Overgrepssak ryster amerikansk idrett. Trener anklaget for overgrep

Er anklaget for minst 18 tilfeller. Omfanget kan være langt større.

En tidligere fysisk trener ved en videregående skole i Montana er anklaget for minst 18 tilfeller der han har forgrepet seg seksuelt på unge idrettstalenter.

James E. «Doc» Jensen erkjenner seg skyldig i noen av anklagene, men ikke de mest alvorlige. 78-åringen var ansatt ved Custer County High School fra 1970-årene og fram til 1998.

Overfor mannlige utøvere påsto han å ha en metode, kjent som «The Program», som ville forbedre deres prestasjoner som følge av økt styrke og økt testosteronnivå.

En del av programmet på ti trinn var å utføre nakkemassasje og andre seksuelle akter, framgår det av anklagene mot Jensen. Der blir det beskrevet som et «strukturert og sofistikert system av seksuelt misbruk».

- Jeg beklager hvis jeg har skadet noen mentalt eller fysisk. Jeg beklager det jeg gjorde, sier Jensen til TV-kanalen KULR.

Ifølge påtalemyndigheten sa Jensen til unge utøvere at hans metoder var så effektive at de ikke måtte fortelle om dem til andre. Han mente noen ville kunne påstå at det var snakk om juks.

Saken kan vokse i omfang. Pålemyndigheten estimerer at det har vært ytterligere 80 tilfeller av seksuelle overgrep.

Dette er ikke den første overgrepssaken som ryster amerikansk idrett de siste årene. Tidligere er idrettslegen Larry Nassar blitt dømt til 175 års fengsel for å ha seksuelt forgrepet seg på unge turnere.

(NTB)