Bodø/Glimt Europaliga

Overrasket alle

Bare dager etter det sviende tapet i Norge, overrasket Bodø/Glimt i Europa.

HERLIG JOBB: Hugo Vetlesen, Ulrik Saltnes, Albert Grønbæk og Patrick Berg jubler etter norsk ledelse mot PSV Eindhoven. Det ble til slutt poengdeling, men resultatet gir all grunn til optimisme for Glimt nye Europa-eventyr. FOTO:AP/Peter Dejong.
HERLIG JOBB: Hugo Vetlesen, Ulrik Saltnes, Albert Grønbæk og Patrick Berg jubler etter norsk ledelse mot PSV Eindhoven. Det ble til slutt poengdeling, men resultatet gir all grunn til optimisme for Glimt nye Europa-eventyr. FOTO:AP/Peter Dejong. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET flotte resultatet mot storklubben PSV Eindhoven, er et nytt tegn på framgangen i norsk klubbfotball. Rett etter at Bodø/Glimt ble ydmyket på hjemmebane i den norske seriefinalen, hadde laget styrke nok til å holde solide PSV Eindhoven unna på Philips Stadion:

- Formasjonen til Van Nistelrooy var som sirup, og fant nesten ingen hull i forsvaret til de norske gjestene, skriver nederlandske «International Voetbal» om det nettstedet kaller "en skuffende start på Europaligaen" for storscoren som nylig overtok som manager i tradisjonstunge PSV.

For det er fotballtradisjon dette dreier seg om, og der er Glimt i ferd med å gjøre gode internasjonale prestasjoner til en vane.

1 - 1 borte i en kamp der Glimts drivende midtbanespiller Hugo Vetlesen avsluttet med upresset å sette ballen rett på PSV-keeperen fra kort hold minutter før slutt, er et slikt sterkt resultat.

Over år bygger sånne resultater rykte, men akkurat nå overrasker Glimt alle.

Med to sterke kantspillere skadet, store omskiftninger og et fortsatt ujevnt mannskap, er det en bragd å starte Europaligaen med en så bra kamp som gårsdagens i Eindhoven.

I NEDERLANDSKE medier blir PSVs argentinske keeper Walter Benitez kåret til hjemmelagets beste. Til slutt var det bare han som hindret at Glimt fikk den maksimale resultatmessige starten i Europaliga-gruppe med PSV, FC Zürich og Arsenal.

Sånn har mye forandret seg siden dette fotballeventyret i Bodø startet midt på 1970-tallet med NM-gull. Den gang var et topp fotballag nordfra fortsatt en raritet også hos oss; noe eksotisk med en forvokst gul tannbørste som norske fotballfans sørfra fritt kunne heie på uansett sin egen klubbtilhørighet.

God nordnorsk fotball var jo uansett ufarlig. Landsdelen hadde akkurat fått lov til å bli med i norsk toppfotball, men de lett sære playoff-reglene for klubbene nordfra, sørget for at de ferske cupmesterne ikke slapp til i Eliteserien i 1975. Det skjedde først året etter, men da var eventyret forbi.

GLIMT som et tilnærmet stabilt norsk topplag, kom ikke før på 1990-tallet. Og fortsatt måtte driften tidvis sikres gjennom støtte fra Nordland fylke eller offentlig næringsliv.

Siden den gang har byen vokst, den lokale stoltheten økt og fotballkvaliteten plutselig eksplodert:

  • Ingen kunne forutse det høye nivået som Glimt har holdt flere sesonger på rad.

Men med det følger forventningene i det norske markedet.

FOR samtidig som lokalavisa i går viste lekre bilder av det som forventes å bli tidenes dyreste bolig i Bodø til en pris rundt 30 millioner, kom Glimt til Eindhoven med hjemlige forventninger. Klubben hadde jo skaffet seg inntekter til å kjøpe enkeltspillere som var enda dyrere.

I Norge er Glimt blitt framstilt som farlig nyrike etter at millionene har begynt å komme inn fra suksessen i Europa. På dette europeiske nivået er det en sannhet med modifikasjoner.

Etter noen år med Glimt som Norges beste lag, er det mye lettere å se de individuelle kvalitetene som fortsatt mangler. Den svikten vises gjennom gamle nøkkelspillere som vender hjem etter vanskelige opphold i større europeiske klubber. Og den syntes på Philips Stadion der Glimt gjerne skulle hatt både Ola Solbakken og Amahl Pellegrino på kantene som i feststundene sist sesong, mer fart både sentralt på topp og i forsvar, samt flere innbyttere å spille på.

Likevel endte dette riktig bra.

ALLEREDE til pause gikk Ruud van Nistelrooy og gutta hans til garderoben under pipekonsert fra hjemmepublikummet. Det fortalte at Glimt fortsatt evner å overraske et internasjonalt publikum.

PSV-treneren var sikkert grundig forberedt på hva som kunne komme, men det er ikke det europeiske fotballfolket flest:

  • Tross sjokkresultatene i Europacupen i fjor, er fortsatt Glimt bare våre helter. Det europeiske publikummet vil forbli overrasket i lang tid.

Så var da også 0–1 scoringen til Albert Grønbæk av den type skudd som ville ha overrasket på enhver bane. Den var et kunstverk godt nok til utstilling over alt.

Et blikk på muligheten, perfekt tyngdeoverføring før skuddet og så lekkert i motsatt kryss fra spiss vinkel med 14, 15 meters avstand.

Riktig vakkert.

DET enda mer overraskende var likevel hvor enkelt Glimt kunne komme seg framover på bortebane. Den offensive tenkningen til trener Kjetil Knutsen holder i massevis.

Rent strukturelt er dette altså mer enn bra nok. Utfordringen er på enkeltspillernes kvaliteter.

Her humper det fortsatt. Et par fæle feil på vei ut og noen uvant svake pasninger høyere opp på banen. De siste skjedde da det egentlig var tid nok. Et offensivt hjemmelag kombinert med Glimts avtalte angrepsspill, gir gjerne denne ekstra tida.

Men den må altså utnyttes. Akkurat slik som Patrick Berg på direkten spilte Grønbæk fri ut mot venstrekanten fordi han visste hva hvordan dansken kom der.

- Vi må bli bedre med ball. Spille lengre angrep, sa Kjetil Knutsen på vei ut til andre omgang.

SLIK ble det ikke. I stedet ble Glimt presset lave, og mistet ledelsen på en lekker flikk til raske, Manchester United-aktuelle Cody Gakpo og en norsk sentrallinjen som plutselig revnet.

Da så det mørkt ut, men så klarte likevel kaptein Ulrik Saltnes å få roet ned medspillerne og samlet laget til en sterk avslutning.

Den endringen viser virkelig kvaliteten i den strukturen og det treningsarbeidet som har gjort Bodø/Glimt til et så effektiv angrepslag.

Europa-eventyret lever igjen.

Og snart blir det mer moro for oss alle på Aspmyra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer