Overbeviser mer enn RBK

LA MANGA (Dagbladet): Med alle sedvanlige forbehold rundt årstida: Brann har imponert mer i treningskampene på La Manga enn det Rosenborg-laget noen allerede tipper blir tidenes beste.

Før en tredje opplagt medaljekandidat, Stabæk, har begynt å spille på naturgress her på La Manga, er den foreløpige konklusjonen like positiv som spennende:

  • Rosenborg holder solid høy standard, tidvis imponerende.
  • Men Brann har utviklet seg hurtigere etter sesongslutt i Tippeligaen og har imponert mer enn Rosenborg i de to kampene som hittil er spilt.

Og det er tross alt under to måneder til tippeligastart. Årstidene er heller ikke så formmessig betydningsfulle som de en gang var. Alle topplag trener hardt nesten hele året, og får regelmessig kamptrening på høyt nivå.

Også verd å registrere etter at alle lag har spilt to kamper på La Manga:

De norske lagene (Viking, Brann og Rosenborg) har vunnet samtlige fire kamper mot de beste svenske lagene (Halmstad, AIK, Helsingborg og IFK Göteborg) - og stort sett overbevisende.

Brann bedre

Mest imponerende hittil: Brann mot IFK i går.

Sammenliknet med det Rosenborg presterte mot Austria Memphis, var Brann bedre på tre helt sentrale områder:

  • Større defensiv trygghet.
  • Høyere effektivitet.
  • Mer vilje og muskler i duellspillet.

Lykkes utmerket

Løsningen på Branns økonomiske problemer er langt på vei personifisert gjennom salg av Azar Karadas og Thorstein Helstad. To meget kompetente spillere som kanskje vil sørge for de seks- sju ekstra poengene som gjør at Rosenborg må slite til siste spark.

Derfor er det på et vis betryggende for trener Teitur Thordarson at nettopp Helstad - og spesielt Karadas - har vært to av få skuffelser på Brann i de siste kampene.

Eller sagt på en mer konstruktiv måte: Andre spillere har gjort sitt beste for å demonstrere at ingen av dem er uerstattelige. Og de har lyktes utmerket.

Aldri feil

De beste eksemplene:

  • Alex Valencia står foran sitt definitive gjennombrudd i Tippeligaen som flankespiller på midtbanen. Han er rask og driblesterk - og han er blitt mer moden i valgene.
  • Erlend Hanstveit er en framtidig landslagsstopper. God med ballen, sterk og robust. I øyeblikket er fjorårets kaptein, Arne Vidar Moen, reserve. Veteranen Roy Wassberg er uunnværlig som duellspiller.
  • Joakim Walltin er nok et bevis på den talentløsheten som råder i Vålerenga. Omsider sentral midtbanespiller, løpssterk, teknisk solid og råtøff i duellene.
  • Tomas Razanaukas er en utsøkt ballfordeler som nesten aldri gjør feil. Eller som trener Thordarson sa i går: - Det finnes ingen bedre på våre breddegrader.

Han måtte moderere seg litt da han ble gjort oppmerksom på at han faktisk sto på spansk jord...

  • Og så har vi mer etablerte som må jobbe ekstra for å holde unggutta borte. Som for eksempel Raymond Kvisvik, som viser at han har masse kvaliterer i seg, men også litt for mange kalorier. Men til sesongstart tipper jeg han er bedre enn noen gang.

Som resten av Brann. Og kanskje også Rosenborg. Og dermed toppsjiktet i Tippeligaen. Bedre kan det ikke bli - i februar.