MASSIV OPPGAVE: Eirik Horneland er fersk sjef på Lerkendal. Rosenborgs nye hovedtrener har ei fortid i Haugesund, men nå har han kommet til en langt større klubb. Det forventes titler og spill i Europa hvert år. Foto: Hans Arne Vedlog
MASSIV OPPGAVE: Eirik Horneland er fersk sjef på Lerkendal. Rosenborgs nye hovedtrener har ei fortid i Haugesund, men nå har han kommet til en langt større klubb. Det forventes titler og spill i Europa hvert år. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Sesongoppkjøring i Rosenborg

Overrasker RBK-stjerner

Her står Rosenborgs nye trener, Eirik Horneland (43), foran den fryktede inngangen til Lerkendal. Spillernes førsteinntrykk er meget bra.

TRONDHEIM (Dagbladet): Nå skal det selvfølgelig mye til for at du snakker negativt om sjefen din allerede den første uka. Men Dagbladets observasjoner i Abrahallen torsdag - der Rosenborg trente - lover godt. Hornelands assistent, Karl Oskar Emberland (50), ledet treninga med jernhånd.

Stemmen var høy og voluminøs. Nåde dem som slurvet i timen. Horneland hadde det øverste tilsynet. Og det var åpenbart hva den nye duoen stresset stjernene på:

Intensitet og atter intensitet.

Tydelighet

- Jeg er positivt overrasket. Du skjønner hva de nye trenerne ønsker. Det er alltid lett å forholde seg til folk som er så tydelige, sier kantspiller Pål André Helland til Dagbladet.

FORNØYD: Pål André Helland. Foto: Hans Arne Vedlog
FORNØYD: Pål André Helland. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Jeg merker at læringsprosessen går fort her. Dette er gode spillere, forteller Horneland.

- Jeg ønsker et gjennombruddshissig lag. Rosenborg skal ha mye folk i angrep. Vi skal produsere mål og målsjanser. Og vi skal være gode i gjenvinnings- og omstillingsfasen.

Talent

Vi møter ham utenfor døra til spillertunnelen på Lerkendal. Over døra står det:

«Dette er Lerkendal.»

På hver side er seriemesterskapene og cupgullene listet opp. Henholdsvis 25 og elleve i tallet.

Horneland kommer fra jobben som trener i Haugesund. Oddsen for at han skulle ende opp i Rosenborg var høy. Slik vi forstår det, ramlet et par andre kandidater ut for styreleder Ivar Koteng og co. Samtidig framsto Horneland som et stadig mer spennende navn.

43-åringen er et av de største trenertalentene i Norge. Det er ikke mulig å bli mer sulten. Og budskapet han messer om – intensitet på trening og i kamp – har gått rett i flesket på Koteng.

Vinnerklubb

- Jeg har kommet til en vinnerklubb. Det er et stort ansvar, erkjenner Horneland.

Keeper André Hansen forteller at den nye treneren står for masse energi.

SKRYTER: André Hansen. Foto: Hans Arne Vedlog
SKRYTER: André Hansen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- På de første treningene med ny mann vil det alltid være et helvetes trykk. Men han har satt sitt preg allerede, og virker klar for oppgaven, sier han.

Horneland mener norsk fotball henger etter resten av Europa når det kommer til intensitet.

- Vi må trene såpass bra at vi tar igjen noe av forspranget, påpeker han.

Til Portugal

Det var ikke mye som minnet om fotball utenfor Abrahallen i Malvik kommune i går. Rundt fem minusgrader – og masse snø – var mer forhold for Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo. Men allerede til uka drar Rosenborg til Algarve i Portugal.

- Vi skal være der i cirka 14 dager. Vi skal bygge videre på mengde, spillestil, kultur og identitet. Deretter er vi hjemme i noen uker, før vi drar til Marbella.

- Spiller dere kamper i Algarve?

- Ja, vi møter Slavia Praha og AGF Aarhus.

- Føler du at du har god tid før seriestart mot Bodø/Glimt 31. mars?

- Ja, vi skal ha nok av tid.

Bråk

Rosenborg har denne uka vært i overskriftene med negativt fortegn. Rettssaken mellom klubben og de to tidligere trenerne, Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun, endte med forlik. Duoen mente oppsigelsene i fjor sommer var ugyldige og krevde erstatning.

- Dette har vært uproblematisk for meg, sier Horneland.

- Jeg skjønner at det har vært en vanskelig sak for Rosenborg og folk innad i klubben. Men vi som jobber sport har vært på feltet og forsøkt å skjerme oss fra det som har skjedd.

Han har en toårskontrakt. Hva med Nils Arne Eggen, den sjuende far i huset?

- Jeg møtte ham på sykehuset. Jeg forstår hvorfor han har fått det til. Han har et voldsomt engasjement for klubben, påpeker Horneland.