OLYMPISK MESTER: Greg Van Avermaet holdt følge med klatrerne oppover og var overlegen i spurten. Foto: EPA/ALEJANDRO ERNESTO
OLYMPISK MESTER: Greg Van Avermaet holdt følge med klatrerne oppover og var overlegen i spurten. Foto: EPA/ALEJANDRO ERNESTOVis mer

Overraskende OL-gull etter trist favorittvelt: - Helt forferdelig. Jeg får vondt inne i meg

Italia gjorde alt rett. Så gikk alt galt for Vincenzo Nibali. I stedet ble Greg Van Avermaet olympisk mester i løypa som var skapt for klatrerne og ikke klassikertypene.

OSLO/RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Et høyt og skremmende smell i målområdet, gullkandidater som havnet i asfalten på brutalt vis, et knallsterkt brudd med en norsk representant fra start av og angrep etter angrep fra kanonene, skapte en OL-fellesstart med en sjeldent høy underholdningsverdi.

- Dette er et vilt og vidunderlig sykkelritt! Det er nesten trist at det er så få kilometer igjen, utbrøt TV 2s sykkelkommentator Christian Paasche like før målgang.

Da hadde Richie Porte veltet ut av rittet, mens en genial italiensk taktikk hadde satt Chris Froome, Joaquim Rodríguez og flere av de største favorittene i sjakk mat, mens Vincenzo Nibali, Rafael Majka og Sergio Henao dannet en ny tettrio i front.

På vei mot gull. Så gikk det galt

Nye tetgrupper ble dannet kontinuerlig i denne uoversiktlige, innholdsrike og høyt dramatiske fellesstarten i Rio. Noen norske innslag i toppen ble det ikke etter at Sven Erik Bystrøms bruddforsøk tok slutt rundt 70 kilometer før mål, omtrent da det smalt i målområdet, men rittet var likevel spektakulært som bare det.

I BAKKEN: Vincenzo Nibali lå helt i tet da han falt fra et mulig OL-gull like før mål. Foto: AFP PHOTO / Greg BAKER
I BAKKEN: Vincenzo Nibali lå helt i tet da han falt fra et mulig OL-gull like før mål. Foto: AFP PHOTO / Greg BAKER Vis mer

Dramatikken tok ingen ende. Elleve kilometer gikk Nibali og Henao i bakken og veltet fra gullsjansene. Nibali regnes som en av verdens beste utforkjøringer, men ble felt i partiet hvor han hadde håpet å avgjøre OL-fellesstarten.

- Himmel og halv for et sykkelritt, sa Johan Kaggestad.

- Helt forferdelig. Jeg får vondt langt inne i meg. Det er trist, supplerte Paasche.

Dernest gikk Geirant Thomas i bakken i samme utforkjøring, mens Majka plutselig havnet alene i front, jaktet av en forfølgergruppe bestående av Rodriguez, Louis Meintjes, Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Andrej Zeits, Greg Van Avermaet og Fabio Aru.

Majka fikk til slutt selskap av Van Avermaet og Fuglsang. Ikke overraskende var Van Avermaet, som ofte blander seg inn i massespurter mot verdens aller raskeste, den sterkeste på oppløpet. Overraskende var det derimot at klassikerspesialisten fra Belgia holdt følge med verdens beste klatrere i de knalltøffe stigningene.

- Greg Van Avermaet vinner OL-gull i tidenes tøffeste OL-fellesstart. Hvem hadde trodd dette? Han gjør det ingen trodde var mulig: at en klassiskrytter vinner et så tøft ritt, ropte Paasche.

Fulgsang kapret OL-sølvet og jublet som en vinner, mens Majka sikret polsk bronse.

Peter Sagan, som er en lignende ryttertype som Van Avermaet, sto over OL-fellesstarten fordi han trodde løypa var for tøff. Etter Van Avermaets gull, angrer nok slovaken på det.

Bystrøm med i sterkt brudd

Norge fikk Sven Erik Bystrøm, U23-verdensmester fra 2014, med i OL-rittets meget sterke brudd sammen med blant annet verdensmesteren fra samme år, polske Michal Kwiatkowski. I bruddet var også den klatresterke colombianeren Jarlinson Pantano, som herjet i Tour de France, klassikereksperten Michael Albasini, kjøresterke og bruddkåte Simon Geschke og russeren Pavel Kochetkov.

BRAGD: Greg Van Avermaet viser seg som en av verdens mest komplette syklister og behersker alle typer terreng. Dagens OL-gull var kronen på verket. Foto: NTB Scanpix
BRAGD: Greg Van Avermaet viser seg som en av verdens mest komplette syklister og behersker alle typer terreng. Dagens OL-gull var kronen på verket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I den knalltøffe og varierte løypa med både fjell, brostein og krevende partier, var det høyt tempo og fartsfyllt nesten gjennom hele rittet. Bystrøm og resten av det stjernespekkede bruddet fikk derfor aldri en spesielt stor luke.

