KNUST: Rosenborg-keeper André Hansen (til høyre) måtte plukke fire baller ut av nettet i San Sebastian. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
KNUST: Rosenborg-keeper André Hansen (til høyre) måtte plukke fire baller ut av nettet i San Sebastian. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Europa League

Overkjørt og utklasset. Dette var flaut, Rosenborg

Tapte 0-4 for Real Sociedad i en sjanseløs forestilling. Forferdelig start på gruppespillet i Europa League.

Real Sociedad - Rosenborg 4-0 (3-0)

SAN SEBASTIAN (Dagbladet): Mellom San Sebastian og Trondheim er det 2400 kilometer. Mellom Real Sociedad og Rosenborg vet vi ikke hva avstanden er. Men den er stor. Veldig stor.

Hjemmelaget kjørte over Rosenborg fra begynnelse til slutt torsdag kveld. Spesielt grusom var første omgang, der det sto 3-0 etter 41 minutter. Hjemmelaget puttet ytterligere en gang i andre omgang og vant 4-0.

Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen gikk til kampen med en innstilling om at laget kunne senke skuldrene. I gruppespillet i Europa League handler det ikke om vinn eller forsvinn, men om poengsanking. Men i kveld var skuldrene vel nedsenkede. På grensen til det pinlige.

Det som skjedde i første omgang på Estadio Anoeta ga flashback til da Tyskland rullet over Norge og vant 6-0. Så ille ble det ikke denne gang. Men Ingebrigtsen bør kaste dressen og ta på seg arbeidsklærne igjen. Her er det ganske enkelt en jobb å gjøre.

SUVERENE: Real Sociedad var som en hær som stormet framover mot Rosenborg i kveld. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
SUVERENE: Real Sociedad var som en hær som stormet framover mot Rosenborg i kveld. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- Det var mange som virket preget. Vi senket ikke skuldrene før kampen var avgjort, sa Rosenborg-treneren på pressekonferansen etter kampen.

- Vi må være på maks når vi møter sånne lag. Da må vi være elleve spillere som presterer. Så enkelt kan det sies.

En etter en kom spillerne ut av garderoben etterpå. Nicklas Bendtner var den eneste som ikke ville snakke med ventende presse etter flausen. Han stirret ned i mobiltelefonen og marsjerte forbi.

- Ikke i dag, sa han.

- Stemningen var dårlig. Vi må bare glemme dette. Jeg vet ikke hva som skjedde, men sånn er fotball, sier Samuel Adegbenro til Dagbladet.

Dirret

Rosenborg kom til et San Sebastian som dirret av spenning. Real Sociedad har fått en knallstart i Primera Division og har like mange poeng som serieleder Barcelona. I tur og orden har laget slått Celta Vigo, Villarreal og Deportivo La Coruna.

Den skikkelige testen på hvor baskerne står, kommer søndag - hjemme mot Real Madrid. Men først skulle Rosenborg feies av banen i 18-19 varmegrader.

På forhånd var det få som våget å si noe om styrkeforholdet, annet enn at Sociedad var favoritter. Lagene hadde aldri møtt hverandre tidligere.

Da lagetuttaket kom, var det få overraskelser. Ingebrigtsen valgte å starte med Adegbenro, selv om han har vært best som innbytter i Europa. Det bør han muligens fortsette med etter denne forestillingen.

Sliten stadion

Estadio Anoeta i San Sebastian er ingen perle av en stadion. Utenfor er det som om du kommer til en sementmasse. Innenfor ser det litt bedre ut, der spesielt gressmatta innbyr til herlig fotball.

Stadion har en kapasitet på 32 000 tilskuere. For tida tar den 25 000 på grunn av oppgraderinger. Om to år - i 2019 - vil kapasiteten være i overkant av 42 000 tilskuere. Og fortsetter det som i kveld, vil stadion bli fylt opp av baskere helg etter helg.

BRUTAL KVELD: Kåre Ingebrigtsen hadde ingen hyggelig utsikt på Estadio Anoeta. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
BRUTAL KVELD: Kåre Ingebrigtsen hadde ingen hyggelig utsikt på Estadio Anoeta. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Rosenborgs mareritt startet omtrent fra dommer Paolo Mazzoleni blåste i fløyta. Kampplanen var å legge seg bakpå og ri av stormen de første 20 minuttene. Denne taktikken lyktes laget med både mot Celtic og Ajax. Men denne gang endte det nådeløst.

Diego Llorente sendte hjemmelaget i ledelsen etter ni minutter. Det skjedde etter at André Hansen måtte gi retur på et langskudd fra Asier Illarramendi. Keeperens forsøk på å holde ballen virket unødvendig, her burde den vært bokset vekk.

Selvmål

2-0 kom bare ett minutt seinere. David Zurutuza fikk en strøken ball på hodet fra kaptein Xabi Prieto. Zurutuza fikk jobbe uhindret mellom Rosenborgs midtstoppere, Tore Reginiussen og Jørgen Skjelvik.

Dermed fikk gjestene en brutal start. Og når Real Sociedad fikk fortsette å trille ball etter 2-0-scoringen, var det lett å skjønne hvor dette ville gå.

Fire minutter før pause scoret Skjelvik selvmål, etter at Xabi Prieto prøvde å finne en lagkamerat på bakerste stolpe. En trist første omgang var fullkommen.

Utmattende

Før kampen stresset Max-ekspert Kjetil Rekdal med at Real Sociedad ikke måtte få trille ball. En possession på 70-30 er ganske utmattende for spillerne på det laget som har ballen minst. Fasiten etter første omgang: 63-37 i hjemmelagets favør.

Rosenborg hadde store problemer med å skape etablerte angrep. Adegbenro og Nicklas Bendtner var svake på topp. De fikk heller ikke hjelp av midtbanen, der Mike Jensen var overraskende anonym.

Andre omgang handlet bare om å trygge ledelsen, kanskje putte på et mål eller to til for hjemmelaget.

Rosenborg fikk være litt mer med i spillet i andre halvdel av andre omgang. Men dette ble løskrutt. For i det 77. minutt fikk Diego Llorente øke til 4-0. Scoringen kom på en heading etter corner.

Med tapet forverret Rosenborg statistikken mot spanske lag. På totalt 20 kamper står klubben oppført med 12 tap, tre uavgjort og fem seire.

NOE Å TENKE PÅ: Kåre Ingebrigtsen var ikke høy i hatten da han gikk i garderoebn etter kampen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
NOE Å TENKE PÅ: Kåre Ingebrigtsen var ikke høy i hatten da han gikk i garderoebn etter kampen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer