Bekreftet: Real og Atlético Madrid får ikke hente spillere før januar 2018

Overgangsnekten får Madrid til å koke av sinne. Kan påvirke Ødegaards framtid

Anken i FIFA ble avvist. Nå går Real Madrid og Atletico Madrid videre til idrettens voldgiftsrett (CAS). Petter Veland tror Madrid-klubbene kan glemme medhold fra CAS.

OVERGANGSNEKT: Real Madrid og Atletico Madrids anke ble avvist av FIFA. Det kan påvirke Martin Ødegaards framtid. Foto: REUTER/Juan Medina
OVERGANGSNEKT: Real Madrid og Atletico Madrids anke ble avvist av FIFA. Det kan påvirke Martin Ødegaards framtid. Foto: REUTER/Juan Medina Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I januar 2015 startet FIFAs etterforskning mot Real Madrid og Atlético Madrid for mistanke om brudd på regelverket for overganger i forbindelse med utenlandske spillere under 18 år.

Ett år senere besluttet FIFA at Madrid-klubbene ikke får registrere spillere de to neste overgangsvinduene - med mulige konsekvenser for Martin Ødegaard. Straffen ble imidlertid anket.

Den har blitt behandlet siden mars. I dag kom omsider svaret: Anken ble avvist. Real og Atlético Madrid får overgangsnekt og kan ikke hente spillere før januar 2018. Det er det brutale faktum for vårens to Champions League-finalister.

- FIFAs ankekomité har besluttet å avvise ankene fra de spanske klubbene Atlético Madrid og Real Madrid. Avgjørelsen er tatt av FIFAs disiplinærkomité i sakene som gjelder beskyttelse av mindreårige spillere, heter det i en uttalelse fra FIFA.

FIFA-dommens betydning for Ødegaard

Spesielt for kjøpeglade Real Madrid er dette tungt å svelge. Det kan også få konsekvenser for Ødegaards framtid.

Hvis den norske 17-åringen lånes ut til en annen klubb ved neste overgangsvindu, eksempelvis franske Rennes, kan han ikke spille for Real Madrid før klubben igjen kan registrere nye spillere fra 1. januar 2018.

FÅR IKKE HENTE SPILLERE: Real Madrid og Atletico Madrid har fått overgangsnekt. Foto: Henri Szwarc/ABACAPRESS.COM
FÅR IKKE HENTE SPILLERE: Real Madrid og Atletico Madrid har fått overgangsnekt. Foto: Henri Szwarc/ABACAPRESS.COM Vis mer

Med andre ord får ikke Ødegaard returnere til Real Madrid på et helt år om det forventede utlånet i januar blir mislykket.

- Det er ikke alltid utlånet blir en suksess. Derfor vil Real Madrid trolig ha en klausul i kontrakten hvor Martin kan bli utlånt til en annen klubb, hvis det ikke går etter planen i den første klubben. På den måten får de helgardert seg om Martin ikke skulle finne seg til rette i klubben han lånes ut til, hvis han blir det, sier Petter Veland, ekspert på spansk fotball, til Dagbladet.

- Hvis Martin eksempelvis lånes ut til Rennes, må det da være lenger enn til sommeren 2017, altså i minst et år. Hvis det ikke skulle fungere, bør Real Madrid sikre seg en klausul som gjør at de kan kansellere avtalen og låne ham ut til en annen klubb i stedet, mener Veland.

- Martin kan hoppe fram i køen

Samtidig kan den spanske gigantklubbens overgangsnekt bety at Ødegaard får mindre konkurranse om spilletid på A-laget, all den tid Madrid-klubbene ikke kan forsterke laget før 2018.

- Det kan bety at han hopper litt fram i køen, men det forutsetter jo at Martin ikke lånes ut i 2017. Og mest sannsynlig blir han lånt ut. Men vi skal ikke utelukke noe som helst, sier Veland.

Han tror ikke Real og Atlético Madrid blir påvirket på kort sikt.

HANDLEGLAD: Real Madrids klubbpresident Florentino Perez er glad i å hente store stjerner til klubben, som Cristiano Ronaldo og Gareth Bale. Nå kan det bli lenge til neste storsignering. Foto: NTB Scanpix
HANDLEGLAD: Real Madrids klubbpresident Florentino Perez er glad i å hente store stjerner til klubben, som Cristiano Ronaldo og Gareth Bale. Nå kan det bli lenge til neste storsignering. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det har minimal eller ingen betydning med det første, like lite som da Barcelona var igjennom det samme. Men det ble slitasje mot slutten i Barcelona. Det kan skje med disse lagene også. I tillegg kan det få konsekvenser ved visse eventualiteter, som hvis Cristiano Ronaldo blir langtidsskadd og Real ikke kan hente en erstatter.

- Men det er først og fremst i de yngre rekker jeg tror det kan få betydning, for nå kan ikke Madrid-lagene ha samme praksis i rekrutteringen i yngres avdeling som tidligere, sier Veland.

Real Madrid og Atletico Madrid anker til CAS

Real Madrid gir imidlertid ikke opp saken og skriver i en pressemelding at de vil anke avgjørelsen videre til idrettens voldgiftsrett (CAS).

- Klubben mener avgjørelsen er dypt urettferdig og vil starte ankeprosessen til CAS med en gang, der kravet er at avgjørelsen vil bli omgjort. Vi håper avgjørelsen i CAS kommer så raskt som mulig, melder storklubben på sin hjemmeside.

I Madrid-klubbene er naturligvis reaksjonene sterke. Real Madrid som klubb opplever FIFA-dommen som særdeles urettferdig. Atletico Madrid er av samme oppfatning og vil også anke til CAS.

- Vår klubb aksepterer ikke FIFAs avgjørelse. Derfor har vi bestemt å anke til CAS. Vi har handlet helt etter regelverket og alt har blitt regulert av FIFA, skriver Atletico Madrid på sin hjemmeside.

Veland tviler på at Madrid-klubbene får medhold.

- Det er veldig sjelden CAS beslutter noe annet enn FIFA, mener han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer