Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Overgangskaos i Fotball-Norge

Det hersker fullstendig kaos i Fotball-Norge rundt de nye overgangsreglene fra FIFA. De fleste klubblederne tror fristen for kjøp av internasjonale spillere er førstkommende torsdag - 31. januar. Andre tror regelen trer i kraft først om et år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Felles for samtlige klubbledere: Minimal informasjon fra Norges Fotballforbund.

- Det er nok riktig å kalle det et kaos, ja, sier Rune Bratseth i Rosenborg.

For å gjøre det klart allerede her:

  • Fortsatt gjelder de gamle overgangsreglene.

Det betyr at en rekke norske klubbledere har forholdt seg til en falsk frist for kjøp av spillere fra utenlandske klubber.

Sogndals sportsdirektør, Svein Bakke, er blant dem som reagerer med irritasjon på dette:

- Vi har forholdt oss til en melding fra NFF om at reglene gjelder fra 31. januar 2002. Vi hadde blitt ganske sure hvis vi hadde vært i en forhandlingsposisjon med en spiller, og trodd at disse reglene var trådt i kraft. Den korte fristen kunne fort blitt veldig prisdrivende, sier Bakke.

Ikke et pip

Dette er bakgrunnen for kaoset:

  • 1. september i fjor fastsatte FIFA (Det Internasjonale Fotballforbundet) nye overgangsregler. Når disse skulle gjelde fra, har vært et åpent spørsmål i store deler av fotballverdenen.
  • Per Ravn Omdal, fotballpresident og visepresident i UEFA, kan imidlertid bekrefte overfor Dagbladet at UEFA har vedtatt at de nye overgangsbestemmelsene vil tre i kraft, og har - for Norges del - anbefalt at fristen er 31. januar. Men den gamle regelen gjelder inntil videre.

Dette er ny og oppsiktsvekkende informasjon for de fleste lederne i Norges toppklubber. Faktum er at de ikke har hørt et pip fra Fotballforbundet om dette.

Ring forbundet

- Hvis noen spør meg om de nye overgangsreglene, så ber jeg dem ringe Fotballforbundet. Jeg er temmelig usikker, sier sportsdirektør Bratseth til Dagbladet.

I Fotballforbundet sier fagsjef for lov og reglement, Thor Grønnerud, dette:

- Jeg kan bare svare for de nasjonale overgangene - og der er det ikke kaos. Når det gjelder FIFAs regelverk er de fastsatt, men de er ikke komplette. Det er en del mangler.

Ikke mye å bli klokere av. Landets klubbledere og fotballagentene gir Rune Bratseth unison støtte i at det hersker full forvirring.

Ole-Ray Grødseth, daglig leder i Lyn, sier følgende:

- Dette er utrolig, for Fotballforbundet har informert oss om at kjøp av internasjonale spillere ville ha en frist enten 1.1, 15.1 eller 31.1 i år. Så vi ønsker utsettelsen velkommen. Dette er glimrende - nå har vi mye bedre tid til å handle.

UAKTUELL: Helgi Sigurdssons overgang til Lyn fra Panathinaikos midt i sesongen i fjor, ville vært umulig med de nye reglene. Branns Petter Furuseth Olsen til venstre.
Hele Norges coronakart