Ansgar Evensen vant NM-gull og viste fingeren

Overgår Northug og Klæbo:
- En ny stjerne er født

19 år gamle Ansgar Evensen er enda litt yngre enn det Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo var da de satte senioreliten på plass. Nå spås 2000-modellen en lysende karriere.

OVERRASKET: Juniorløper Ansgar Evensen overrasket fans og kommentatorer da han gjorde dette under NM-sprinten. 19-åringen vant øvelsen, og sammenliknes nå med Petter Northug. Video: NRK . Video/reporter: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONNERUD (Dagbladet): En ny stjerne er født.

Ansgar Evensen, født i år 2000, er hans navn.

19-åringen banket hele norgeseliten på NM-sprinten på Konnerud i dag.

- Jeg skjønte ikke hva som skjedde da jeg fikk luka, forteller langrennskometen til Dagbladet etter det overraskende NM-gullet.

Tankene går tilbake til da Petter Northug som 20 år gammel junior herjet med norgeseliten i senior-NM i 2006.

Og da Johannes Høsflot Klæbo slo igjennom med et brak på seniornivå og vant sprinten på Beitostølen som 20-åring i 2016.

- Største talentet på ei stund

Evensen er enda litt yngre og slo i dag hele senioreliten da han rykket fra norgeseliten og viste fingeren rett inn i NRKs kameraer på vei inn til oppløpet.

NM-SJOKK: Ansgar Evensen (19) banket alle på NM-sprinten på Konnerud. Terje Pedersen / NTB scanpix
NM-SJOKK: Ansgar Evensen (19) banket alle på NM-sprinten på Konnerud. Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Han er nok et av de største talentene på ei stund. Det samme sa vi om Johannes Klæbo for noen år siden, og alle ser hvor god han er blitt. Det er hurtigheten og sprintegenskapene som er den store styrken, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til Dagbladet.

- Er han et talent på nivå med Klæbo?

- Det er vanskelig å sette sånne talenter opp mot hverandre. Sprintegenskapene hans er det høyt internasjonalt nivå over. Han er ikke så ille på distanse heller, men det tar lengre tid.

Sammenlikningen mellom Evensen og Klæbo smigrer førstnevnte.

- Det er veldig hyggelig å bli sammenliknet med Klæbo. Jeg skal ikke legge skjul på det, sier Ansgar Evensen til Dagbladet

Viste fingeren

Adrenalinet var på et maksnivå da han viste fingeren inn i kamera på vei til oppløpet før NM-sjokket var et faktum.

HØYLYTT: Skiløperen Øyvind Rikheim Haugan tok ut alt han hadde under 15-kilometeren på Konnerud. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

- Jeg tenkte ikke så mye egentlig. Jeg så noen kompiser og da skjedde det som skjedde. Jeg fikk streng beskjed fra Arild Monsen om at dette ble den eneste gangen. Det skal ikke skje igjen, sier Ansgar Evensen til Dagbladet.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum sier følgende om den oppsiktsvekkende handlingen før oppløpet:

- Det var en bra feiring. Det er «cocky» nok. Det er sånn det skal være. Vi trenger typer. Det er godt å se at han har selvtilliten i orden.

- En ny stjerne

Også Eirik Brandsdal er overrasket over det som skjedde.

- Han gjorde det ja? Såpass, ja. Jeg må hjem å sjekke det.

- Det var en skrell. Han gjorde en god figur hele dagen. Det var rått, rett og slett, sier Brandsdal til Dagbladet.

- Han har en lovende framtid. Det var kanskje en ny stjerne som ble født her i dag, spår den meritterte landslagsprofilen.

Northug-takter

Hovedpersonen selv angrer ikke på showet før NM-gullet ble innkassert.

STRESSET: Heidi Weng ville kaste ut samboeren etter sykdom i hjemmet. I stedet måtte hun ofre seg. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Nei, jeg angrer ikke akkurat nå. Det var morsomt der og da. Det var litt på kanten med tanke på hvordan jeg er som person. Det blir denne ene gangen, sier Ansgar Evensen til Dagbladet.

- En lekker finger til hele det norske folk?

- Ja, ja.

- Jeg tror alle sammen syns det var veldig gøy. Litt sånn Petter Northug-takter, kanskje?

- Ja, kanskje litt. Men jeg må prøve å holde meg litt mer ned på jorda enn det.

- Har du Northug-personlighet?

- Nei, jeg føler egentlig ikke at jeg er en Northug-type. Det er noe spesielt når du får så mye adrenalin som i skirenn. Jeg har ikke merket noe av det selv før.

I TÅRER: Marte Mæhlum Johansen har to gull i junior-VM på merittlista og har herjet med Ebba Andersson. I vinter har hun hatt det tøft. I dag kom tårene i møte med Dagbladet. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Det er sånn som gjør at folk blir ekstra interessert i langrenn.

- Ja, det er kanskje det. Så vi får prøve å holde interessen oppe.

Skjønte ikke hva som skjedde

- Så du får gjøre det igjen?

- Njaaa. Det tviler jeg på. Jeg får feire på andre måter.

- Hva slags type er du?

- Jeg er egentlig en rolig type, men jeg liker å kødde litt. Jeg føler det slipper litt på presset. Det blir mye press. Det er godt å få kødde litt og slippe litt press.

Om NM-gullet sier han:

- Det var utrolig morsomt. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde da jeg fikk den luka, forteller 19-åringen.

- Dette var en løype som passet bra for meg, med mye svinger og bra fart. Men jeg er ikke dårlig på andre type løyper heller.

Imponert Falla

Maiken Caspersen Falla, som vant NM-gullet på kvinnesprinten, er mektig imponert.

- Det er utrolig kult når det kommer outsidere og slår landslagsløperne i NM og tar den ene sjansen de har. Det er utrolig rått. Det står det respekt av, sier Carspersen Falla til Dagbladet.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum roser innsatsen - og spår en framtidig superløper.

- Det var nok gode odds på han før finalen. Han viser at han er Norges beste akkurat nå. Han er en god mann for framtida, sier Nossum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer