen i mars. Da manglet Petter Northug i tetgruppa. Det skjer neppe under VM. FOTO: AP/ Anders Wiklund.
MANGLET EN MANN: Alex Harvey, Aleksandr Legkov og Martin Johnsrud Sundby på vei opp Mördarbacken under verdenscupavslutningen i mars. Da manglet Petter Northug i tetgruppa. Det skjer neppe under VM. FOTO: AP/ Anders Wiklund.Vis mer

SIST gang Petter Northug ble verdensmester gikk han 15 km med gammeldags intervallstart opp og ned de steile åssidene i Val di Fiemme på 34 minutter og 37 sekunder. Det gullet var i seg selv en prestasjon som burde holde til å stoppe dem som ikke vil anerkjenne Petter som en unik, nyskapende langrennsløper. Skjønt der er det alltid noen som prøver å holde igjen.

Akkurat det er ikke spesielt klokt. Det gjennomgående trekket ved Petter Northugss etter hvert lange karriere i verdenstoppen, er nettopp den usvikelige evnen til hele tida å ta nye steg.

Den egenskapen er nok til automatisk å regne med Petter Northug blant favorittene til VM i Falun når det nå etter dommen for fyllekjøringa bare er å sette over til Mördarbacken.

FOR det er denne bakken Petter trener for. Eller rettere sagt; det å være i posisjon for det lange høyhastighetspartiet mot mål som kommer etter siste turen over toppen.

Det var en gang Petter alltid slet med å følge konkurrentene opp bratte stigninger som denne langs hoppbakken ovenfor skistadion på Lugnet, men det begynner å bli lenge siden. I utgangspunktet har Northug fysisk kapasitet til å mestre de fleste av disse klatringene på distanserenn.

Unntaket er Monsterbakken som avslutter Tour de Ski, men den kraftprøven er da også ment å være en absurd langrennsløype. Da er det mer nærliggende å måle klatrekapasiteten mot det som skjedde på avslutningen av 5-mila i Sotsji-OL, der Alexandr Legkov sprengte tetgruppa. Mördarbacken er i den kategorien. Det vil si at de aller beste klatrerne på en topp dag kan avgjøre løper der og da, men at resten av feltet vanligvis har en sjanse.

DET var det som gjentok seg i våres da den samme Legkov oppskriftsmessig dro opp tempoet i bakken på sisterunden i verdenscup-avslutningen.

Fartsøkningen var et rykk som kunne ha sprengt hvilket som helst VM-felt, men denne gangen var det Legkov selv som ble sprengt. Litt lenger opp i bakken utlignet Martin Johnsrud Sundby forskjellen, angrep og skaffet seg et perfekt utgangspunkt for de avgjørende siste kilometerne.

PETTER kan den drillen fra Falun. Allerede i 2009 ga ekspertene ham en god sjanse til å være med opp stigningen, for så å få brukt de ekstreme sprintegenskapene. Dengang var Dario Cologna for sterk, men året etter hadde Petter lært:

•• Da kontrollerte han feltet fra sin posisjon noen sekunder bak teten på toppen av Mördarbacken.

Spørsmålet nå er hva det er mulig å ta igjen på de aller beste konkurrentene på de siste kilometerne inn på stadion. Seinest i mars holdt nettopp Johnsrud Sundby et så høyt tempo i dette partiet at selv Petter i sin aller beste form ville ha slitt med å få en spurt i den slake sletta opp mot mål.

SANNSYNLIGVIS har han sett det samme. Resultatene fra treningen i sommer og høst tyder på en lettere Petter Northug med et større oksygenopptak.

Det startet med et par bra bakkeløp, så flere sterke konkurranser på rulleski og seinest for et par uker siden avsluttet han banesesongen med pers på 5000 meter. Tida på 15.16,4 er ikke spesielt avskrekkende, men den må sees i sammenheng med en langrennsløper med ekstreme kvaliteter i høyfrekvent staking og fartsøkninger.

SÅNN har Petters konsentrasjon om trening etter ulykken gitt etter helt nytt konkurransebilde før VM. For første gang siden 2011 møter de andre verdensstjernene en Petter Northug med et treningsgrunnlag ganske likt deres eget.

Dengang var de stort sett sjanseløse i verdensmesterskapet selv om det absolutt hører med til historien at sykdom ødela for Dario Cologna i Oslo. I oppkjøringen mot mot Falun er det foreløpig ingen av de beste som har fått spolert noe som helst.

Da er det bare å la rettsoppgjør være rettsoppgjør, og sette over til Mördarbacken.