Overgangsmytene: - Det er et spill

Det hersker fullstendig kaos i fotballverden kort tid før overgangsvinduet stenger. Agent Stig Lillejord forklarer.

JAKTET: Paulo Dybala er ønsket av flere storklubber. Mye kan skje med kun få timer igjen av overgangsvinduet. Foto: NTB Scanpix
JAKTET: Paulo Dybala er ønsket av flere storklubber. Mye kan skje med kun få timer igjen av overgangsvinduet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Stig Lillejord må forholde seg til det norske, det svenske og det internasjonale overgangsmarkedet samtidig, men likevel er ikke det spesielt stressende dager for den meriterte norske fotballagenten.

- Det er mange som tror at agenter jobber mye i overgangsvinduene, men mye av jobben er gjort i forkant, forteller han til Dagbladet.

Det engelske overgangsvinduet stenger om under et døgn, og telefonene på noen av klubbkontorene er i ferd med å nå kokepunktet. Også i ryktespaltene stiger varmen, og skal man tro alt som blir skrevet, er det fremdeles mange milliarder som skal veksle hender de neste timene.

I Spania, Frankrike og Tyskland stenger overgangsvinduet 31. august. I Italia kan man handle fram til 18. august.

LIKER MAGUIRE, MEN: Bojan Djordjic skulle helst ha sett at United fikk kloa i Matthijs De Light, som gikk til Juventus langt billigere enn prisen det rapporteres for Harry Maguire. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Vis mer

Rykter og løgn

- Jeg leste at Paulo Dybalas overgang kan utløse et overgangsskred, og det er ofte riktig. Det er et spill, og plutselig kan tre-fire overganger skje, mener Lillejord. Juventus-spilleren har vært ryktet bort til Manchester United og Tottenham. Samtidig venter andre stjernespillere som Romelu Lukaku, Mauro Icardi, Philippe Coutinho og Christian Eriksen på sine overganger.

Men i mylderet av ville rykter: Hva eller hvem skal man tro på?

AGENT: Stig Lillejord er Andreas Vindheims agent. Her sammen i forbindelse med spillerens overgang til Sparta Praha. Foto: Privat
AGENT: Stig Lillejord er Andreas Vindheims agent. Her sammen i forbindelse med spillerens overgang til Sparta Praha. Foto: Privat Vis mer

- Mediene i England er ikke mye troverdig, selv om noen er bedre enn andre. Men mediene skaper sine egne «storyer», klubbene vil ikke kommentere overgangsrykter, og noen agenter bruker mediene.

- Klubber kan også være med og skape rykter, hvis de vil selge en spiller. Det kan for eksempel være en lekkasje til media om at store klubber er interessert i en spiller for å drive prisen opp, forteller Lillejord, som mener at agentene, spillerne, klubbene og media alle er med i det samme spillet.

Overgangenes rytme

Selv om det forekommer mange impulskjøp i de siste timene av overgangsvinduet, mener agenten at det aller meste av det som skjer er planlagt lenge i forveien. Lillejord har lang erfaring fra bransjen, og forteller at toppklubbene er veldig nøye med hvem de kjøper.

- Jeg har jobbet med dette i 20 år, og har et stort nettverk. Jeg har samtaler med klubber hele året, og vet i dag hva som kan være aktuelt i januar. For å ta Chidera Ejukes overgang til Heerenveen som et eksempel: Det er ikke noe som bare plutselig skjer. Jeg var involvert i Andreas Vindheims salg til Sparta Praha, og de hadde fulgt ham i et helt år.

Dybala kan i så måte kanskje heller ikke stemples som et impulskjøp. Ole Gunnar Solskjær har tidligere vært åpen om at argentineren er en spiller han beundrer, og at klubben har god nok kontroll på Dybala til å kaste seg på om han plutselig skulle bli tilgjengelig.

- Hvis du sier at vi trenger en falsk nier, så trenger vi ikke å speide på Messi eller Dybala. Du trenger ikke være rakettforsker for å si at «han tar vi», sa Solskjær til podkasten Fotballklubben tidligere i år.

- Fått med meg ryktene

Som tidligere nevnt, dette er ikke den mest hektiske perioden på året for Lillejord. Delvis fordi mange av overgangene er planlagt lenge i forveien, og delvis fordi hans spilelre eller andre norske spillere ikke er aktuelle for Premier League-klubber.

- Vi har ikke så mange spillere i Norge som er aktuelle for en overgang til England, så det vinduet preger ikke hverdagen. Det er vel stort sett bare Joshua King vi har. Jeg har fått med meg ryktene om Håkon Evjen, men jeg tror vel ikke at han skal gå direkte inn på et Premier League-lag nå, sier Lillejord.

Han mener det er naturlig med litt hemmelighetskremmeri rundt spilleroverganger, da ingen klubber vil ha økt konkurranse rundt spilleren de jakter på. Lillejord forstår at folk kan bli forvirret av alle ryktene, men mener at spilleroverganger er i overkant myteomspunnet.

- Det er ikke et superhemmelig opplegg, men hver situasjon lever sitt eget liv.