DEN STORE STJERNA: Simone Biles har stått fram som ett av ofrene til turnlegen Larry Nassar. Hun uttalte seg også kritisk mot forbundets nye president - som sluttet denne uka. Foto: Tim Bradbury/Getty Images/AFP
DEN STORE STJERNA: Simone Biles har stått fram som ett av ofrene til turnlegen Larry Nassar. Hun uttalte seg også kritisk mot forbundets nye president - som sluttet denne uka. Foto: Tim Bradbury/Getty Images/AFPVis mer

Turnkaos i USA

Overgrepsskandalen rystet en hel verden. Nå hersker totalt kaos

Den nye turnpresidenten ble sittende i bare noen få dager før hun måtte slutte. Nå er den tidligere presidenten tiltalt for å ha ødelagt bevis i saken mot Larry Nassar.

Larry Nassar, tidligere lege i Det amerikanske turnforbundet, er dømt for overgrep og besittelse av barneporno. Han må sitte i fengsel i inntil 175 år. Et hundretall jenter har anklaget skrekklegen for overgrep.

Skandalen har satt i gang store prosesser i Det amerikanske turnforbundet. Utøverne, mange av dem Nassars ofre, har stått knallhardt i saken og krevd en endring.

Noen av dem har nemlig hevdet at de ble tvunget til å tie om overgrepene.

I FENGSEL: Larry Nassar. Foto: AP Photo/Paul Sancya
I FENGSEL: Larry Nassar. Foto: AP Photo/Paul Sancya Vis mer

Skandale etter skandale

Turnerne er store stjerner i USA. Det er fordi de er premieplukkere av rang. Deres fremste medaljehåp i VM, som starter i neste uke, er Simone Biles. I en alder av 21 år har hun 19 VM- og OL-gull.

Hennes synspunkter veier tungt. Hun var også en av dem som langet ut mot Mary Bono, som i forrige uke tok over ledelsen i forbundet. Det varte bare i noen dager før hun måtte ta sin hatt og gå.

Ifølge New York Times har Bono, tidligere kongressmedlem, en forbindelse til advokatfirmaet som ga råd til turnforbundet under rettssaken mot Nassar. I tillegg skal hun ha uttalt seg negativt til Nikes støtte av den tidligere NFL-stjerna Colin Kaepernick, som er kjent for å knele under nasjonalsangene.

Og som ikke det var nok, toppet det hele seg denne uka.

Tidligere president i forbundet, Steve Penny, ble arrestert etter at han skal ha tuklet med bevis i Nassar-saken. Houston Chronicle skriver at Penny er anklaget for å ha fjernet viktige dokumenter fra forbundets treningsfasiliteter, der Nassar behandlet utøvere.

SEKSUELLE OVERGREP: Den tidligere landslagslegen for de amerikanske kvinnelige turnerne, Larry Nassar, får sin straffeutmåling denne uka. Han skal ha innrømmet å ha utført seksuelle overgrep mot en rekke kvinner. Over 140 kvinner skal vitne mot legen. Tidligere stjerneturner Maroney McKayla inngikk en avtale med USA Gymnastics der hun får 100.000 ... Vis mer

Ville sabotere

I en uttalelse fra statsadvokaten heter det at tiltalen går nettopp på fjerning av dokumenter, og at dette var gjort for å «bevisst forhindre etterforskningen».

Ifølge New York Times kan Penny risikere å sone to til ti år i fengsel, samt måtte betale ei bot på opp mot 10 000 dollar.

Penny gikk for øvrig av som president i Det amerikanske turnforbundet i mars, etter noen turbulente måneder. Det var på nyåret Nassar fikk sin dom.

Penny nekter for øvrig straffskyld.

- Penny er sikker på at når alle fakta kommer på bordet, vil anklagene mot ham falle, sier en av hans advokater, Leigh Robie, til New York Times.

Ifølge Houston Chronicle sier advokaten til mer enn 180 av kvinnene som har anklaget Nassar for overgrep, John Manly, at klientene hans er glade for at Penny er tiltalt i saken.

- Å dekke over for en overgriper er like moralsk riktig som å utføre gjerningene, sier Manly.

Ofrene

VM- og OL-gullvinner McKayla Maroney (22) har vært sentral i rettssaken mot Nassar.

I fjor gikk turnstjerna ut og hevdet blant annet at Nassar skal ha gitt henne en sovepille på en reise til Japan i 2011. Maroney var da 15 år. Hun skal ha våknet på hotellrommet, der hun sier Nassar forgrep seg på henne.

OL-vinner Aly Raisman (24) har også kjempet hardt for at Nassar skal få den straffen han fortjener.

I retten holdt Raisman et langt innlegg rettet mot Nassar. Dette har New York Times gjengitt i sin helhet.

Legen misbrukte tilliten hun og så mange andre hadde til ham. Raisman fortalte at når hun hørte at det banket på døra om kvelden, viste hun at det var Nassar som kom for å forgripe seg på henne.

I 2015 ble USAs olympiske komité varslet av USAs gymnastikkforbund: De fortalte at en intern etterforskning hadde avdekket mulige seksuelle overgrep av laglegen.

Informasjonen ble gitt til Den olympiske komiteen, men ingen gjorde noe. Det avslørte The Wall-Street Journal.