Lionel Messi

Overraskende melding

Mye har blitt både sagt og skrevet om Lionel Messis (35) nye plagg som han fikk overrakt etter VM-finalen. Nå har et parlamentsmedlem fra Oman kastet seg på.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

KLEDD OPP: Lionel Messi fikk overrakt en bisht av Tamim bin Hamad Al Thani, emiren av Qatar. Foto: NTB
KLEDD OPP: Lionel Messi fikk overrakt en bisht av Tamim bin Hamad Al Thani, emiren av Qatar. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Det vekket stor oppsikt da Lionel Messi (35) ble ikledd en svart kappe i sekundene før han skulle løfte VM-trofeet etter finaleseieren mot Frankrike.

Argentineren fikk overrakt en bisht, en tradisjonell herrekappe som har blitt brukt i den arabiske verden i tusenvis av år.

Overraskende melding

Reaksjonene haglet, og nå har saken tatt en overraskende vending. For nå ønsker advokat og parlamentsmedlem i Oman, Ahmed Al Barwani, å kjøpe plagget.

Da Argentina feiret VM-triumfen i Buenos Aires' gater, holdt det på å gå skikkelig galt.

Lionel Messi og den Argentinske VM-troppen feiret trofeet i Argentina. Men det kunne endt på fryktelig vis. Video: ESPN Vis mer

- Fra sultanat i Oman vil jeg sende deg lykkønskninger. Den arabiske bisht er et symbol på ridderlighet og visdom. Jeg tilbyr deg én millioner dollar (9,8 millioner kroner) for bishten, skriver Al Barwani på Twitter.

Ifølge den franske avisa L`Equipe eksploderte salget av plagget i dagene etter VM-finalen. Storavisa hevdet at det ble solgt om lag ti eksemplarer av kappen til daglig, men at det i dagene etter stuntet ble solgt 150 eksemplarer.

Tre av salgene skal ha vært kapper som er identiske med den Messi fikk.

- Latterlig

Det var mange som sperret opp øynene da Messi fikk overlevert den svarte kappen. Den anerkjente journalisten Tariq Panja gikk langt i sin kritikk mot stuntet.

VENTETIDA VAR OVER: Lionel Messi kunne kysse VM-trofeet etter 36 års ventetid. Foto: NTB
VENTETIDA VAR OVER: Lionel Messi kunne kysse VM-trofeet etter 36 års ventetid. Foto: NTB Vis mer

- Det er noe merkelig over Messi kledd opp i bisht, den svarte kappa som emiren av Qatar tok på ham like før han løftet VM-trofeet. Qatar ønsker at det skal være deres øyeblikk like mye som Messis og Argentinas, skrev Panja.

James Pearce i The Athletic gikk enda lenger:

- Den lengste ventetida for et troféløft og de gjør det beste for å ødelegge det. Hvorfor dekke Messi i det? Latterlig. Glad han har kvittet seg med det», skriver han på Twitter.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer