Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Overrasker samboeren på målstreken

På noen få timers varsel i dag reiste samboeren til hundekjører Robert Sørlie til Alaska i USA for å møte mannen sin. Han vet ingenting om at hun kommer.

Dagbladet.no fulgte Elin Pedersen (41) ombord i SAS-maskinen som var første etappe på den den 11 462 kilometer lange reisen til mannen Robert Sørlie (45). Han leder for øyeblikket verdens tøffeste hundesledeløp kalt «Iditarod», gjennom snødekte Alaska. Vinner nordmannen blir han historisk på flere måter.

Slår mange rekorder

Han blir den første ikke-amerikaner som vinner løpet som har blitt arrangert siden 1973. Han blir den første som har vunnet alle sponsoretappene i løpet og han blir den første som har ledet «Iditarod» fra halvveis i løpet til slutt. I øyeblikket ligger han 1 time og 53 minutter foran nummer to, amerikaneren Ramy Brooks.

Ofrer huset for idretten

Elin Pedersen lot sine to sønner på 15 og 18 år bli igjen hjemme i Norge da hun i formiddag fikk finansiering av reisen til Nome i Alaska på plass. Familien fra Hurdal i Akershus har tatt opp et sekssifret lån med pant i huset for å betale kostnadene til løpet over Alaska. Budsjettet er på nær en halv million kroner og Robert Sørlie har nedlagt flere tusen timer for å trene de 16 hundene sine til å yte sitt aller beste.

I fjor kom Robert Sørlie på niende plass i «Iditarod» og ble kåret til årets debutant. At han i år går opp og kjemper helt i toppen har vakt stor oppsikt.

Dukker opp

- Dette er livet for Robert. Han har drevet med hundekjøring i over 30 år og reiser over alt for å kjøre løp, sier Elin Pedersen like før flyet tar av mot København og derfra videre til Alaska nær Beringstredet mot Asia.

Robert Sørlie vet ikke at kjæresten gjennom 23 år kommer til å være på plass i USA når han kommer i mål. Alle i støtteapparatet hans har holdt munn og de håper hemmeligheten ikke vil lekke ut til Robert.

Sju hunder utslitt

I løpet av ti dager skal Robert Sørlie og hundene hans gjennomføre 36 fem-miler. Det er en enorm påkjenning på hundene og sledekjøreren. Bikkjene trenger mye hvile og riktig kost for å yte maksimalt. Hvis hundene mister matlysten, klarer de ikke å prestere noe i løypa og dermed henger man etter de beste. Så langt har sju av Roberts 16 hunder meldt pass. Eneste trøst får være at nordmannens argeste konkurrent, amerikaneren Ramy Brooks har enda færre hunder igjen i spannet sitt. Han har åtte hunder igjen.

Temperaturen de siste dagene har ligger rundt 6-7 minus. Dette er litt for mildt for hundene som foretrekker minus 20. Da løper de nemlig raskere og blir ikke så fort utslitte. De amerikanske deltagerne satser enorme summer på løpet. Noen av dem har over 300 hunder i stallen. Robert Sørlie har rundt 40.

Sponsormillioner

De siste 350 kilometerene går i et flatt terreng med stor fart. Spannene holder i gjennomsnitt 13-14 km/t. Vinneren får rundt en halv million i prispenger samt en bil til rundt 400 000 kroner. Det som kanskje er enda mer interessant for en som driver med hundekjøring er sponsorinntektene. Ifølge nordmenn i hundekjørermiljøet vil Robert sikre seg sponsoravtaler verdt millioner over flere år om han vinner. De som kommer lenger ned på resultatlista kan ikke regne med mye.

Full mediedekning

Løpet i Alaska følges med stor interesse i USA og Canada. Når Robert Sørlie kommer i mål blir han møtt av flere tusen mennesker og selvsagt samboer Elin Pedersen. Bare den siste uka er det registrert over 400 artikler i amerikanske nettaviser. Store fjernsynsnettverk, som CNN og ABC, sender direkte fra arrangementet.

DRO I DAG: Robert Sørlies samboer startet i dag den lange reisen mot målstreken i Alaska der hun skal overraske mannen sin.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling