- SKAL TILBAKE HIT: Sondre Holst Enger har hatt et forferdelig 2017. Nå tar han grep og tar samtidig steg ned til Israel Cycling Academy på nivå to innenfor den internasjonale sykkelsporten. Her er han avbildet sammen med Edvald Boasson Hagen under Tour de France. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
- SKAL TILBAKE HIT: Sondre Holst Enger har hatt et forferdelig 2017. Nå tar han grep og tar samtidig steg ned til Israel Cycling Academy på nivå to innenfor den internasjonale sykkelsporten. Her er han avbildet sammen med Edvald Boasson Hagen under Tour de France. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Sondre Holst Enger bytter lag:

Overgangssjokk: Holst Enger løst fra kontrakten - men har alt funnet sitt nye lag

Mistrivdes hos sitt franske profflag.

(procycling.no): Tirsdag kom en megaskrell på overgangsmarkedet da det ble klart at Sondre Holst Enger forlater Ag2r halvveis ut i toårskontrakten.

Det er svært uvanlig innenfor WorldTour-sirkuset.

Samtidig kan procycling.no avsløre at hans nye arbeidsgiver er klar. 23-åringen blir nemlig lagkamerat med August Jensen i Israel Cycling Academy.

Mannen bak overgangen er finske Kjell Carlström, som også jobbet sammen med hortenseren i IAM Cycling.

- Jeg har hatt jevnlig kontakt med Sondre og så hva han virkelig er i stand til da jeg jobbet sammen med ham i IAM Cycling. Ute på ritt blir det gjerne slik at man spør hvordan det går, og jeg fikk inntrykk av at han ikke trivdes så godt i laget, sier Carlström til procycling.no.

- Men å forlate et WorldTour-lag halvveis ut i kontrakten, det skjer ikke hver dag?

- Nei, det er ganske spesielt og noe man ikke ser så ofte. Vincent Lavenu (sjefen i Ag2r) er en god team manager. Han setter rytternes utvikling høyt. Jeg er ikke sikker på om dette hadde fungert så mange andre steder, svarer finnen.

Hjerteproblemer i Hamburg

Holst Enger har hatt en svært vanskelig sesong i det franske laget. I et desperat forsøk på å blande seg inn i VM-diskusjonen var han fast bestemt på å vise seg fram under Cyclassics i Hamburg, men også det forsøket endte opp med nye problemer.

- I Hamburg fikk jeg hjerteproblemer. Det var en slags forstyrrelse og det slo med uregelmessig rytme. Kjente det da jeg begynte å kjøre fort opp bakken. Jeg fikk ikke inn nok oksygen. Det var en veldig rar følelse, forteller Holst Enger til procycling.no.

I etterkant reiste han inn til Olympiatoppen på Sognsvann og gjorde unna en omfattende helsesjekk med en rekke tester.

Det ble konkludert med at han hadde hatt et virus i kroppen tidligere, men at det nå var borte. Problemene med hjerterytmen og vedvarende utfordringer med elveblest på kroppen, satt legene i sammenheng med stress og mistrivsel.

- Planen min er nå å legge sykkelen på hylla ut sesongen. Jeg vil vel tro at laget mitt vil sende meg på noen ritt, men da vil jeg bare sykle for å komme meg igjennom. Jeg har lyst til å gå all inn for å hvile kroppen. Det er det meste effektive for å komme raskt mulig tilbake. Jeg har ikke lyst til å pushe kroppen noe mer, og heller lade opp til neste år. Jeg er fullt motivert for å slå tilbake, klargjør 23-åringen.

Holst Enger: - Skal tilbake igjen til Tour de France

Det blir nå opp til Carlström og Israel Cycling Academy å få 23-åringens karriere på fote igjen. Det betyr steget ned til det prokontinentale nivået, men det betyr ikke at nordmannen senker ambisjonene.

I 2016 satt han side om side med Alexander Kristoff og Peter Sagan i kampen om etappeseieren i Bern. Han ble nummer tre på den etappen:

VAR PÅ DET NORSKE VM-LAGET I QATAR: Sondre Holst Enger (helt til høyre) er sett på som et kjempetalent, men skydom har så langt ødelagt store deler av proffkarrieren hans.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VAR PÅ DET NORSKE VM-LAGET I QATAR: Sondre Holst Enger (helt til høyre) er sett på som et kjempetalent, men skydom har så langt ødelagt store deler av proffkarrieren hans. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Jeg skal tilbake til Tour de France igjen, klargjør Holst Enger.

- Carlström, du har sett ham på sitt beste; hvordan skal du få ham tilbake på det nivået?

- Nå er det viktigste at han får en god treningsvinter bak seg. Han skal få et godt lag rundt seg. Han skal føle seg komfortabel og at han blir satt pris på. Vi skal hjelpe ham med å få motivasjonen tilbake. Jeg tror en av grunnene til at ting ikke fungerte for ham i år, var at han ble syk tidlig i sesongen. Hadde han ikke opplevd det, kunne historien ha sett helt annerledes ut. Nå er det primære at han skal holde seg frisk over tid, presiserer Carlström.

- Veldig kjipt å gå glipp av VM

Selv om den nåværende Ag2r-proffen klør etter å sette i gang arbeidet med den nye karrierehverdagen, gjør det også vondt å innse at VM på hjemmebanen i Bergen går uten ham til stede.

- At VM kommer til ditt eget hjemland opplever man én gang i karrieren. Så det er jævlig kjipt å gå glipp av det. Jeg har ikke prestert noe som helst i år, så jeg føler Hamburg var den siste sjansen jeg hadde.

Den vanligvis så muntre nordmannen avslører at han tok ekstreme midler i bruk for å rekke mesterskapet.

- Jeg har hatt masse godteristopp. Jeg tøyde én time ekstra hver dag og har trent skikkelig bra, men det var ingen respons å få fra kroppen. Det går bare ikke.

- Godteristopp? Har du det fortsatt?

- Nå spiser jeg bare godteri på lørdager, ellers blir jeg for feit. Det er jo en del bakker i Bergen, så jeg måtte ha strammet inn litt, sier Holst Enger og flirer.

I dag kan han uansett unne seg en pose snop, etter at nyheten om at han sykler for hardsatsende Israel Cycling Academy kom ut.

Laget har også signert August Jensen foran kommende sesong. Les mer om den saken her!