Deler av bruddet ble kjørt inn etter drøye 70 kilometer, deriblant Bystrøm, men Kwiatkowski og Pavel Kochetkov prøvde seg på egenhånd i front. Da økte tempoet i hovedfeltet og Edvald Boasson Hagen måtte slippe i likhet med blant annet Philippe Gilbert.

- Det viser hvor tøft det kjøres når de to faller av, sa TV 2-kommentator Christian Paasche.

Dramatikk og velt

Da stakk Greg Van Avermaet, Geraint Thomas og Damiano Caruso fra front og fikk etter hvert selskap av estlenderen Rein Taaramäe i meget sterk kvartett. Sergio Henao støtet seg senere opp til gruppa også han.

Etter hver prøvde Kwiatkowski seg alene i tet, men ble hentet av forfølgerne med 45 kilometer igjen til mål. Noen kilometer senere falt polakken av tetgruppa hvor Henao så meget sterk ut.

I utforkjøringen ned fra fra Vista Chinesa ble det dramatisk. Først gikk tidligere verdensmester Rui Costa i bakken. Så beseglet en annen gullkandidat, Richie Porte, den samme skjebnen da han gikk på trynet i en sving og vred seg i smerter.

Italiensk angrep

Med tre mil igjen begynte de aller største kanonene å angripe. De italienske gullhåpene Fabio Aru og Vincenzo Nibali angrep i utforkjøringen og kom seg opp til landsmannen Caruso og de som var igjen i det gjenværende bruddet.

Britene var også våkne og snek med Adam Yates og Geraint Thomas i frontgruppa. Danske Jakob Fuglsang representerte det nordiske håpet i den nye timannsgruppa hvor halvparten hang igjen fra det opprinnelige bruddet og halvparten var medaljekandidater som støtet seg opp.

Caruso tok ansvaret i denne gruppa og ofret seg for Nibali og Aru i et helhjertet og helfrekt italiensk angrep helt til det var tomt for krefter 23 kilometer før mål. Da satte Aru fart med Nibali på hjul. Overraskende nok måtte Yates, som ble nr. 4 i Tourr de France og vant den hvite trøya, slippe gruppa.

Froome angrep

I den neste favorittgruppa, hvor blant annet Chris Froome satt, måtte Alejandro Valverdo også slippe etter å ha gjort mye jobb for Joaquim Rodríguez. Like etter angrep Froome, i visshet om at Yates ikke holdt følge i tetgruppa. Romain Bardet forsøkte å holde følge, men måtte gi slipp på Tour de France-vinneren.

21 kilometer gjensto da Froome startet jakten på tetgruppa, hvor Nibali angrep og fikk følge av Majka, Henao og Thomas, mens Aru ikke lenger hadde mer å bidra med. Fuglsang og Greg Van Avermaet fikk imidlertid kontakt igjen litt senere.

- Det er helt utrolig det Van Avermaet gjør nå, uttalte Paasche om den spurtsterke belgierens prestasjoner i den knalltøffe bakken.

- Dette er et vilt og vidunderlig sykkelritt! Det er nesten trist at det er så få kilometer igjen.

Nibali skjønte alvoret

Bakfra kom Rodríguez, Spanias store håp, og fikk med seg Meijntes, Aru og Zeits. Like bak fulgte en annen spurtsterk og kjøresterk rytter i franskmannen Julian Alaphilippe, mens Froome jaktet noen meter lenger ned i bakken.

DANSK DYNAMITT: Jakob Fuglsang ga dansk sykling en stor opptur med OL-sølvet i Rio bak Greg Van Avermaet. Foto: NTB Scanpix
DANSK DYNAMITT: Jakob Fuglsang ga dansk sykling en stor opptur med OL-sølvet i Rio bak Greg Van Avermaet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I front skjønte Nibali hvem som var i ferd med å få kontakt og angrep dermed fra front. Henao og Majka var de eneste som holdt følge. En ny tettrio var skapt med 16 kilometer igjen til mål.

Elleve kilometer gikk Nibali og Henao i bakken og veltet fra gullsjansene, mens Majka plutselig havnet alene i front, jaktet av en forfølgergruppe bestående av Rodriguez, Louis Meintjes, Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Andrej Zeits, Greg Van Avermaet og Fabio Aru.

Majka fikk til slutt selskap av Van Avermaet og Fuglsang. Der var belgieren sterkest. Greg Van Avermaet er olympisk mester i løppa som på papiret var for tøff for den spurtsterke klassikerspesialisten fra Belgia.