Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Overlegen Kalla knuste all motstand - Bjørgen spurtet til sølv

Charlotte Kalla var overlegen på den første langrennsdistansen i OL. Marit Bjørgen tok Norges første medalje i Pyeongchang.

OVERLEGEN: Charlotte Kalla kunne stå og se på sølvspurten etter hennes overlegne seier på duatlon. Marit Bjørgen jubler for sitt sølv. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
OVERLEGEN: Charlotte Kalla kunne stå og se på sølvspurten etter hennes overlegne seier på duatlon. Marit Bjørgen jubler for sitt sølv. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Mindre enn et døgn etter at OL-ilden var tent, braket det løs i langrennssporet i PyeongChang.

Før rennet sa Marit Bjørgen at hun måtte gå «årets beste løp» for å vinne, men igjen var det svenske Charlotte Kalla som ble for sterk.

Med tre kilometer igjen satte Charlotte Kalla inn rykket. I den lengste bakken fikk Kalla mange meter og avgjorde løpet. I dobbeldans og padling var det ingen som klarte å følge.

Dermed kunne Kalla juble for sitt tredje OL-gull i overlegen stil inn mot mål. Det var hennes første individuelle gull siden 10 km fristil i Vancouver for åtte år siden.

- Det føltes veldig, veldig bra i dag. Jeg hadde så mye melkesyre i beina at jeg måtte fokusere på holde meg på beina, men det var deilig å komme inn på oppløpet og se meg tilbake og se at jeg hadde nok meter, sa Kalla til Eurosport.

- Jeg hadde bestemt meg for å forsøke i den bakken. Jeg hadde fantastiske ski og en god følelse i hele dag, sa Kalla.

Marit Bjørgen kjempet med nebb og og klør, men klarte ikke å følge tempoet til Kalla i tet.

I spurten var Bjørgen likevel sterkest og slo Krista Pärmäkoski som tok bronsemedaljen. Det var Bjørgens ellevte OL- medalje totalt.

- Det ble et spesielt løp. Det var tungt i starten, men det virket ikke som det hadde så mye betydning siden det var så mye vind. Jeg følte meg bedre og bedre. Jeg visste at Kalla kom til å stikke i det området der. Jeg fikk ikke helt ryggen hennes , og da ble hun for sterk. Jeg er veldig fornøyd med sølv, sa Marit Bjørgen til Eurosport.

Bjørgen hadde sveitsiske Natalie von Siebenthal mellom seg og Kalla da rykket gikk. Det kan ha vært avgjørende for utfallet.

- Jeg måtte hatt helt ryggen,og det fikk jeg ikke. Da ble det noen meter. Jeg synes luka holdt seg jevnt siden hun stakk. Hun ble for sterk, og jeg er veldig glad for sølv, sa Bjørgen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Skuffende laginnsats

For de andre norske jentene ble det en skuffende dag. Bare Marit Bjørgen klarte å henge med i medaljekampen.

Heidi Weng ble nest beste norske med en niendeplass, Ingvild Flugstad Østberg ble nummer elleve, mens Ragnhild Haga endte på en 15. plass.

Det var en skuffet Weng som ikke følte at kroppen var helt som den skulle under dagens renn.

- Jeg skjønte at mange klarte å henge med. Jeg følte liksom at kroppen ikke var helt bra. Jeg skulle gjerne hatt litt mer feste på klassisk. Klarte ikke roe meg ned, og fikk mye glipptak. Brukte mye krefter. Det gikk ikke fort nok på skøytedelen. Det er sånt som skjer, sånn er det noen ganger, sa Weng til Eurosport.

- Det er skuffende. Vi har vært jevnt gode i år, men visste at Kalla ble sterk her i dag. Vi skulle vært bedre som lag, sa Ragnhild Haga til TV Norge etter løpet.

- Jeg hadde håpet å få til et bedre løp, det må jeg si. Det er kjipt å gå sesongens dårligste løp her. Jeg vet ikke helt hva som gikk gal. Flere av oss er skuffet, men vi gleder oss over Marits sølv i dag, sa Haga.

Kalla dominerte

Landslagstrener Roar Hjelmeset ymtet allerede før start om at de norske jentene ville sette opp stor fart på klassiskdelen for å forsøke å kvitte seg med flere av de skarpeste konkurrentene - spesielt Jessica Diggins som er sterk i friteknikk og har en god avslutning.

Kalla, Weng og Diggins vekslet på å være i front, og allerede da klassiskdelen var halvgått var tetgruppa redusert til 23 løpere.

Det kunne se ut som om Marit Bjørgen sleit litt på den første runden, men på vei ut på den andre runden tok hun kommandoen og holdt høy fart.

Ved vekslinga etter 7,5 kilometer hadde feltet blitt redusert til 14 løpere, og Ragnhild Haga hadde sett seg nødt til å slippe teten.

Bjørgen lå foran og styrte tempoet også på den første skøyterunden, uten at farten ble satt altfor høy. Ingvild Flugstad Østberg fikk problemer i den siste bakken før runding og måtte også slippe.

Dermed var det ni jenter igjen i feltet da kvinnene skulle ut på sin siste runde.

Da Kalla satte opp tempoet på den siste klarte heller ikke Heidi Weng og være med. Det ble en skuffende norsk laginnsats, sammenlignet med hva de har fått til tidligere i sesongen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!