PROFIL: Magnus Abelvik Rød er proff i Tyskland og en joker for det norske landslaget i VM. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / NTB Scanpix
PROFIL: Magnus Abelvik Rød er proff i Tyskland og en joker for det norske landslaget i VM. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / NTB ScanpixVis mer

Magnus Abelvik Rød i håndball-VM:

Overrasket av bilspøk

Magnus Abelvik Rød om profflivet i Tyskland, for store muskler og en bilspøk i VM.

  • Norge – Egypt, søndag kl. 20.30

HERNING (Dagbladet): 204 centimeter høye Magnus Abelvik Rød (21) fra Oslo nyter profftilværelsen hos Bundesliga-giganten Flensburg-Handewitt.

Byen ligger helt nord i Tyskland, bare en svipptur fra grensa til VM-vertene Danmark. Rød og lagkameratene tok et litt overraskende Bundesliga-gull forrige sesongen – og 21-åringen opplever stadig mer tillit etter halvannet år i den tyske toppdivisjonen.

OSLO-GUTT: Magnus Abelvik Rød. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
OSLO-GUTT: Magnus Abelvik Rød. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Forrige sesong ble avsluttet perfekt med gull. Det var mange som ikke trodde det. Også i år har det vært strålende, sier Rød til Dagbladet om 19 seire på 19 kamper.

- Hvordan er din rolle i laget?

- Det har vært veldig positivt. Jeg spiller mer og mer. Jeg har gått fra å være backup-spiller til en som kommer inn og avgjør kamper. Jeg får en stadig større rolle, sier 21-åringen.

SMIL: Magnus Abelvik Rød spiller sitt andre store mesterskap med Norge. Han var også med i EM for ett år siden..
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SMIL: Magnus Abelvik Rød spiller sitt andre store mesterskap med Norge. Han var også med i EM for ett år siden.. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Den venstrehendte storskytteren deler høyrebackplassen med en tysk veteran på 35 år.

- Jeg spiller i samme posisjon som Holger Glandorf, som er en legende i tysk håndball. Han begynner å dra på åra, og det gir også meg mer spilletid for å avlaste ham, sier Rød.

- Hvordan opplever du VM for din del?

- VM har vært litt varierende. Jeg har gått fra å spille 60 minutter, til å spille litt, til å ikke spille i det hele tatt. Alt i alt er det en positiv opplevelse. Vi er tre gode høyrebacker og hard kamp om spilletid. For oss er det viktigste at laget presterer, sier Rød.

Ned i vekt

Han gikk rett fra Bækkelaget til Flensburg for halvannet år siden. Det høyreiste stortalentet fikk tidlig beskjed om at han måtte bygge muskler for å tåle den robuste spillestilen i tysk serie.

I løpet av noen måneder gikk han opp 10 kg i muskelmasse.

- Jeg gikk fra 102 til 110–112 kg, og fikk mye ros i Tyskland for å ha blitt noen kilo tyngre. Men jeg følte meg for tung, sier Rød til Dagbladet.

Fra sesongen var ferdig i Norge i april, besøkte han styrkerommet nesten daglig. Han trente knalltøft hele sommeren for å være rustet til sesongstart i Tyskland sommeren 2017. Annenhver dag ble viet til styrketrening, med håndball og løpetrening mellom tøffe økter med vekter.

- I styrkerommet var jeg god, og jeg ble bedre i forsvar. Men det gikk utover «totalen». Jeg følte meg ikke så smidig og rask som jeg kunne vært. Jeg merket at det ikke ble riktig for meg som håndballspiller, sier han.

- Hva skjedde?

- Jeg ble for treg og mistet eksplosiviteten. Så bestemte jeg meg for å gå litt ned i vekt igjen. Nå ligger jeg på 107 kg. Det føler jeg er en fin matchvekt, sier Tyskland-proffen.

Bil-spøk

En av fordelene med å spille håndballen i Tyskland er at Rød får tilfredsstilt interessen for biler. Selv har han en BMW Gran Coupe, 4-serie.Han er en av få norske spillere som har med egen bil til VM-byen Herning, selv om han ikke får brukt den mye i mesterskapet.

Da Rød og det norske landslaget ankom håndball-VM for halvannen uke siden, tok laget buss fra Billund flyplass til spillerhotellet i Herning sentrum. Rød som tilfeldigvis hadde sin egen bil parkert ved flyplassen fikk hjelp fra personer i Norges Håndballforbund til å flytte bilen samme vei som landslaget.

Da ble Rød også utsatt for en uskyldig bilspøk.

- Jeg ble veldig stresset. Jeg ble oppringt og spurt om jeg var klar over bulken på venstre side. Det var krise, sier Rød og ler.

Rød tok nemlig spøken ekstra tungt fordi han nylig hadde fått bilen sin krasjet. Fysioterapeuten til Flensburg skulle kjøre Røds bil, og det endte med et stort uhell.

- Da gikk det en måned uten bil og en papirmølle med forsikringer. Det ble en del ekstra jobb ettersom alt måtte fikses på tysk, sier Rød.

Derfor trodde Rød knapt sine egne ører da personene fra Norges Håndballforbund spøkte om en ny bulk.

– Jeg fikk et lettere sjokk i noen sekunder. Heldigvis ble jeg raskt klar over fakta, sier Rød, som forteller at han som Bundesliga-proff har en fin avtale med bilforhandlere i Tyskland.

I norske Flensburg spiller også Torbjørn Bergerud, Magnus Jøndal og Gøran Johannessen.

Norge spiller første kamp i hovedrunden mot Egypt i kveld klokka 20.30. Deretter venter Sverige (mandag) og Ungarn (onsdag). Kampen mot svenskene i morgen kommer under 24 timer etter matchen mot Egypt.

– Vi må vinne resten av kampene og skal gi full gass, sier Rød.

Norge - Egypt vises på TV3.

Stillingen i pulja nå er: Danmark 6p, Sverige 6p, Norge 2p, Ungarn 1p, Egypt 1p, Tunisia 0p. Det betyr at Norge må vinne de tre neste kampene for å få åtte poeng og ha sjanse på semifinale.

Dette er kampprogrammet i Norges hovedrundegruppe:

Søndag: Ungarn – Tunisia 18.00, Norge – Egypt 20.30

Mandag: Norge – Sverige 18.00, Egypt – Danmark 20.30.

Onsdag: Tunisia – Egypt 15.30, Norge – Ungarn 18.00, Danmark – Sverige 20.30.

De to beste i hver av de to gruppene i hovedrunden kvalifiserer seg til semifinale. Disse spilles i Hamburg (Tyskland) fredag neste uke.

Medaljekampene går i Herning søndag neste uke.