Overrasket over de dramatiske nyhetene: Petter skal bare være glad for at han ikke drepte noen

Esten O. Sæther slakter Northugs handling.

(Dagbladet): Dagbladets anerkjente kommentator Esten O. Sæther slakter handlingen hvor Petter Northug fyllekjørte med en kamerat som passasjer natt til 4. mai i år.

- Det var en ynkelig fyllekjøring. En virkelig ynkelig fyllekjøring som kunne gått helt gærent. Det eneste som står igjen er den type takknemlighet de to må ha for at de overlevde og for at Petter ikke drepte noen, sier Sæther.

Overrasket Dagblad-kommentatoren følger norsk idrett tett. Det har han også gjort med Northug-saken, men Sæther ble likevel overrasket over detaljene som kom fra i tiltalebeslutningen i dag.

- Det viser seg å være langt mer alvorlig enn vi trodde. Det understreker hvor alvorlig ulykken var og hvor håpløst han handlet i fylla.

I tiltalebeslutningen kommer det fram at Northug anklaget kompisen sin for å ha vært føreren av bilen i tre ulike avhør med politiet. Det gjorde at kameraten først ble siktet for det straffbare forholdet.

- Det er en tarvelig reaksjon. Han har sagt litt om det før, men det har ikke akkurat vært noe hovedpunkt, heller ikke i boka han kom ut med i forrige uke, sier Sæther om Northugs løgn.

Idrettskarrieren ikke viktigst Langrennsløperen er Norges kanskje aller største idrettsstjerne, men må snart belage seg på flere uker, kanskje mange måneder, i fengsel.

- I første omgang, rent idrettslig, er det snakk om hvor lang straffen hans blir og når han må sone. Jeg tror det er små ting sett i forhold til den endringen som dette har gjort i livet hans.

I ettermiddag kom Northug med en egen pressemelding. Der forteller 28-åringen at han godtar det som står i tiltalebeslutningen og er beredt til å ta sin straff.

- Jeg har valgt å godta tiltalebeslutningen og ønsker å avslutte denne saken med en tilståelsesdom i tingretten.  Jeg er fortsatt lei meg for de uvettige handlingene mine og er beredt til å ta straffen for dem. Jeg beklager igjen at jeg rotet med forklaringene de første timene 4. mai, da jeg fortsatt var påvirket av alkohol, sier Northug.

FAMØS FYLLEKJØRING: Nye detaljer forteller at fyllekjøringa var langt mer alvorlig enn først antatt.
Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix
FAMØS FYLLEKJØRING: Nye detaljer forteller at fyllekjøringa var langt mer alvorlig enn først antatt. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix Vis mer

- Det var helt avgjørende at Petter kom ut med en gang og godtok utgangspunktet i tiltalen. Det hadde vært fint om det hadde vært tydeligere tidligere, men det hjelper uansett, sier Sæther.

Les hele tiltalebeslutningen her.

OVERRASKET: Kommentator Esten O. Sæther slakter Northugs handling. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
OVERRASKET: Kommentator Esten O. Sæther slakter Northugs handling. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer