Carlsen vant igjen med sort

Overbevisende seier for Carlsen etter vaklende start

Tok sin andre seier med sort i hurtigsjakk-VM.

SVAK START: Magnus Carlsen startet med hvite brikker, men tapte mot Xiangzhi Bu i åpningskampen VM i hurtigsjakk. Carlsen har slått tilbake med to seiere og en remis deretter. Foto: Fiona Hanson/AP Images/NTB Scanpix
SVAK START: Magnus Carlsen startet med hvite brikker, men tapte mot Xiangzhi Bu i åpningskampen VM i hurtigsjakk. Carlsen har slått tilbake med to seiere og en remis deretter. Foto: Fiona Hanson/AP Images/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Mest imponerende var Carlsens spill i tirsdagens aller siste parti mot usbekiske Rustam Kasimdzjanov. Der hadde Carlsen taktpinnen nærmest fra første trekk og nærmest knuste den sterke 40-åringen.

I det fjerde partiet i Riyadh var Salem Saleh ingen match for Magnus Carlsen som fortsetter å spille langt bedre med svarte brikker enn hvite.

Carlsen klarte tidlig å skaffe seg en liten fordel. Saleh fikk en svak bonde i sentrum av brettet allerede i det tolvte trekket og det skulle vise seg avgjørende utover i partiet.

– Et klassisk fordelaktig sluttspill for Magnus, sa NRKs ekspertkommentator Torstein Bae.

Carlsen gjorde sakte, men sikkert forspranget klarere og klarere og hadde et solid posisjonelt overtak.

Til slutt hadde Saleh intet annet valg enn å kapitulere.

– Denne gangen satte jeg tonen fra start og skaffet meg en ørliten fordel som jeg klarte å holde på, sa Carlsen etter.

– Om jeg vinner sistekampen har jeg en like gode start som i fjor, så da er det ikke en kjempegod start, men ok, sier Carlsen.

Pavel Eljanov fra Ukraina var motstander i det tredje partiet. Carlsen, som kom inn i VM som storfavoritt, hadde aldri tapt mot Eljanov på de åtte partiene de to hadde spilt mot hverandre tidligere.

Med hvite brikker hadde Magnus initiativet i starten, men klarte aldri å skaffe seg det nødvendige overtaket. Carlsen brukte lang tid før sitt 38. trekk med partiet i balanse, og gjorde så en stor feil da han flyttet tårnet sitt. Det ga Eljanov et stort overtak, men ukraineren klarte ikke å utnytte feilen, og Carlsen fikk lurt fram et dronningbytte.

Likevel hadde Eljanov en bonde til overs i tårnsluttspillet. Carlsen valgte også å bytte tårn, men holdt unna for Eljanovs angrep og kampen endte remis.

– Jeg hadde håp om å spille bedre enn det her. Jeg vil ikke gjøre altfor mange vurderinger av eget spill etter bare tre partier, men det er ikke så gøy å ikke spille noe bra, sa Carlsen til NRK etter partiet.

Slo Dobrov enkelt

VM i hurtig- og lynsjakk avholdes i Riyadh i Saudi-Arabia i romjula. Magnus Carlsen fikk en verst mulig start på turneringen. Carlsen hadde nemlig ingen svar å komme med da han møtte kinesiske Xiangzhi Bu i den første runden.

Da gikk det langt bedre i den andre kampen var russiske Vladimir Dobrov motstander. Carlsen hadde aldri møtt Dobrov tidligere. En tradisjonell dronninggambit ble åpningen på kampen, kanskje den mest vanlige åpningen i et sjakkparti.

Carlsen virket uhyre godt forberedt på åpningen og brukte svært lite tid på å kontrollere partiet og få gradvis større overtak. Dobrov kom tidlig i tidstrøbbel og da Carlsen gikk på offensiven begynte russeren å gjøre store feil.

Kun 23 trekk brukte Carlsen på å slå sin russiske motpart.

Dermed står Carlsen med en seier og ett tap innledningsvis i mesterskapet.

Tapte åpningskampen

Carlsen har møtt kinesiske Xiangzhi Bu åtte ganger før, og tapte mot ham da de møttes sist i Tbilisi i september.

Carlsen valgte en engelsk åpning og fikk et lite overtak fra start tidsmessig. Hans kinesiske motpart er kjent for å bruke mye tid og det latet til at Carlsen ønsket å utnytte dette.

Begge spillerne startet konservativt. Etter 20 trekk hadde begge spillerne like mye tid igjen og kampen kunne vippet begge veier.

Bu kom så på offensiven og hadde overtaket på vei inn i sluttspillet, men med halvannet minutt igjen på egen klokke gjorde kineseren kampens første store feil, men Carlsen fulgte opp med en enda større tabbe og havnet umiddelbart to bønder i underlege.

Bu kunne dermed fortsette angrepet, Carlsen fant ikke en løsning og gikk tom for tid. Dermed ble det tap i åpningspartiet for lommedølen.

– Det var litt hakkete fra starten og det var ikke noe flyt. Heldigvis er det en evighet igjen, så det tar jeg med meg og får forsøke å starte bedre.

– På 15 kamper har man en viss tabbekvote, men jo fortere man bruker de opp, jo fortere må man skjerpe seg, sa Carlsen til NRK etter partiet.

Det er ikke første gang at Carlsen har startet svakt. Verken i 2015 eller 2016 klarte Carlsen å vinne åpningskampen.

Har slitt

VM starter med hurtigsjakk, hvor ukrainske Vasilij Ivantsjuk vant fjorårets gull etter at Magnus Carlsen hadde vunnet de to foregående gullene.

Hurtigsjakken spilles over de tre første dagene av turneringen i Riyadh. Totalt skal de 134 deltakende spillerne spille 15 partier hver. De fem første partiene spilles i dag.

Magnus Carlsen har slitt litt med spillet dette året og ikke vunnet like mange turneringer som tidligere.

– Han har slitt litt, men er fortsatt ranket som nummer en i verden, så selv når han ikke er på sitt beste, er han bedre enn de andre. Han ønsker nok nå før VM i mars å vise at han er den beste spilleren og ta med seg to gull fra hurtigsjakk og lynsjakk, sier NRK-ekspert Torstein Bae.