Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Overrasket over den norske støtten

Liverpool slo Vålerenga «hjemme» på Ullevaal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Vålerenga - Liverpool 1-4 (0-1).


La det være sagt med en gang: I utgangspunktet er det galskap.

Det er galskap at engelske Liverpool ser ut til å kunne mønstre like mange, om ikke flere, supportere på en hjemmekamp hos norske Vålerenga i Oslo (riktignok var det en vennskapskamp, og Klanen var alt i alt den mest aktive supporterskaren).


I utgangspunktet er det også galskap at en engelsk fotballklubb har tre ganger så mange betalende norske medlemmer som et norsk regjeringsparti, som SV.

Og nasjonalarenaen var i kveld full for første gang på lenge. 25 377 mennesker var på plass, de fleste av dem var Liverpool-fans.

- Jeg må si jeg er litt overrasket over at det kommer så mange norske Liverpool-fans til en sånn treningskamp. Men det er godt å se. Vi fikk en fin velkomst, skryter nederlandske Dirk Kuyt.

- Hver helg går det jo også fulle fly over fra Danmark til Liverpool, påpeker danske Daniel Agger.

- Det virket nesten som det var enda flere her i dag enn da vi besøkte Norge sist (i 2000, journ.anm.), oppsummerer daglig leder i Liverpool Rick Parry for Dagbladet.no.

GLIMT AV KLASSE: Fernando Torres slet seg nok ikke fullstendig ut mot Vålerenga på Ullevaal, men 2-1-scoringa hans var det sus over. Foto: REUTERS/SCANPIX
GLIMT AV KLASSE: Fernando Torres slet seg nok ikke fullstendig ut mot Vålerenga på Ullevaal, men 2-1-scoringa hans var det sus over. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

De fleste kom på grunn av stjernenavn som spanske Fernando Torres, engelske Steven Gerrard, engelske Jamie Carragher, spanske Xabi Alonso og nyervervelsen, irske Robbie Keane - som alle spilte fra start.


Intet mindre enn fire av spillerne som entret Ullevaal-matta i kveld, Xabi Alonso, Fernando Torres, Pepe Reina og Alvaro Arbeloa, ble europamestere i fotball nå i sommer.

Lik det eller ikke, men for mange betyr sånt vel så mye som hva som skjer i deres lokale fotballmiljø.

VIF-sympatier på hylla

VIF- og LFC-fan Henrik Elvestad satte for eksempel en parentes rundt VIF-entusiasmen i kveld, det fortalte han til Dagbladet.no tidligere i dag.

Han var heller ikke alene om å gjøre det.

Forklaringen trenger ikke være verre enn at fotball er et universelt spill, som er blitt formidlet fra England til norske tv-seere siden tippekampens oppstart i 1969.

Samt selvfølgelig at norske fotballfans må gjennom en lang vinter da Tippeligaen har pause - og da Premier League ruller for fullt. Da er engelsk fotball god å ha.

image: - Overrasket over den norske støtten

At Norge og England har motsatte sesonger, betyr dessuten at Vålerenga er i sesong nå, mens Liverpool er 11 dager unna sin sesongstart. Kombinert med at hjemmelaget virket mest tent, var dette synlig fra start.

Men de røde fra Merseyside har Fernando Torres, spanjolen som avgjorde EM-finalen.

I det sjuende minutt viste han hvorfor han i løpet av forrige sesong rakk å bli fryktet på fotballbaner rundt om på balløya:

Et kjapt rykk og et rapt skudd satte både midtforsvar og keeper ut av spill, men skuddet strøk til venstre for den venstre stolpen.

Dette var tydeligvis inspirasjonen som rødtrøyene trengte for å rulle i gang sitt velkjente pasningsspill, kjent som pass and move. Eller spark og spring (SOS), hvis du spør Nils Arne Eggen.

Dette resulterte i et skremmeskudd fra Steven Gerrards fryktede høyrefot i det 18. spilleminutt, før Xabi Alonso plasserte ballen i venstre kryss minuttet seinere. 0-1.

Kvikkere nordmenn etter hvert

På motsatt side var det Luton Shelton, spilleren som nylig kom fra nettopp England, som var mest aktiv.

Men jamaikaneren fikk lenge røff behandling av det engelske sto lagets midtforsvar.

Utover i den første omgangen kom han og laget hans likevel bedre til, litt som en følge av at rivjernet Steven Gerrard forlot banen med en mulig skade.

Vålerenga vartet etter hvert opp med flere lovende skuddforsøk. Et av dem var signert prøvespilleren Adrian Reid, som skjøt like over mål fra 30 meter etter en halvtimes spill.

- Vålerenga ga oss en god kamp, skryter Parry.

Ti minutter etter langskuddet slo samme mann til med tilbakespill til keeper via egen stang. Ikke direkte trygt, men grei underholdning på et tidspunkt da spillets tempo var i ferd med å dale.

Glimt av klasse

Fra start i andre omgang virket Liverpool-forsvaret, nå med Pepe Reina og Sami Hyypiä i stedet for Diego Cavalieri og Jamie Carragher, smått ukonsentrert.

Plutselig sto to Vålerenga-spillere alene ute på Liverpools sekstenmeter, hvorav Bojan Zajic banket ballen opp til høyre i mål. Dermed 1-1.

- Jeg er veldig glad for at jeg scoret mot Liverpool. Det var gøy å spille mot de store gutta, sier en smilende Zajic etter kampen.


Men utlikningen var det helt tydelig at Fernando Torres og Liverpool ikke ville finne seg i. Den spanske storscoreren stormet umiddelbart gjennom VIF-forsvaret og trillet inn utlikningen til 1-2.

De neste minuttene fulgte en kanonade mot Øyvind Bolthofs mål.

- De er et godt lag, og vi ble overkjørt i perioder, innrømmer Vålerengas Daniel Fredheim Holm.

Men stillingen ble stående.

Iallfall helt til Yossi Benayoun på det mest utsøkte vis lobbet inn 1-3 i det 60. minutt. Israelerens skudd duppet akkurat så seint at Bolthof ikke rakk å rygge nok.

Like etterpå takket Torres for seg, og i perioden som fulgte ble kampen oppstykket av en rekke spillerbytter. En av disse innbytterne, David N\'Gog, fastsatte resultatet til 1-4, etter at han ble spilt elegant fri i det trange bakrommet.

Med dette var det for alvor klart at Liverpool-fansen fikk det de kom for i kveld - glimt av fotball på høyt internasjonalt nivå, og ikke minst:

De fikk takket sitt engelske lag for underholdningen på mang en mørk, norsk vinterkveld.

TAKKNEMLIG GJENG: Norske Liverpool-fans er lidenskapelige, og møtte mannsterke opp også på Ullevaal Stadion i kveld.
TIDLIG AV BANEN: Liverpool-kaptein Steven Gerrard hinket av Ullevaal-matta tidlig i første omgang.
SLET MED TOPPSPILLERNE: Vålerenga hang rimelig godt med i en omgang, men mot slutten røynet det på for Oslo-laget.
UANSETT: Det var Liverpool-spillerne og -fansen som fikk juble mest i Oslo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!