STØTTER THORKILDSEN: Mannen som trente Andreas Thorkildsen til to OL-gull, Åsmund Martinsen, er oppgitt over toppidrettssjef Tore Øvrebø. Foto:Scanpix
STØTTER THORKILDSEN: Mannen som trente Andreas Thorkildsen til to OL-gull, Åsmund Martinsen, er oppgitt over toppidrettssjef Tore Øvrebø. Foto:Scanpix Vis mer

Overrasket gulltrener slår tilbake mot toppidrettssjefens løgn-anklager: - Det er graverende

Martinsen mener Øvrebø ikke har kontroll over Olympiatoppens egne rutiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Etter at Norge avsluttet sitt svakeste OL på 52 år, kom Tore Øvrebø i går med en oppsiktsvekkende påstand. Den norske toppidrettssjefen beskylder den dobbelte OL-mesteren Andreas Thorkildsen for løgn. Bakteppet er Thorkildsens uttalelse til TV 2 om at «Olympiatoppen er en overadministrert organisasjon», hvor utøvere skal bli tvunget gjennom fire ulike ledd for å få tak i ressurspersoner som skal bidra til å optimalisere norske prestasjoner.

Nå slår Thorkildsens tidligere suksesstrener, Åsmund Martinsen, tilbake mot Øvrebø.

- Det Andreas sier, er helt rett. At Øvrebø uttaler at han lyver, det syns jeg er graverende, forteller Martinsen til Dagbladet.

Overrasket

Thorkildsen er en av Norges største sommerolympiere gjennom tidene, med gull både i Athen i 2004 og i Beijing i 2008.

Før sørlendingen la opp tidligere i år tok han i tillegg seks VM-og EM-medaljer, inkludert tre gull. I hele perioden hadde Martinsen ansvaret for treningshverdagen og opplegget rundt Thorkildsen.

Nå forteller han at han ikke kjenner seg igjen i Øvrebøs omtale av Olympiatoppens system. For ordens skyld: En ressursperson kan være alt fra en fysioterapeut til en spesialist på ulike former for trening.

- Jeg blir overrasket over at Tore Øvrebø ikke vet rutinene i sin egen organisasjon. Jeg har vært på ukentlige møter i stillingen som landslagsansvarlig i kast i en årrekke. Gangen i det å få ressurser fra Olympiatoppen er som dette:

- Først skal trener/utøver melde det til meg som landslagsansvarlig. Så skal jeg ta opp det med coachen på Olympiatoppen. Så må coachen på Olympiatoppen snakke med avdelingsleder på den avdelingen ressursen tilhører. Så må man da eventuelt ta kontakt med den ressursen som er ønskelig å bruke, forklarer Martinsen.

Avvises av Øvrebø

Konfrontert med påstandene, benekter Øvrebø at han ikke har kunnskap om hvordan hans egen organisasjon fungerer.

- Det er jo det jeg gjør - jeg kjenner rutinene i organisasjonen. Utøveren må forholde seg til én person, sier Øvrebø til Dagbladet og utdyper:

- Det betyr at utøveren trenger å snakke med én person, det er treneren sin. Det er svaret på det spørsmålet. Hva som foregår ellers, det er uinteressant for utøveren. Hvis trener og utøver har en fungerende relasjon, snakker utøver med én person, så snakker treneren med en annen person. Det er ikke sånn at utøveren må gå gjennom flere ledd. Og når den relasjonen er etablert, går den direkte. Når Andreas gjennom 12 år skulle til legen i Olympiatoppen, gikk han direkte til legesekretæren og avtalte tid.

- Oppleves tungrodd

Martinsen opplyser på sin side at praksisen han beskriver ikke alltid har vært vanlig. For inntil noen år tilbake skal det ha vært mulig å ta direkte kontakt med de ønskede ressurspersonene.

- Hvilken begrunnelse har dere fått for at det skal gjøres på denne måten?

- Det de sier er vel at de trenger litt mer oversikt over hva egne ansatte bruker tida si på, slik at de skal kunne gjøre prioriteringer ut fra det.

- Hvordan oppleves dette systemet?

- Det oppleves som ganske tungrodd. Jeg må jo si det. Selv om jeg har en forståelse for at de trenger en oversikt, blir det veldig omstendelig, sier Martinsen.

Får støtte av Nilsen

Avtroppende sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, bekrefter Thorkildsens og Martinsens beskrivelser.

- Jeg ser at Andreas Thorkildsen og Tore Øvrebø er uenig rundt byråkratisering og mange ledd i Olympiatoppen (OLT). Slik OLT har organisert dette i dag for friidrettsforbundet (NFIF), melder utøver/trener behov for oppfølging fra OLT via sportssjef/utviklingsansvarlig i NFIF. Forespørselen rettes videre fra sportssjef/utviklingsansvarlig til coach OLT, som er Hanne Haugland. Hun koordinerer alle fagressursene som er tilgjengelig for NFIF i OLT. Når utøver/trener har blitt koblet på fagressursen, skal det være opprettet direkte kontakt slik at en slipper å gå samme kanal en gang til, skriver Nilsen til Dagbladet, før han legger til:

- For ordens skyld vil NFIF evaluere OL og vår toppidrettssatsing, inkludert samarbeidet med OLT, nå i etterkant av mesterskapet. Her vil også den nye sportssjefen i NFIF, Håvard Tjørhom, være involvert.

Skarp kritikk

Kritikken mot Øvrebø er heller ikke ny. Allerede før OL, i et intervju med Dagbladet 15. juli, gikk Thorkildsen ut og kritiserte toppidrettssjefen. Det var det flere grunner til.

34-åringen har hele tiden ment at den norske OL-målsettingen kom altfor seint. Den tidligere spydkasteren har vært klar på at den burde vært på plass nesten fire år tidligere, slik at penger kunne blitt øremerket forskjellige utøvere og særforbund på en måte som gjorde at forutsetningene for å lykkes i neste mesterkap var optimale.

Før OL i Rio ble ikke målsettingen gjort kjent før 249 dager i forveien.

- Det er altfor seint. Det er ikke en målsetting, det er en statusoppdatering. Den skulle vært satt og innarbeidet seks måneder etter London-OL. Man får ikke gjort noe de 100-200 siste dagene før et OL som er av betydning. Sånne målsettinger må legges mye, mye tidligere, sa Thorkildsen til Dagbladet sist måned.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med coach i Olympiatoppen Hanne Haugland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer