TØFT OPPGJØR: Simen Agdestein møtte tidligere verdensmester Vladimir Kranmnik. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.
TØFT OPPGJØR: Simen Agdestein møtte tidligere verdensmester Vladimir Kranmnik. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.Vis mer

Overrasket over Agdesteins storspill

Tidligere verdensmester skryter etter remis.

SANDNES (Dagbladet): Simen Agdestein (47) sikret seg et nytt halvt poeng under fjerde runde av Norway Chess. I partiet mot den tidligere verdensmesteren Vladimir Kramnik (38) skaffet den norske sjakklæreren seg et lite overtak fra start med hvite brikker.

- Siden Simen ikke har spilt regelmessig i det siste, så trodde jeg det ville være vanskelig for ham før turneringen å kjempe mot verdens beste spillere, men han kunne ledet allerede, så det var klart for meg at dette ikke ville bli et enkelt parti, sier Kramnik til Dagbladet.

Heftig utveksling Kramnik, nummer seks i verden, så tidlig ut til å være fornøyd med remis - til tross for at han spilte mot turneringens desidert lavest rangerte spiller.

I trekk 20 startet også Kramnik en hurtig brikkeutveksling: I løpet av de sju neste trekkene forsvant ytterligere seks brikker fra brettet.

Etter utvekslingen sto spillerne igjen med et dronning/løper-sluttspill, med remis som det klart mest sannsynlige utfallet.

- Jeg overtok initiativet og forsøkte å presse, men Simen var, uheldigvis for meg, veldig god. Han forsvarte seg veldig presist. Jeg tror egentlig ikke jeg hadde noen vinnermuligheter. Jeg forsøkte å sette ut noen feller her og der, men han avverget alle sammen, forklarer Kramnik.

- Er du overrasket over hvor godt Agdestein gjør det?

- Litt, ja. Jeg trodde det ville bli vanskelig for ham, men utrolig nok har han klart å opprettholde dette veldig høye nivået. Jeg ønsker ham lykke til videre.

Enige om remis Spillet fortsatte til etter tidskontrollen, men etter 45 trekk tok Agdestein og Kramnik hverandre i hånda på uavgjort. 

På pressekonferansen like etterpå stilte ekspertkommentator Nigel Short følgende spørsmål til Kramnik:

- Simen spiller veldig bra, men han er samtidig den lavest rangerte spilleren i denne turneringen. Hva gjør det med inngangen din til et slikt parti?

- Inngangen min er å spille som i alle andre turneringer. Uansett hvor jeg spiller, er selv de lavest rangerte spillerne veldig gode, sier Kramnik.

I morgen møter Agdestein en ny russer, da er det verdenstreer Aleksandr Gritsjuk som står for tur. Samtidig møter Magnus Carlsen mannen som følger bak ham på rankingen, armeneren Levon Aronian.