Overrasket kona

Det ble en tårevåt affære da Olaf Tufte kunngjorde at han satser mot neste sommers OL i Tokyo. Det kom overraskende på kona Aina.

RØRT: Olaf Tufte var tydelig rørt etter å ha avslørt at han satser mot sitt syvende OL i Tokyo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RØRT: Olaf Tufte var tydelig rørt etter å ha avslørt at han satser mot sitt syvende OL i Tokyo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

HORTEN (Dagbladet): - Vi har vært lenge i tenkeboksen. Grunnen til det er at for første gang på 27 år så jeg egentlig exiten min. Det var på tide å gjøre noe nytt, som å være hjemme. Nå begynner jeg å skjelve på stemmen, begynte Olaf Tufte onsdagens pressekonferanse med.

- Det har vært jobbet hardt. Jeg har aldri jobbet så hardt for å løse ting. Familien kommer først og jeg har sagt at Aina tar avgjørelsen, sa Tufte før tårene tok overhånd og han ga mikrofonen videre til kona Aina.

Familien Tufte og resten av rolandslaget hadde invitert pressen hjem til Tufte gård for å komme med en endelig avklaring rundt veteranens framtid.

Siden OL ble utsatt med ett år på grunn av coronapandemien har Tufte og kona jobbet hardt for å lande en videre satsing. De siste månedene har veteranen knapt sovet og jobbet døgnet rundt for å lage en så god pakke som mulig.

- Overrasket

Tufte har hele tiden vært klar på at om han skulle fortsette måtte det være med familiens godkjennelse.

- Han har jobbet ekstremt mye for å få ting på plass. Han har smurt kona fint, og vært ekstremt mye hjemme. Vi har aldri vært så mye sammen noen gang, fortalte kona Aina før hun avslørte at ektemannen satser til etter OL i Tokyo.

Til Dagbladet innrømmer Tufte selv at denne snuoperasjonen betyr mer enn han trodde. I mars uttalte han at han ville legge opp hvis OL ble utsatt. Følelsene som strømmet på onsdag kom brått på kona også.

- Jeg var litt overrasket over at det kom tårer nå, men det betyr jo mye. Han har jobba ekstremt hardt nå for at vi skal få det til, men det er fint. Han er en følsom og fin fyr, forteller fru Tufte til Dagbladet mens hun ser på mannen sin som fortsatt er rørt.

- Hvor vanskelig har det vært å få til dette?

- Når gården står på kanten av stupet og Covid slår inn og du ikke har noen avtaler liggende, så sier det seg selv at det har vært ganske hardt å jobbe. Du tjener ikke penger av å ro. Vi må betale for å bli med. Det har vært mange nuller i sving i en periode hvor ingen egentlig har tjent penger, så det har vært mye jobb, forklarer Olaf Tufte til Dagbladet.

BRAST I GRÅT: Det ble mye følelser som måtte ut for Olaf Tufte da han kunngjorde at han skulle fortsette til etter OL i Tokyo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BRAST I GRÅT: Det ble mye følelser som måtte ut for Olaf Tufte da han kunngjorde at han skulle fortsette til etter OL i Tokyo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Plan om å lykkes

Den doble olympiske mesteren i dobbeltsculler har de siste åra satset i dobbeltfirer med Martin Helseth, Erik Solbakken og Oscar Stabe Helvig. Tokyo-OL vil bli 44-åringens sjuende OL-deltakelse og Tufte innrømmer at han har ambisjoner også 25 år etter OL-debuten.

- Jeg har hatt en plan om å lykkes. Det er ikke så lett å hoppe av lasset når man er med på så mye bra. Jeg vil avslutte med stil, sammen med gutta, forteller Tufte.

- Har du satt noen resultatkrav for at han skulle få fortsette, Aina?

Nei, er du gæren. Aldri. En glad mann hjem er det eneste jeg har lyst til å ha hjem og hvilke resultater det krever for en glad mann er akkurat det samme, smiler Aina Tufte før ektemannen får det samme spørsmålet:

- At alle gutta er friske og raske og presterer bedre enn noensinne, svarer Tufte diplomatisk.

Rørte lagkamerater

Lagkameratene ble også tydelig rørt under pressekonferansen. Gutta i dobbeltfireren har tilbrakt mye tid sammen og mener det er viktig for deres egne sjanser i Tokyo at Tufte fortsatt er med.

- Han er jo først og fremst rutina i båten. Det bygger jo veldig selvtillit å ha en som Olaf i båten og man merker en stor forskjell på det. Fysisk sett så er det ikke sikkert at reserven hadde vært så mye dårligere, men det er flere andre aspekter som spiller inn. Det hadde nok satt oss ganske kraftig tilbake om han hadde gitt seg nå, sier Martin Helseth til Dagbladet.

Kort tid etter onsdagens pressekonferanse dro rolandslaget på team buildings-tur med brytelandslaget på Rjukan. 3. november går ferden til Portugal på treningssamling som markerer starten på prosjekt Tokyo-OL.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer